Jídla, která zhoršují bolest kloubů: Co si při artritidě určitě nedávejte?​ | Moje zdraví

Jídla, která zhoršují bolest kloubů: Co si při artritidě určitě nedávejte?​

Jídla, která zhoršují bolest kloubů: Co si při artritidě určitě nedávejte?​
Autor: istock.com
23. února 2021 • 12:00

Pokud vás trápí bolesti kloubů způsobené artritidou, je kromě léčby důležité upravit i jídelníček. Je dobré vyhnout se potravinám, které napomáhají rozvoji zánětu v těle. Které to jsou?

Podle statistik trpí bolestmi více než 50 % světové populace nad 50 let. „Nejčastější příčinou bolestí jsou přitom bolesti kloubů,“ říká prezident Evropské federace proti bolesti (EFIC) Chris Wells. „Bolesti kloubů se navíc brzy stanou jedním z nejzávažnějších problémů budoucnosti. Představují pro pacienta jak obrovskou zátěž finanční – výdaje za léčbu a zdravotní péči, tak i pracovní neschopnost, ztrátu produktivity a nepohyblivost,“ dodává lékař.

Jednou z nejčastějších revmatických chorob, tedy těch, které postihují pohybový aparát (klouby, páteř, ale i svaly a vazy), je revmatoidní artritida. Postihuje přibližně procento populace. Ženy jsou přitom postiženy třikrát častěji. Tato nemoc, lidově nazývána revma, rozhodně nevzniká tím, že vám nastydly klouby, jak se řada pacientů stále domnívá. Souvisí s narušením imunitního systému a vede k rozvoji chronického kloubního zánětu spojeného s poškozením kloubních tkání.

Tímto chronickým onemocněním trpí v Česku přibližně až 85 000 lidí, k nimž ročně přibývá zhruba 4000 nových pacientů. Postihuje všechny věkové kategorie, výjimkou nejsou ani děti. „Včasná diagnóza revmatického onemocnění a včasné nasazení účinné léčby jsou zásadní pro zabránění postupné destrukci kloubů a omezení hybnosti kloubů,“ říká MUDr. Hana Ciferská, Ph. D., z Revmatologické kliniky 1. LF UK a Revmatologického ústavu. V posledních letech výrazně přispěla ke zlepšení výsledků terapie biologická léčba.

Kromě léků je ale důležitá i fyzioterapie, cvičení a také úprava jídelníčku. Je dobré vyhnout se potravinám, které napomáhají rozvoji zánětu v těle. Které to jsou?

Přidané cukry

Přidaný cukr najdete nejen ve sladkostech nebo limonádách, ale i tam, kde byste ho na první pohled nečekali. Jsou to například různá dochucovadla, omáčky, kečup a podobně. Důležité je sledovat etikety na potravinách. „Cukry uměle přidávané do potravin jsou spojovány se zvýšeným rizikem vzniku chronického zánětu v těle a mohou také zvyšovat krevní tlak,“ konstatuje odbornice na výživu Frances Largeman-Roth, autorka knihy Eating in Color.

Cukr nejen zhoršuje příznaky onemocnění, zároveň i zvyšuje riziko, že se u vás podobná choroba rozvine. Podle studie publikované v ruce 2016 v časopise Nutrition and Diabetes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817078/), která zkoumala 1209 dospělých ve věku 20–30, se prokázala až třikrát vyšší pravděpodobnost artritidy u lidí, kteří pili pětkrát týdně sladkou limonádu, oproti těm, kteří sladké nápoje nepili téměř vůbec.

Červené maso

Celá řada výzkumů z posledních let naznačuje, že příznaky artritidy zhoršuje konzumace červeného masa. Výsledky studie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15593211/), která zkoumala 25 630 osob, také ukazují, že podobně jako je tomu u cukrů, vysoký příjem červeného masa může být rizikovým faktorem pro rozvoj tohoto onemocnění. Naopak pokud lidé červené maso ze svého jídelníčku vyloučí nebo přímo přejdou na vegetariánskou stravu, příznaky onemocnění se výrazně zlepší.

Pozor na tuky

Tuky jsou pro lidské tělo nezbytné, je ale potřeba, aby byly přijímány v určité rovnováze. V naší stravě kupříkladu přijímáme méně důležitých omega 3 mastných kyselin. Jsou obsaženy především v rybách, dále ve lněném semínku nebo vlašských ořeších. Tyto kyseliny mají být v těle v určitém poměru s takzvanými omega 6 (udává se 5:1 ve prospěch omega 6). Omega 6 jsou v oleji slunečnicovém, který se v našich zemích používá nejvíce, proto je dobré do jídelníčku častěji zařadit ryby nebo vlašské ořechy. Slunečnicový olej pak vyměnit za olivový, který je vhodnější. Zároveň omezte průmyslově zpracované potraviny, které obsahují například olej kukuřičný.

Které tuky jsou zdravé a proč? Více čtěte zde.

Zároveň je dobré omezit takzvané transmastné kyseliny, které vznikají při průmyslovém ztužování tuků hydrogenací a rovněž během zahřívání tuků a olejů na vysokou teplotu. Objevují se v trvanlivém a jemném pečivu, polevách, náhražkách čokolád nebo v potravinách smažených na přepáleném tuku.

Průmyslově zpracované potraviny

Jídla z fast foodu, snídaňové cereálie nebo bílé pečivo mají obvykle vysoký obsah rafinovaných zrn, přidaného cukru, konzervačních látek a dalších potenciálně zánětlivých přísad, které mohou všechny zhoršit příznaky artritidy. Navíc se dávají do souvislosti s vyšším rizikem obezity nebo srdečních onemocnění, což při artritidě také nechcete.

Alkohol

Každý, kdo má zánětlivou artritidu, by jej měl omezit nebo se mu vyhnout.

Sůl

Sůl je pro zdravé fungování organismu nezbytná, Češi jí ale konzumují opravdu nadbytek. Pro představu: doporučené množství je jedna čajová lžička, z toho polovina se do těla dostane přirozeně v potravě. A tím myslíme zdravou stravu, nikoliv konzervy, slané pečivo, dochucovadla a další výrobky. Podívejte se například, kolik soli obsahuje toustový chleba nebo třeba sušenky. Omezit sůl se vyplatí v každém případě, studie ukazují, že u pacientů s artritidou to navíc vede k potlačení příznaků onemocnění.

Lilkovitá zelenina

Lilkovitá zelenina obsahuje solanin, typ sloučeniny, která může u pacientů s artritidou zhoršovat bolesti a otoky. Vyzkoušejte sami na sobě, zda se vám částečně uleví, pokud vynecháte lilek, papriky, brambory nebo rajčata.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.