Problémy s erekcí, nechuť na sex, neplodnost: S tím vším může pomoci sexuolog | Moje zdraví

Co pacienti nejčastěji řeší u sexuologa? Nejen potíže s erekcí

Co pacienti nejčastěji řeší u sexuologa? Nejen potíže s erekcí
Za návštěvu u sexuologa není proč se stydět • Autor: iStock.com
22. října 2018 • 06:00

Stud je největší problém všech, co mají problémy v sexuální oblasti. Přitom většina problémů je řešitelná, stačí se svěřit lékaři, počítejte ale s tím, že vám lékař může doporučit něco tak banálního, jako je zahodit cigaretu a zhubnout.

Potíže s erekcí jsou nejčastějším problémem, který pacienti u sexuologa řeší. Sexuolog Pavel Turčan se ve své ordinaci setkává často s pacienty, kteří mají problémy v sexu kvůli nedostatečné či nekvalitní erekci. První radou, kterou od lékaře dostanou, je, že by měli přestat kouřit. Tabákové zplodiny totiž podle sexuologa výrazně zhoršují funkci cévní výstelky, ve které se nacházejí látky odpovědné za vyvolání a udržení erekce.

Erekci  pro někoho ještě stále překvapivě  škodí také nadváha, respektive metabolický syndrom s ní spojený. Ten kromě kil navíc doprovází také vysoký krevní tlak či špatný metabolismus cukru, který vede k cukrovce. To všechno ucpává cévy, a to včetně těch, co zásobují krví pohlavní orgány. Proto je tak důležité udržet si správnou váhu, mít dostatek pohybu a vyvážený jídelníček.

Problém nadváhy také tkví v tom, že v tukové tkáni se navíc tvoří i estrogeny, jež mohou mít negativní vliv na tvorbu testosteronu. Právě nedostatek testosteronu či problémy s hladinami jiných hormonů mohou mít na erekci negativní vliv. Je třeba také zvážit, zda se potíže s erekcí nevážou na problémy s prostatou.

Pokud nepomůže změna životního stylu nebo se k ní pacient ani neodhodlá, pak lékař doporučuje některé přípravky na přírodní bázi, například s mateří kašičkou. Pokud tato opatření nemají dostatečný účinek, pak je nutné užívat i léky na podporu erekce.

Únava souvisí s hormony

Vedle erekce se pacienti lékaři také svěřují s únavou a sníženým zájmem o sex. Podle Pavla Turčana může být důvodů ke zvýšené únavě mnoho. Běžně únava a snížená sexuální apetence souvisí s narušením hormonálních hladin.

Nejčastěji jde o výkyvy hladiny testosteronu, ale podobné příznaky mohou vyvolat i problémy s prolaktinem či hormony štítné žlázy. Problémy tedy nelze odhalit okamžitě, ale je třeba podstoupit podrobnější vyšetření u odborníka, který umí správně vyhodnotit hladinu testosteronu, tedy nejlépe u sexuologa či androloga.

Pavel Turčan přitom upozorňuje, že norma je totiž velice široká a většina lékařů, kteří se na tento obor přímo nespecializují, si neuvědomuje, že platí prakticky pro muže od 15 let až do pozdního věku. Proto je třeba přihlédnout k fyzickému stavu muže a dalším faktorům. Například dvacetiletý muž s hladinou testosteronu na úrovni 9 nmol/l se může jevit jako zdravý, protože tato hladina je v pásmu normy. Sexuolog však odhalí, že fyzicky zdravý mladý muž by měl mít hladinu minimálně 20 nmol/l. Proto je pak schopen okamžitě začít léčit jeho symptomy.

Testosteron zvýší spánek

Pokud se potíže s hladinou hormonů neprokážou, je třeba vzít v úvahu i další onemocnění, jako jsou deprese, rakovinné bujení a podobně. Únavu či sníženou chuť na sex však může vyvolat i chronická infekce, například chlamydiová infekce či borelióza. V některých případech je příčinou i a vyšší psychická zátěž. Na člověka působí různé stresy z pracovního, ale i osobního a rodinného prostředí. Proto je třeba vyhodnotit stav pacienta komplexněji.

Při stresových situacích není nutná medikace, ale je možné zkusit i některé přírodní prostředky. Pomoci mohou například doplňky stravy, které svým složením přispívají k normální činnosti nervové soustavy. Samozřejmostí je i zkvalitnění životního stylu, tedy zapojení vhodné aerobní fyzické aktivity, a to alespoň dvakrát až třikrát týdně po dobu minimálně 45 minut. Navíc pomůže dopřát si dostatek spánku. Testosteron se nám totiž nejvíce tvoří v noci a v brzkých ranních hodinách, tedy ve fázi hlubšího spánku. Někdy pomůže na noc tableta s melatoninem. Pokud si s těmito opatřeními nevystačíme, pak je potřeba přikročit k hormonální léčbě. Pokud ji řídí odborník a je správně indikována, má zcela minimální rizika.

Neplodnost: Jak podpořit tvorbu spermií?

Třetím nejčastějším důvodem návštěvy sexuologa je podle Pavla Turčana neschopnost počít dítě. V takovém případě lékař v první řadě doporučuje vyšetření a kontrolu hodnot spermiogramu. V naprosté většině případů je možné hodnoty vylepšit, ale je třeba počítat s tím, že to zabere více času. Spermiím totiž trvá 72 až 90 dní, než dozrají, a proto i minimální doba na užívání podpůrných prostředků na tvorbu spermií je 3 měsíce.

Tvorbu spermií je možné podpořit právě užíváním doplňků stravy, na trhu je několik různých komplexních vitamínů a jiných látek k tomuto určených. Při závažnějších poruchách je však nezbytná léčba antibiotiky, hormony a případně jinými léky.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.