Pískání v uších, tinnitus: Příčiny, příznaky, léčba a spojení s koronavirem | Moje zdraví

Pískání v uších, tinnitus: Příčiny, příznaky, léčba a spojení s koronavirem

Tinnitus Auris (z latinského slova „tinnire“, tzn. znít nebo zvonit) je nepříjemné zvonění nebo pískání v uších. V naší populaci se objevuje u čím dál mladších pacientů, a stává se tak novou civilizační chorobou. Tinnitus ale není nemoc sama o sobě, jde o příznak, jehož pravou příčinu se lékařům dosud nepodařilo zcela určit. Léčba je tak bohužel velmi komplikovaná.

Druhy tinnitu

Tinnitus rozdělujeme na:

  • akutní (trvá méně než šest měsíců)
  • chronický (ten se u pacientů vyskytuje častěji a trvá déle než půl roku, někdy i celý život)

Léčba tinnitu je závod o čas. Více čtěte zde

Příčiny vzniku

Lidé si obecně myslí, že za tinnitus je zodpovědné ušní onemocnění, většinou tomu tak není. Přesnou příčinu vzniku tinnitu je velmi těžké odhalit. Na vině může být:

  • dlouhodobý stres
  • záněty středního ucha (zvláště chronické záněty) 
  • záněty vnitřního ucha (labyrintitida)
  • ucpání ucha mazovou zátkou
  • prožití akustického traumatu (hlasitý hudební koncert) 
  • úraz v oblasti hlavy či krku
  • blokáda krční páteře (tinnitem trpí čím dál mladší lidé v důsledku stresu i špatného postavení krční páteře – používání mobilů, natahování brady směrem k monitoru počítače atd.)
  • Ménièrova nemoc provázená poruchou rovnováhy tekutin ve vnitřním uchu
  • stařecká nedoslýchavost
  • otoskleróza (onemocnění charakterizované přestavbou kostních částí středního ucha)
  • nádory, zejména tumor 8. hlavového nervu (tzv. statoakustiku neboli Neurinom akustiku – Vestibulární schwannom) aj.
  • koronavirus Covid-19 (v poslední době se mluví o tom, že koronavirus může způsobovat nebo zhoršovat tinnitus. Více čtěte zde.). 

Projevy

Pacienti s tinnitem obvykle popisují, že v jednom nebo obou uších slyší hlasité šumění, pískání, hučení, zvonění nebo jiné nepříjemné zvuky, které mají stálý nebo proměnlivý charakter (pacienti vnímají tinnitus nejčastěji jako vysoký tón s frekvencí někde mezi 125–16000 Hz a o intenzitě zhruba 5–15 dB). Někteří dokonce uvádějí, že slyší i několik zvuků najednou, které zní například jako zvuk staré lednice, vrnění počítače a podobně. Tinnitus může být tichý, ale i hlasitý do té míry, že pacientům znepříjemňuje život. Ušní šelesty se nejvíc projevují v noci, tedy v tichu, což vede k nespavosti a někdy i psychickým problémům.

Pískání v uších psychosomatika

Mnohdy je pacienty pozitivně vnímána pomoc v podobě psychoterapie (a někdy je též nezbytná). Může odhalit skryté příčiny tinnitu, které souvisejí kupříkladu s prožitým traumatem (úmrtí v rodině, rozchod). U vážných případů jsou doporučována antidepresiva.

Vyšetření

Pacienti obvykle podstupují celou řadu vyšetření:

  • vyšetření u praktického lékaře
  • komplexní vyšetření na ORL
  • RTG, CT či magnetická rezonance (mozek, krční páteř)
  • neurologické vyšetření 
  • vyšetření na stomatologii (kvůli podezření na poškození spánkového kloubu)

Léčba

Jak zastavit pískání v uchu

Pro léčbu tinnitu zatím neexistuje žádná spolehlivá metoda zaručující stoprocentní účinek. Existují ale způsoby, jak se dá zmírnit. U akutního tinnitu musí lékaři nejprve vyloučit, že na vině není ušní onemocnění. Lidé trpící chronickým tinnitem se ve většině případů musí smířit s tím, že se onemocnění nikdy úplně nezbaví.

Léčbu se rozhodně nevyplácí odkládat. Více čtěte zde.

Tinnitus není nemoc, ale příznak, a pokud není objevena pravá příčina jeho vzniku, nelze jej zcela vyléčit. Některé metody ale pomáhají pacientů naučit se s tinnitem žít.

TRT terapie
Jde o jedinou oficiální metodu léčby tinnitu. Cílem TRT terapie (Tinnitus Retraining Therapy) je, aby si pacient na svůj tinnitus zvykl a snížil jeho vnímání k bodu, kdy mu přestane vadit. To pak vede k celkovému zlepšení kvality jeho života. TRT terapii nabízí v Česku Thomayerova nemocnice Praha nebo klinika Opava Medica.

Laserová terapie
Některá specializovaná centra u nás nabízejí i možnost terapie tinnitu nízkovýkonným laserem. Ze studie jednoho z nich, které provedlo v roce 2002 průzkum mezi 200 pacienty s tinnitem, vyplynulo, že 22,2 % pacientů se díky laserové terapii zbavilo svého tinnitu úplně. Účinky této metody na chronický tinnitus ale přesto nejsou oficiálně a jednoznačně potvrzeny.

Infúzní terapie
ORL lékař může pacientům s tinnitem nabídnout terapii infúzemi. Jejím smyslem je dodat smyslovým buňkám více kyslíku a výživných látek. Při terapii se pacientovi podávají kortikoidy a vazoaktivní léky. Infúzní terapie přináší výsledky především v akutním stadiu tinnitu, který se u pacienta objevil jako následek prodělaného zvukového traumatu nebo po ztrátě sluchu.

Rehabilitace
Pokud je příčinou tinnitu špatné postavení krční páteře, lidé často končí v ordinacích fyzioterapeutů a docházejí na pravidelné rehabilitace.

Léky

Betahistin, Betaserc (léky na prokrvení vnitřního ucha)
Jde o českými ORL lékaři nejčastěji předepisované léky při akutním tinnitu. Používají se především k léčbě projevů Ménièrova syndromu, jako jsou závratě, tinnitus, ztráta sluchu či nucení na zvracení. Tyto léky zvyšují průtok krve ve vnitřním uchu a můžou tedy pacientovi s tinnitem pomoci – ovšem pouze v případech, kdy příčina tinnitu tkví právě ve vnitřním uchu. Z lékařského pohledu jsou tyto léky vhodné jen u akutního tinnitu, mnozí pacienti ale léky užívají i dlouhodobě. 

Dalš informace o lécích na tinnitus najdete zde.

V případě úzkostných stavů a nespavosti se nebojte navštívit psychiatra, který vám předepíše léky na zklidnění a nespavost.

Doporučení na podporu léčby
Lidé trpící tinnitem by se měli obecně snažit omezit:

  • stres
  • alkohol i kofein, i když působení všech těchto faktorů na intenzitu tinnitu nebylo zcela prokázáno
  • kořeněná jídla
  • glutamát (látka obsažená v dochucovadlech, sójové omáčce a asijských jídlech, která většímu množství pacientů tinnitus skutečně zhoršila
  • aspirin a jeho nadměrné užívání může zhoršit tinnitus – to samé platí u některých antibiotik

Pískání v uších v tichu

Stres vyvolaný nepříjemnými zvuky v uších se dá mírnit terapeutickými nahrávkami, které jsou volně dostupné na internetu. Na maskování tinnitu funguje i poslech uklidňující hudby s delta vlnami nebo takzvaným bílým šumem. Některým pacientům pomáhá také zvuk proudící vody (sprcha), ale na každého zabírají jiné metody „překrytí“ nepříjemných zvuků v uších.

Používejte masker (hudba ve sluchátkách apod.), pokud cítíte, že je pro vás užitečný. Někteří lidé preferují naslouchátko, které zesiluje okolní hluk a tím vlastně zastává funkci maskeru. 

Jednou z metod, která se u tinnitu nějaký čas uplatňovala a stále se využívá, je používání tzv. noiseru, což je elektronická pomůcka (vkládá se do ucha), která vytváří měkký příjemný šum. 

O další metodě překrytí tinnitu čtěte zde.

Bylinky

Lékaři také často doporučují pravidelné užívání volně dostupných léků na rozšíření cév v mozku, jako je například ginkgo biloba.

Výskyt tinnitu

Podle odhadů se s tinnitem alespoň jednou za život setkala zhruba polovina populace a asi 10 % lidí trpí chronickým tinnitem. Mezi seniory je výskyt o něco větší, ale v poslední době se s ním léčí i mladí lidé. V Česku se počet lidí s tinnitem odhaduje na zhruba 600 až 700 000. V Německu je to 6 až 7 milionů, v USA 30 až 35 milionů.

Lidé často se pohybující na hlukově exponovaných místech (hudebníci, zvukaři apod.) by se měli pravidelně (jednou ročně) dostavit na audiometrické vyšetření, které hodnotí sluchové ztráty v důsledku nadměrného hluku. Právě tito lidé mimo jiné také často trpí tinnitem. 

Další informace o výskytu tinnitu ve světě čtěte zde.

Jak správně čistit uši?

Názor lékařů na domácí čištění uší není jednotný, nicméně jemné čištění jednou za 14 dní po zvlhčení (sprchování, koupání) by mělo být v pořádku. V každém případě je to věc zcela individuální, někdo má více mazových žlázek, tvoří se mu tedy více mazu. Pro zajímavost – dnes už se na ORL odstraňuje maz pod ušním mikroskopem, nemusíte tedy podstupovat ne vždy příjemný výplach uší proudem vody jako dříve. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.