Pásový opar: Důsledek stresu i oslabené imunity | Moje zdraví

Pásový opar: Důsledek stresu i oslabené imunity

Pásový opar: Důsledek stresu i oslabené imunity
Měli jste v dětství plané neštovice? Pak virus stále číhá skrytý ve vašem těle. • Autor: istock.com
27. ledna 2022 • 06:00

Jakákoliv stresová situace působí nepříznivě na naši imunitu. Důsledkem často bývá probuzení herpetického viru. Ten se následně může projevit jako opar, plané neštovice nebo také v podobě pásového oparu.

Proč pásový opar? 

Svůj název skutečně nedostal proto, že se vyskytuje v oblasti pasu, ačkoliv i tam se může objevit. Pásový opar je typický svým tvarem. Vždy se vytvoří v podobě pásu a pouze na jedné polovině našeho těla. Je to proto, že virus jako takový je ukrytý v nervech, a když se aktivuje, replikuje nervové dráhy. 

Video se připravuje ...
Opar neboli puchýřek. Jak se vyvarovat nepříjemné infekci?VIDEO 

Kde se objevuje nejčastěji?

V okamžiku, kdy se opar objeví, nejčastěji postihuje oblast pasu, trupu, stehen či hýždí, ale zasáhnout může také obličej nebo oko.

Začíná nenápadně

Opar jako takový má poměrně plíživé začátky. Typickými příznaky tak není opar sám, ale únava, malátnost, horečka či výrazná bolest na jedné straně našeho těla. Rozpoznat ho ale není tak úplně snadné, protože dané místo nemusí být zarudlé, ale ani postižené vyrážkou.

V případě, že se pásový opar chystá propuknout v oblasti břicha nebo zad a projevuje se silnou bolestí, si můžeme zpočátku myslet, že se jedná například o žlučníkový záchvat, problém s ledvinami či zánět slepého střeva

Teprve za dva až tři týdny se na našem těle objeví vyrážka. Existují však i případy, kdy je pásový opar zcela bez těchto projevů na kůži.

Je to opravdu pásový opar? 

Pásový opar jistě poznáte. Projevuje se jako vyrážka v podobě vodnatých puchýřků, které znáte, když se vám udělá běžný opar na rtech. Puchýřky se nakonec zabarví krví a postupně začnou vysychat, až vznikne stroupek, který po odpadnutí může na kůži zanechat bledou skvrnu.

Věk není měřítkem

Ačkoliv se pásový opar vyskytuje především u starších osob, v posledních letech věková hranice klesá a mezi postiženými jsou také děti.

Za jeho vznikem totiž často stojí oslabená imunita, faktory jako stres nebo těžší průběh planých neštovic.

Mám se bát?

Pásový opar sice patří mezi infekční onemocnění, přesto se nemusíte bát, že byste někoho nakazili. Ohrožen je snad pouze člověk, který dosud neprodělal plané neštovice. Roli zde hraje opět fakt, jak silnou imunitu máte. 

Kdy vyhledat lékaře?

Lékařskou pomoc byste však měli vyhledat hned při prvních příznacích tohoto onemocnění. Důvodem je především minimalizace případných následků, jako je celoživotní bolest postiženého místa.

Lékař většinou naordinuje antivirotika a léky na zmírnění projevů, jakými jsou bolest či svědivost postiženého místa.

 

 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.