Jaký je váš plicní věk? Vážné nemoci odhalí jednoduché vyšetření! | Moje zdraví

Jaký je váš plicní věk? Vážné nemoci odhalí jednoduché vyšetření!

24. června 2021 • 14:00

Problémy se zadýcháváním, chronickým kašlem či vykašláváním má takřka 700 tisíc Čechů, přičemž pouze třetina z nich je pod lékařským dohledem. Jednoduché vyšetření přitom dokáže určit, že vaše plíce mají nějakou rizikovou chorobu.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V červnu vám přinášíme články o ochraně plic.

Video se připravuje ...
Aneta, pacientka s rakovinou plicVIDEO 

Plíce jsou totiž orgán, který na rozdíl od ostatních zjednodušeně řečeno nevaruje. Kašel považuje většina lidí za běžnou součást života, zejména v zimních měsících. Plíce navíc nebolí, mají v sobě totiž málo nervových zakončení, proto nemoc, a to včetně té nejhorší – nádoru plic, v počátečních stádiích špatně poznáte.

Prvním příznakem plicních chorob bývá zadýchávání. A to také většinou nepovažujete za vážnou nemoc, spíš ho připisuje malé fyzické kondici, nadváze nebo dlouhodobému kouření. Varovat by vás přitom mělo, když kašel trvá déle než tři týdny, vykašláváte krev, nebo rezavý hlen. V tu chvíli však už běžte hned ke svému praktickému lékaři!

Odhalte riziko včas

Jak zjistíte, že možná něco není v pořádku, i když žádné příznaky nemáte? Jednou z možností je nechat si změřit svůj plicní věk. Měření probíhá ve vybraných lékárnách po celé České republice, je třeba se ovšem předem objednat. Díky měření zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem a zda nemáte některé potíže, které by se mohly projevit později.

Jak měření probíhá? Měření plicního věku vám zabere pouhých 10 minut. Odborník vám změří vitální kapacitu plic speciálním přístrojem. Samotné vyšetření probíhá tak, že pacient jen vydechne do přístroje. Nemusíte se na něj nijak zvlášť připravovat, ale pokud chcete mít co nejpřesnější výsledky, je vhodné tři až čtyři hodiny před měřením nekouřit, nejíst těžká jídla a nesportovat.

Lékárník přístroj připraví na měření a zadá do něj váš věk, pohlaví a výšku. Poté na přístroj nasadí jednorázový náustek, který si vložíte do úst a zhluboka se nadechnete. Jakmile budete mít pocit, že se do vašich plic více vzduchu již nevejde, všechen vzduch prudce vydechnete a budete dále vydechovat po dobu minimálně 6 vteřin. Celé měření se opakuje třikrát a přístroj vybere a zobrazí nejspolehlivější výsledek. 

Na konci měření získáte informace o tom, jaký objem vzduchu dokážete vydechnout za jednu vteřinu a za šest vteřin. Odborník je schopen okamžitě hodnotu srovnat s normální hodnotou zdravých lidí. Podle toho určí, zda jsou vaše výsledky horší než u podobně starých jedinců a může vám doporučit další vyšetření. 

Video se připravuje ...
Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

V průběhu času se váš stav může měnit a je možné, že během několika měsíců plíce výrazně zestárnou. Z toho důvodu byste měli dbát na prevenci a chodit na kontrolu přístrojem na měření plic pravidelně jednou ročně. Doporučuje se zejména kuřákům, bývalým kuřákům a osobám, které mají během tělesné aktivity (například chůze do schodů) potíže s dechem a osobám, které trpí dlouhodobým kašlem.

Jaké jsou nejčastější vážné choroby dýchacího ústrojí, které může vyšetření odhalit?

Chronický zánět průdušek
Trpí jím kuřáci a lidé žijící nebo pracující v prašném a znečištěném prostředí. Dochází při něm k postupnému zužování průdušek, později i k takzvané rozedmě plic. Snižuje se kapacita plic a dostavuje se dušnost, zpočátku při námaze, později klidová. Kombinace těchto příznaků se nazývá chronická obstrukční plicní nemoc. Léčit se dá jen do stádia zánětu, rozedma plic už je nevratná. Léky se podávají především inhalačně, v pozdějších stádiích je nutný i přívod kyslíku. Důležité je přestat kouřit.

Rakovina plic
Vyvíjí se plíživě a kašel je často jejím prvním příznakem. V pokročilém stadiu se může objevit vykašlávání krve, bolest a hubnutí. Typů rakoviny plic je několik a jsou různě citlivé na různou léčbu. Důležité je začít s léčbou včas. Kašel s chrapotem doprovází i rakovinu hrtanu.

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)
V Česku jí trpí asi 800 tisíc lidí, ale diagnostikována a léčena je pouze jedna čtvrtina. Přitom jde o závažnou nemoc, která se v pozdějších stádiích již nedá léčit, významně snižuje kvalitu života a vede nezřídka k předčasnému úmrtí.

CHOPN začíná jako chronická bronchitida, čili zánět průdušek. Poškozená sliznice průdušek se mění a dochází k velké produkci hlenu. Charakteristický je produktivní kašel, zejména po ránu. Zúžením průdušek dochází ke zhoršenému proudění vzduchu a k jeho zadržování a zvýšenému tlaku v plicích. Plicní sklípky praskají a stávají se nefunkčními pro další přenos kyslíku do těla. Organismus je nedostatečně zásobován kyslíkem, což se projevuje dušností, zpočátku při zvýšené námaze, později i v klidu.

Bronchiální astma
Jde o chronický neinfekční zánět sliznice průdušek, který je doprovázen záchvatovitou dušností nebo kašlem. V české populaci se vyskytuje zhruba u 12 až 15 procent obyvatel, přičemž se toto procento nemocných stále zvyšuje, zejména u dětí. 

Stejně jako alergie je způsobeno chybnou imunitní reakcí organismu, která v tomto případě vede k otoku sliznice průdušek a ke stahu jejich stěny. Neléčená alergie, zejména alergická rýma, pak může vést k rozvoji astmatu. Astmatický kašel je suchý a dráždivý. Zhoršuje se nejčastěji v noci, ale také po námaze a vlivem různých zevních faktorů: emoce, stres, alergeny, znečištěné prostředí.

Podrobné informace o rakovině plic si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Červnová obálka časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny. Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz. Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: CNC

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.