Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Zánět dásní: Co ho způsobuje a jak mu předcházet?

20. června 2022 • 14:00

Když dásně onemocní zánětem, začíná se roztáčet kolo potíží, které může skončit ztrátou zubů. Problém je, že komplikace často přicházejí pomalu a jsou zákeřné.

Můžete přijít o zuby

Gingivitida je nejrozšířenějším onemocněním dásní. „Zánět má zcela jasné příznaky a těmi jsou zčervenání, otok, zvýšená citlivost a krvácení z nich během čištění zubů. Způsobují ho bakterie přežívající v zubním plaku obklopujícím zuby, jde tedy o následek špatného čištění zubů,“ vysvětluje doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., prezident České stomatologické komory. Zánět v raném stadiu lze vyléčit nastolením správné ústní hygieny a dobrým vyčištěním zubů. Při dentální péči je vhodné používat zubní pasty a ústní vody s hojivým a protizánětlivým účinkem. Při takto nastaveném režimu odeznějí potíže během sedmi až deseti dnů.

Video se připravuje ...
Jak pečovat o dětský chrup?VIDEO 

Ohrožené zuby

Velké potíže nastávají v okamžiku, kdy dásně nejsou včas ošetřeny a zánět přejde do chronické fáze. „Chronický zánět dásní už není jen problém měkkých tkání, ale dochází při něm i k odhalení zubních krčků, což zvyšuje citlivost zubů i riziko vzniku zubního kazu. V okamžiku, kdy zánět pronikne do hlubších struktur a zasáhne závěsný aparát zubů – parodont, už mluvíme o parodontóze. Ta je nejčastější příčinou kývání zubů a ztráty zubů v dospělosti. Tento proces nevznikne ze dne na den, ale může se rychle zhoršit během několika týdnů,“ říká stomatolog. Léčba chronického zánětu je obvykle obdobná jako jeho prevence a klíčovou úlohu v ní má specialista parodontolog, protože nezřídka je v rámci terapie nutný odborný zásah v hloubce parodontu.

Předejít nejhoršímu

„V rámci domácí péče je k čištění vhodné používat měkké kartáčky, aby nedocházelo ke zbytečnému poranění dásní, kartáčky by měly být pravidelně měněny. Jeden by neměl být používán déle než dva měsíce. Úspěšnost léčby parodontózy se v posledních letech velmi zlepšila a lékař specialista dokáže zachránit zuby, které bychom před pár lety extrahovali. Parodontóza v těžkých stadiích může vyžadovat dlahování zubů, operaci lasery či kyretáže zubních ,chobotů‘ a podporu regenerace kosti,“ přibližuje docent Šmucler. Chronický zánět dásní může dojít i do stadia, kdy začne být vidět i hnis. Tento stav vyžaduje okamžitou návštěvu zubní ordinace. „Pokud se objeví hnis, je třeba nasadit antibiotickou léčbu, dnes se antibiotika dávají lokálně, jen v místě zánětu, aby nedošlo k dalšímu rozšíření zánětu do kosti. Když se problém podchytí včas, trvá léčba kolem dvou týdnů, zasáhne-li zánět kost ve větším rozsahu, tak už nezbude nic jiného než zub extrahovat,“ dodává lékař.

***

Během léčby je nutné dramaticky vylepšit hygienu dutiny ústní a namístě je, aby dentální hygienistka odstranila ze zubů zubní kámen.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.