Kapky do nosu: Víte, jak je správně vybrat? | Moje zdraví

Kapky do nosu: Víte, jak je správně vybrat?

Kapky do nosu: Víte, jak je správně vybrat?
Autor: istock.com
5. ledna 2020 • 06:00

Kapky do nosu si obvykle vybíráte v lékárně a rozhodující bývá cena. Co všechno byste měli o kapkách do nosu vědět a jak rýmě předcházet? 

Rýma je vlastně reakcí sliznic horních cest dýchacích na nějakou infekci, která je zasáhla. Vzniklý hlen je pak prostředkem, jak se nežádoucích organismů zbavit. S tím spojený nepříjemný otok sliznic pomáhají odstranit právě nosní kapky a spreje. 

Jak rychle vyléčit rýmu? Čtěte ZDE.

Lékaři rýmě říkají rinosinusitida. Její lokální léčba spočívá v aplikaci solných roztoků, nejčastěji se jedná o výplach nosu mořskou či minerální vodou, v použití lokálních léků ve formě nosních kapek nebo sprejů, které uvolní ucpaný nos. V lékárně si nechte poradit podle věku pacienta a také podle toho, zda mu vyhovují kapky, nebo sprej.

Pokud spoléháte na solné roztoky, opět se poraďte se s lékárníkem. „Roztoky jsou rozděleny podle koncentrace solné složky na isotonické a hypertonické. Isotonické obsahují nižší podíl solné složky a jsou určeny pro každodenní péči o nosní sliznici, protože ji čistí, zvlhčují a regenerují. Hypertonické přípravky s vyšším obsahem způsobují především snížení otoku sliznice a uvolnění nosu,“ vysvětluje tisková mluvčí ČLnK a lékárnice Mgr. Michaela Bažantová a dodává, že rýmě je třeba vždy věnovat pozornost, protože může být průvodním jevem některého onemocnění.

Jak si správně kápnout do nosu? 

Nosní kapky se aplikují pomocí kapátka nebo přímo z kapací lahvičky. „Před použitím nosních kapek je důležité nos vyčistit, kapky aplikovat vleže, hlavu zaklonit a současně uklonit na jednu stranu. Vždy aplikujte doporučený počet kapek a po nakapání vyndejte kapátko z nosu stlačené, aby nedošlo k opětovnému nasátí kapek. Totéž proveďte u druhé nosní dírky,“ popisuje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárnice lékárny BENU Mladá Boleslav.

Výhodou nosních sprejů je, že působí na větší plochu nosní sliznice. Před prvním použitím spreje je třeba lahvičku nebo její nástavec několikrát stisknout tak, aby ze spreje začala vycházet jemná mlhovina. Před samotnou aplikací je stejně jako u kapek důležité nos vyčistit. „Při aplikaci spreje seďte, hlavu mírně předkloňte, stlačením nosu prstem si ucpěte jednu nosní dírku. Do druhé nosní dírky zasuňte co nejhlouběji nástavec spreje a odkloňte ho od nosní přepážky, při nádechu aplikujte dávku spreje a vydechněte ústy. Totéž opakujte u druhé nosní dírky. Nakonec nosní sprej řádně očistěte – umyjte a propláchněte teplou vodou. Pokud to není možné, je třeba nosní nástavec alespoň důkladně otřít,“ říká lékárnice.

Pozor na závislost

Pokud vám potíže po týdnu neustoupí, určitě se poraďte s lékařem. Další užívání léků aplikovaných do nosu by už nemuselo pomoci a mohlo by vést k vzniku závislosti. „I léčivé přípravky dostupné bez lékařského předpisu totiž mohou způsobit závislost. Tu si můžete velmi lehce vypěstovat na nosní kapky s obsahem dekongesčních látek. Kapky vám nejprve pomohou k uvolnění nosu při rýmě, jejich dlouhodobějším používáním si však naopak nosní sliznice na jejich pravidelný přísun zvykne a mezi jednotlivými dávkami zduří – to pak jedinec pociťuje jako ucpaný nos a užije novou dávku. Dostává se tak do začarovaného kruhu závislosti na kapkách,“ upozorňuje na možná rizika Mgr. Michaela Bažantová.

Jestliže spoléháte čistě na samoléčbu, myslete také na kombinaci s jinými léky, proto o jejich užívání řekněte v lékárně. „Pacienti, kteří při chřipce či nachlazení spoléhají na samoléčbu, by měli výběr vhodných léčivých přípravků konzultovat se svým lékárníkem, který je seznámí s dostupnými přípravky a pomůže jim vybrat ten nejvhodnější. A upozorní je také na správné dávkování či nevhodnou kombinaci s jinými léky, které pacient užívá,“ upozorňuje pacienty PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.