Co obsahuje zinek: Těchto 7 potravin dodejte svému tělu | Moje zdraví

Zinek chrání před virózami a zlepšuje vlasy i kůži. Jaké preparáty a potraviny jíst?

Zinek chrání před virózami a zlepšuje vlasy i kůži. Jaké preparáty a potraviny jíst?
Potraviny bohaté na zinek • Autor: iStock.com
30. listopadu 2023 • 05:00

Zinek tělo potřebuje nejen pro hezké vlasy a kůži, ale také pro boj s nachlazením. Ovlivnuje totiž imunitu. Více ho potřebují těhotné a kojící a také ti, kdo pijí hodně alkohol. Ten totiž snižuje vstřebávání tohoto minerálu.

Zinek je důležitý pro imunitní systém, hojení ran a také metabolismus bílkovin. Může však pozitivně ovlivnit i délku našeho nachlazení. Jeho nedostatek se projeví především padáním vlasů a lámavostí nehtů. Při dlouhodobě snížené hladině pak může způsobit i nepravidelnou menstruaci a neplodnost, poruchy imunity a častá nachlazení, chřipku, bolesti kloubů či aterosklerózu. (Více o doporučené denní dávce naleznete zde.)

Nejlepší forma zinku

Pokud potřebujete dodat zinek ve formě doplňků stravy, volte bisglycinát, glukonát a další organické formy. Do těla e totiž vstřebávají mnohem lépe (až 60 procent) než zinek ve formě sulfátu. Pak je vstřebatelnost nižší kolem 10 až 20 procent a mohou se objevit střevní potíže. 

Spolu se zinkem je dobré doplnit měď, protože jeho užívání snižuje její hladinu. Poraďte se v lékárně a dodržte i způsob užívání, například polykání tablet na lačno vhodné není. 

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Potraviny bohaté na zinek

Zajistit dostatečnou hladinu zinku v těle nám bezesporu pomohou tyto chutné a zdravé potraviny:

Dýňová semínka

Pokud hledáte rostlinný zdroj zinku, který je mimořádně univerzální a snadno ho přidáte do bezpočtu jídel, vyzkoušejte dýňová semínka. Jedna lžíce (asi 10 gramů) obsahuje přibližně deset procent doporučené denní dávky zinku pro ženy. Zároveň jsou bohatá na bílkoviny. Některé výzkumy navíc naznačují, že konzumace stravy bohaté na dýňová semínka by mohla snížit riziko některých druhů rakoviny.

Ovesné vločky

Vločky obecně patří mezi potraviny, které jsou levné a univerzální. Obsahují rozpustnou vlákninu, která nejenže zasytí, je ale navíc spojována se sníženým rizikem srdečních chorob. Půl šálku ovesných vloček obsahuje také 1,3 miligramu zinku, což je přibližně deset procent denní dávky pro ženy.

Hovězí maso

Pokud konzumujete červené maso s mírou, je bezpochyby zdravou součástí každého jídelníčku. Kilo hovězí kýty obsahuje cca 6,5 gramu zinku, k tomu dostanete ještě porci bílkovin a železa.

Cizrna a další luštěniny

Hovězí maso by pochopitelně nemělo být na talíři každý den. Skvělou rostlinnou alternativou, jak účinně doplnit bílkoviny, jsou luštěniny. Šálek vařené nebo konzervované cizrny má vysoký obsah vlákniny a bílkovin a navíc obsahuje 2,5 miligramů zinku. Vláknina a bílkoviny dokážou skvěle zasytit a pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Ve výsledku nemá člověk po takovém jídle brzy hlad, což dělá z luštěnin velkého pomocníka v boji s nadbytečným kilogramy.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je jednou z nejzdravějších potravin: obsahuje probiotika podporující střevní mikrobiom, ale i velké množství bílkovin, sodík a vápník. Nebojte se tuku v něm obsaženém, tělo ho potřebuje a díky němu přispívá k zachování potřebných živin. Kromě zasycení a dobrého vlivu na krevní cukr dostanete ale i zmíněný zinek, a to přibližně 1,4 mg v jednom kelímku.

Ořechy

Bohaté na zinek jsou také ořechy, navíc obsahují i zdraví prospěšné tuky. Mohou pomoci snížit krevní tlak a zvýšit hladinu zdravého HDL cholesterolu. Ideální dávka je přibližně polovina šálku – v ní ale dostanete 3,8 mg zinku.

Ústřice a mořské plody

Ústřice jsou jedním z největších zásobníků zinku. Jsou také významným zdrojem vitaminu B12, který je zásadní pro váš nervový systém, metabolismus a zdravé krvinky. 

Doporučená denní dávka

Naštěstí tohoto minerálu není třeba mnoho. Podle Státního zdravotního ústavu je doporučená denní dávka pro dospělé osoby deset miligramů zinku denně, těhotné a kojící ženy však potřebují více. Pokud je vaše strava pestrá a vyvážená, nemusíte se obávat, že byste trpěli jeho nedostatkem. Pozor by si ale měli dávat lidé s poruchami trávicího ústrojí, s některými chronickými onemocněními a právě také těhotné a kojící ženy.

Autor: Pavla Skurovcová, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.