Nosní kapky uleví, ale jsou návykové. Umíte si správně kápnout do nosu? | Moje zdraví

Nosní kapky uleví, ale jsou návykové. Umíte si správně kápnout do nosu?

Nosní kapky uleví, ale jsou návykové. Umíte si správně kápnout do nosu?
Autor: iStock.com
11. prosince 2018 • 06:00

Jak si správně stříknout do nosu a jak správně používat nosní kapky? Zní to jako banální otázka, ale opravdu máte jasno v tom, zda se před nakapáním do nosu máte vysmrkat, či nikoliv? A jak dlouho kapky můžete používat?

Rýma - lékaři jí říkají latinsky rinosinusitida - je zánětlivé onemocnění převážně virového původu, které postihuje nosní a vedlejší nosní dutiny. Dříve ji lékaři dělili na rinitidu (zánět nosní sliznice) a sinusitidu (zánět vedlejších nosních dutin), ale protože jsou obvykle postižena obě místa, už není třeba potíže takto rozdělovat. Navíc se léčí úplně stejně.

Jak se léčí rýma?

Zjednodušeně řešeno, dvěma způsoby, buď si můžete vzít léky, které vám uleví mimo jiné i od ucpaného nosu, nebo můžete použít léčbu lokální čili si do nosu stříknout sprej či kapky.

PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárnice lékárny BENU Mladá Boleslav, vysvětluje, že lokální léčba spočívá v aplikaci solných roztoků, nejčastěji se jedná o výplach nosu mořskou či minerální vodou - například pomocí speciálních konviček. Druhou možností jsou nosní kapky či sprej, které uvolní ucpaný nos. Použít lze i takzvané intranazální steroidy ve formě nosních sprejů, které mají protizánětlivý účinek, zmírňují překrvení a snižují sekreci hlenu. Běžně se používají k léčbě alergické rýmy.

Jak si nakapat do nosu?

Nosní kapky se aplikují se pomocí kapátka nebo přímo z kapací lahvičky. Před použitím nosních kapek je důležité nos vyčistit, tedy vysmrkat se, kapky aplikovat vleže, hlavu zaklonit a současně uklonit na jednu stranu. Vždy aplikujte doporučený počet kapek a po nakapání vyndejte kapátko z nosu stlačené, aby nedošlo k opětovnému nasátí kapek. Totéž proveďte u druhé nosní dírky.

Výhodou nosních sprejů je, že působí na větší plochu nosní sliznice. Před prvním použitím spreje je třeba lahvičku nebo její nástavec několikrát stisknout tak, aby ze spreje začala vycházet jemná mlhovina. Před samotnou aplikací je důležité nos vyčistit. Při aplikaci spreje seďte, hlavu mírně předkloňte, stlačením nosu prstem si ucpěte jednu nosní dírku. Do druhé nosní dírky zasuňte co nejhlouběji nástavec spreje a odkloňte ho od nosní přepážky, při nádechu aplikujte dávku spreje a vydechněte ústy. Totéž opakujte u druhé nosní dírky. Nakonec nosní sprej řádně očistěte – umyjte a propláchněte teplou vodou. Pokud to není možné, je třeba nosní nástavec alespoň důkladně otřít.

Pozor na závislost na kapkách

Myslete na to, že je důležité udržovat průchodnost nosu. Zvláště u kojenců je dýchání nosem velmi důležité. Kojenec, který nemůže dýchat nosem, nemůže dostatečně sát mateřské mléko. Pro děti, které neumí smrkat, je nejlepším řešením použití nosních odsávaček.

Léky snižující otok sliznic opravdu rychle uvolní ucpaný nos, mohou se však používat pouze několik dnů. U novorozenců a kojenců maximálně tři dny, u malých dětí maximálně pět dnů, u dospělých obvykle maximálně týden. Při dlouhodobém používání hrozí riziko vzniku závislosti – účinek látek se snižuje a může dojít ke vzniku chronického otoku. Šetrnou variantou je proto používání hypertonické mořské vody. Ta nos uvolní, a navíc čistí a zvlhčuje nosní sliznici.

Při léčbě rýmy je důležité podávat dostatek tekutin a vitaminů. Uleví také zvlhčování vzduchu v bytě a přiměřená teplota v místnosti. Vedoucí lékárnice Ivana Lánová vysvětluje, že při rýmě pomáhají i léky, které se polykají a působí na celý organismus, odborníci hovoří o takzvané systémové léčbě. Ta zahrnuje analgetika (například Paralen nebo Ibalgin), v některých kombinacích, jako je třeba coldrex či modafen, je přímo látka určená na uvolnění sliznic nosu. Rýmu lze léčit také homeopaticky, a to pomocí přípravku Coryzalia.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.