Jak dobře dýchat? Nejčastější chyby při dýchání a jak je odstraníte | Moje zdraví

Jak se zbavit bolesti hlavy a krční páteře? Naučte se správně dýchat

Jak se zbavit bolesti hlavy a krční páteře? Naučte se správně dýchat
Správné dýchání nás může zbavit probémů s páteří, bolestí hlavy a zlepšit zažívání • Autor: iStock.com
1. prosince 2017 • 06:00

Člověk by si myslel, že dýchat není žádná věda. Všichni to děláme a tak nějak nám to jde. Ovšem není dýchat jako dýchat. Jaké jsou nejčastější zlozvyky, které při dýchání nevědomky děláme? V čem nám škodí a čeho dosahujeme správným dýcháním?

I když, nebo možná přestože, dýchání provádíme mimovolně, děláme v něm mnoho chyb. Tohle jsou ty nejčastější.

Hrudní dýchání

„Poměrně častým nesprávným dechovým stereotypem, zejména u žen, je hrudní dýchání. Při nádechu se celý hrudní koš posouvá směrem k hlavě a spolu s ním se zvedají i ramena. Horní hrudní dýchání je velmi plytké. Bránice se nedokáže opřít a naopak pracují šíjové, prsní a krční svaly, říká Lenka Augustínová z fyzioterapeutického centra Kinisi.

A dodává: „Pro tento způsob dýchání jsou typická předsunutá ramena i hlava, přetížené šíjové svaly, vyčnívající spodní žebra, propadlé břicho nad pupkem a bolesti hlavy a kříže.

Dýchání do pupku

Dalším nesprávným dechovým stereotypem, který se častěji projevuje u mužů, je dýchání do přední části břicha a pupku. „Problémem je, že rozvoj žeber je minimální a nádech se nedostává do zadní části zad ani do slabin. Svaly na zadní straně těla jsou přetížené a zkrácené. Časté jsou bolesti kříže, které mohou vystřelovat do zadku či dolních končetin," popisuje problémy Lenka Augustínová.

Proč správně dýchat?

Správné brániční dýchání je pro naše zdraví důležité. Správným dýcháním se upraví i zdánlivě nesouvisející problémy. Například vadné držení těla, bolesti zad nebo i zažívání. „Když se bránice při nádechu správně opře o vnitřní orgány, dochází k jejich mikromasáži a zlepšení prokrvení v oblasti vnitrobřišní dutiny. Zlepšuje se pohyblivost střev, což pomáhá jejich jednoduššímu vyprazdňování. Prokrvuje se také oblast malé pánve,“ doplňuje fyzioterapeutka.

Jak správně dýchat?

Pokud chcete dýchat dobře, na dýchání se soustřeďte a dýchejte zhluboka. Správné dýchání je nejprve třeba trénovat, třeba 20 minut denně, a postupně pak k němu přejdete automaticky. Pomůže vám v tom svižnější pohyb, třeba rychlá chůze nebo nordic walking. Snažte se dýchat pravidelně, zhluboka a do břicha. Hrudník by se neměl hýbat, pouze břišní stěna. Při nácviku si můžete přiložit ruku na břicho a sledovat jak se břišní stěna napíná a povoluje.

Existuje také mobilní aplikace mindfulness bell, kde si můžete nastavit pravidelné připomenutí dechu, jejím úkolem je udržovat člověka v bdělosti, aby na dýchání myslel.  Můžete jí také využít jako připomínky třech hlubokých nádechů.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.