Eukalyptus | Moje zdraví

Eukalyptus

Eukalyptus pomáhá pročistit dýchací cesty.

Eukalyptus (Eucalyptus), ryze česky blahovičník, je aromatický keř nebo i strom z čeledi myrtovité. Existuje až 700 druhů, z nichž nejvyšší dorůstají do 100 metrů. Má celokrajné listy a oboupohlavné květy s tyčinkami usazenými v okolíkovitých květenstvích. Plod je dřevnatá tobolka.

Účinné látky

Eukalyptus je známý především pro své silice. Silně prchavé oleje specifické vůně. Jejich skladba je vzhledem k mnoha druhům různá, na složení se hlavně podílejí terpeny, triketony a jednoduché acylfloroglucinoly. U mnoha druhů se vyskytují krypton, geranial, neral a další prchavé monoterpeny. Z neprchavých sloučenin pak můžeme jmenovat různé deriváty acylfloroglucinolu, flavonoidy (rutin apod.), třísloviny nebo glukoestery kyseliny oleurové. Některé druhy ovšem obsahují kyanogenní glykosidy, ty vylučují při poškození jedovatý kyanovodík, což se stává osudným některým hospodářským zvířatům nebo koalám.

Použití

Rostlina se zpracovává ve velkém. Hojně je zastoupena v kosmetickém průmyslu, dělají se různé oleje (na mazání i aromaterapii), připravují se čaje či odvary.

Účinky na zdraví

Díky své pronikavé vůni umí eukalyptus pročistit dýchací cesty. Silně podporuje imunitu, podporuje hojení ran, snižuje hladinu cukru v krvi, ničí záněty. Při aromaterapii uvolňuje, mírní stres a napětí.

Výskyt

Bohaté zastoupení má v Austrálii a na Novém Zélandu, kde většina lesů je tvořena právě z těchto stromů. Rovněž se vyskytuje v jihovýchodní Asii.

Sběr

Listy se sbírají několikrát ročně. Následně se z nich destilací získávají silice.

Domácí recepty

Voňavá koupel pročistí vaše dýchací cesty a uleví bolavým kloubům. Vezměte tři hrsti eukalyptových listů, které zalijte třemi litry vroucí vody. Nechte hodinu odstát, přeceďte a nálev vlijte do připravené teplé lázně.

Repelent proti hmyzu vás ochrání před těmito dotěrnými živočichy. Smíchejte kávovou lžičku se 150 ml olivového oleje a budete mít skvělou ochranu.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.