Co pomáhá na nafouklé břicho? Těchto 7 potravin vyzkoušejte! | Moje zdraví

Sedm jídel, která vám pomohou, když máte nafouklé břicho

11. února 2023 • 06:00

Jsou dny, kdy se člověk cítí o velikost větší a to, že nedopne kalhoty, ho v tom jen utvrdí. Případně se najednou nevejde do bot nebo nemůže sundat prsten. Za těmito pocity často stojí dva důvody: nadýmání a zadržování vody. Některé potraviny vám od těchto pocitů mohou pomoci. Které to jsou?

Nadýmání se projevuje nejčastěji obřím břichem a je nejčastěji způsobeno potravinami. Obecně se dá říct, které potraviny způsobují více plynatosti. „Ale každý jsme jiný a to, co někomu nesedne, může jiný trávit zcela bez obtíží,“ říká výživová specialistka Jessica Cording.

Video se připravuje ...
9 potravin, kterým se vyhněte, pokud máte potíže s nadýmánímVIDEO 

Zadržování vody je zase nejčastěji způsobeno dehydratací, hormonálními změnami během cyklu, může za ním stát i nadměrná konzumace příliš slaných potravin.

Dobrá zpráva je, že si od obou potíží můžete pomoci zcela běžným jídlem. Které to je?

Jogurt

Probiotika jsou důležitou součástí trávení. Dodejte jich tělu co možná nejvíce a uvidíte, jak se vaše plynatost zlepší. Cording doporučuje skyr nebo řecké jogurty – ale pozor: Zaměřte se na ty, které mají více bílkovin a méně tuku. „Dejte si je s čerstvým ovocem, třeba s grepem nebo borůvkami,“ popisuje ideální svačinu. A pokud vám laktóza nedělá dobře, zkuste kefír, který je navíc bohatší i na probiotika.

Zázvor

Jedním z tradičních koření, která se používají na trávicí obtíže, je zázvor. Obsahuje enzymy, které pomáhají tělu trávit bílkoviny, má zklidňující a protizánětlivé účinky na střeva. Proti nadýmání si tedy uvařte jemný zázvorový čaj, nedoslazujte ho ani cukrem, ani medem a popíjejte klidně celý den.

Kyselá okurka

Kyselá okurka je účinný lék na trávení. Kvašené okurky dokážou minimalizovat špatné střevní bakterie, zmírňují nadýmání a plynatost, ale i průjem či zácpu.

Fenykl

Účinky fenyklu dobře znají kojící matky, které pijí čaj po litrech, aby jejich děti netrápily koliky. V Indii slouží semena fenyklu jako digestiv po jídle. Semena rozdrcená mezi zuby totiž uvolňují sloučeninu terpenoid atheol, která zvyšuje pohyblivost střev a zabraňuje žaludečním křečím. Ať už ve formě semen, nebo čaje, fenykl pomáhá proti plynatosti a nadýmání, průjmu, a protože semena obsahují velké množství vlákniny, tak také proti zácpě.

Heřmánkový čaj

A pokud se podíváme do tradiční domácí lékárny, na bolavé břicho tu byl vždycky heřmánkový čaj. Bylinka má sedativní účinky, které zklidňují trávicí trakt, čímž pomáhá proti bolestem, křečím, nevolnosti i zvracení. Připravte si neslazený heřmánkový čaj, nechte jej 10 minut louhovat a vlažný popíjejte po doušcích.

Salátová okurka

Může to znít zvláštně, ale pokud váš organismus zadržuje vodu, může být příčinou dehydratace. Pokud zkrátka tělo necháváte žíznit, začne se připravovat na horší časy tím, že veškerou dostupnou vodu v těle zadrží. A to je příčinou otoků. V první řadě tedy dostatečně pijte. Okurka obsahuje velké množství vody a pomůže vám udržet celý organismus správně hydratovaný. Navíc působí jako mírné diuretikum, což napomůže zase vyloučení té nežádoucí vody z těla pryč.

Kiwi

Také kiwi podporuje správnou činnost trávicí soustavy. Obsahuje navíc vlákninu, má vysoký obsah vitaminu C, má nízký podíl sacharidů, takže je vhodné i pro diabetiky – dost na to, aby si ho člověk oblíbil, že?

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.