Máte doma přetopeno? Suchý vzduch škodí zdraví. Jak se bránit? | Moje zdraví

Máte doma přetopeno? Suchý vzduch škodí zdraví. Jak se bránit?

Máte doma přetopeno? Suchý vzduch škodí zdraví. Jak se bránit?
Autor: istock.com
21. listopadu 2020 • 06:00

Světová organizace WHO odhaduje, že až 90 % času trávíme v budovách. A protože v době koronavirové krize pobýváme většinu doby doma, měli bychom v naší domácnosti dbát na správné ovzduší. Je důležité se zaměřit nejen na správnou teplotu a čistotu vzduchu, ale také na optimální vlhkost. To vše ovlivňuje naše zdraví v různých směrech.

V zimních měsících je otázka zdravého vzduchu ještě palčivější než během zbytku roku, jelikož se méně větrá, a navíc chladný vzduch, proudící zvenčí při otevřeném okně, ale i špatně utěsněnou fasádou či dveřmi, pojme méně vlhkosti než ten teplý. Vše potom zpečetí zapnuté topení, přispívající k dalšímu vysušování. Ideální vlhkost se pohybuje okolo 50 %, pokud klesne pod 40 %, je již vzduch považován za suchý. V přetopené domácnosti tato hodnota může dosahovat dokonce pouhých 20 %. To s sebou přináší celou řadu potíží...

Jak nám suchý vzduch škodí?

Přesušený vzduch během topné sezóny škodí lidskému tělu v mnoha směrech, obzvláště citliví jsou na něj alergici a děti. Nedostatečné zvlhčení dýchacích sliznic dráždí ke kašli a může snižovat obranyschopnost organismu. V době, kdy na nás navíc útočí viry a bakterie, je proto potřeba brát na tento fakt zřetel. Zvláště, pokud již onemocnění propukne, je zvýšení vlhkosti vzduchu důležitou součástí léčebného procesu, protože podporuje vykašlávání a uvolňuje hlen.

Pozor na syndrom suchého oka

Problematika suchého vzduchu se může odrazit i při potížích s očima. „Pobyt ve vytápěných prostorách se suchým vzduchem může nadměrně narušovat tvorbu slzného filmu. Pokud trpíte syndromem suchého oka, vaše potíže se mohou v zimě násobit,“ upozorňuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Syndrom suchého oka se projevuje pocitem suchých, unavených, červených očí, oteklých víček, pocitu písku či jiného cizího tělíska v oku, svrběním či pálením očí. „Paradoxně se syndrom suchého oka často projevuje také zvýšeným slzením, kdy slzy z oka nadměrně odcházejí slznými kanálky místo toho, aby oko zvlhčovaly,“ doplňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské Oční kliniky DuoVize. Očím pomohou takzvané umělé slzy, v případě větších obtíží lze implantovat do oka takzvané plugy, tedy ucpávky slzných kanálků, které zabraňují odtoku slz. A samozřejmě dbát na prevenci a udržovat v místnostech optimální vlhkost vzduchu.

Roušky a suché oči: Jak zabránit podráždění?

Pokožka i vlasy trpí

Suchý vzduch neprospívá ani pokožce. Může být jednou z příčin, proč během zimních měsíců dochází ke zhoršování stavu atopického ekzému. Vysušená pleť má navíc i negativní dopad na krásu – zvýrazňují se vrásky, narušuje se přirozená ochranná vrstva a dochází k dehydrataci pokožky. Zároveň dochází také k popraskání rtů nebo vysušování vlasů. „Vlasy v zimě slábnou, třepí se, lámou a ztrácejí lesk. Dobře jim nedělají ani výkyvy teplot, kdy z chladného počasí venku přicházíme do vyhřátých místností se suchým vzduchem,“ upozorňuje kadeřnice Martina Přívratská. Pomoci můžou různé kosmetické přípravky zaměřené na hydrataci.

Jak si poradit se suchou pokožkou čtěte zde.
O nemocech kůže, které nás trápí nejčastěji, čtěte zde.

Jak zvlhčit vzduch v bytě?

Nejsnadnější způsob, jak levně a rychle zvýšit vzdušnou vlhkost, je použití odpařovače. Ty se prodávají například v podobě závěsných nádob, které se umisťují na radiátory. Vyrábějí se například z keramiky, kameniny nebo nerezu. Pokud odpařovač nemáte, můžete ho nahradit třeba miskou s vodou, do níž kápnete trochu citronové nebo pomerančové šťávy či pár kapek éterického oleje a kterou položíte na topení. Sehnat se dají i různé pokojové fontánky. Musíte ale počítat s tím, že v případě použití těchto doplňků vlhkost vzduchu stoupne maximálně o pár procent. 

Můžete vyzkoušet i další tipy:

  • Sušení prádla v místnosti, kde akutně potřebujete zvlhčit vzduch, je způsob zvýšení vlhkosti. Na topení také můžete rozložit navlhčená prostěradla či ručníky.
  • Okamžité zvýšení vzdušné vlhkosti zajistíte tak, že do prostoru stříknete vodu z rozprašovače, který používáte na květiny.
  • Pořiďte si do každé místnosti větší množství pokojových rostlin.
  • Při vaření nezapínejte digestoř.

Řešením je i zvlhčovač

Nejúčinnější v boji se suchým vzduchem je ale bezesporu zvlhčovač. Ten funguje tak, že přeměňuje vodu na vodní páry, které se pak rozptýlí ve vzduchu, a tím zvýší jeho vlhkost. Na trhu je široký výběr přístrojů, jejichž ceny se pohybují od pár stokorun až po desítky tisíc. Ty nejdražší přístroje jsou často kombinované i s čističkou vzduchu.

Všeho s mírou

Pokud se spolehnete na babské rady, mějte na paměti, že tímto způsobem nelze vlhkost vzduchu regulovat a může docházet k opačnému extrému – přílišné vlhkosti. Pokud v domácnosti přesáhne 65 %, může se nejen poškozovat vybavení bytu, ale také v místnostech hrozí riziko vzniku plísní. Vlhké prostředí je rovněž líhní pro roztoče, kteří se hydratují absorpcí vody ze vzduchu. Stejně jako u všeho tedy platí i u zvlhčování vzduchu v místnosti zlatá rada – všeho s mírou.

Jak se zbavit plísní čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.