Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Opary: Proč vznikají a jak je léčit?

2. května 2022 • 14:00

Říká se, že kdo už jednou prodělal herpes, má ho už v sobě navždy. Herpetické infekce trápí nejen lidi, ale i zvířata.

Opar na rtu. Typický a asi nejčastější projev herpetické infekce. Možná se vám pravidelně rozsévá kolem úst či pod nosem. Stačí, že přijde nějaké stresové období, viróza a jiné oslabení těla. „Název herpes vychází ze slova herpeton neboli lezoucí tvor. Vznikl z představy, že se puchýřky, kterými se tyto infekce na kůži projevují, rozšiřují v pruhu. Typickým příkladem je pásový opar,“ říká MUDr. Kristýna Sladkovská z Kliniky preventivní dermatologie. „Mezi herpetické infekce můžeme zařadit celou škálu virových onemocnění, která se nejčastěji na kůži a sliznicích projevují tvorbou čirých puchýřků zvaných vezikuly. V populaci jsou tyto viry hojně zastoupené. Nejčastějším projevem je klasický opar na rtu. V současné době je známo osm druhů herpetických virů. K přenosu dochází většinou přímým kontaktem z člověka na člověka,“ říká dermatoložka.

Video se připravuje ...
Opar neboli puchýřek. Jak se vyvarovat nepříjemné infekci?VIDEO 

Plané neštovice už v dětství

Známým herpes virem je celotělový výsev planých neštovic. Postihne člověka, nejčastěji dítě, jehož organismus se s virem setká poprvé. Je schopen šířit se vzduchem či z matky na plod v období gravidity. To je pro plod velmi rizikové. Jak říká MUDr. Sladkovská, po prvním střetu s herpes virem „spí“ v naší nervové tkáni. Může se znovu aktivovat a projevit onemocněním v populaci známým jako pásový opar. „Tento výsev probíhá většinou v pruhu, kopíruje linii určitého nervu a je bolestivý. Na kůži a sliznici genitálu se můžeme také setkat s genitálním oparem, který je typický pálivým výsevem herpetických puchýřků a patří k nejčastějším pohlavně přenosným onemocněním. V oku mohou herpetické viry způsobit zánět spojivky. V těžších případech mohou herpes viry způsobovat herpetický zánět mozku a mozkových obalů. V tomto případě se již jedná o přímé ohrožení života jedince, podotýká lékařka.

Více ohrožení lidé

Herpetickým infekcím můžeme předcházet hlavně vybudováním dobré imunity. Náchylnější jsou k nim oslabení jedinci, lidé po prodělání nějaké infekce, pacienti s onkologickým onemocněním a lidé dlouhodobě vystavení stresu. Ohroženější jsou HIV pozitivní pacienti a těhotné ženy.

Pozor na nákazu

Pokud je ve vašem okolí někdo s projevy oparu na těle, vyvarujte se přímého kontaktu s puchýřky. Nemocný by měl používat vlastní hygienické pomůcky, ručníky a tak dále. Hlavně buďte v klidu, udržujte se v psychické pohodě a dodržujte základní hygienická pravidla. Důležitý je zdravý životní styl a při pobytu na slunci se chránit krémy s UV ochranou. „Imunitu podpoříte například doplňky stravy s obsahem hlívy ústřičné, zinku, vitaminu C, L-lysinu nebo echinacey. V rámci alternativní lokální léčby herpetických projevů se nabízejí přípravky s výtažkem z aloe vera, meduňky lékařské, tea tree olejem a dalšími látkami s antiseptickým účinkem. Osobně doporučuji lokální přípravky z lékárny přímo určené pro léčbu oparu,“ uvádí dermatoložka.

Někdy dojde na antivirotika

Aby se virus nešířil dál, je důležitá včasná léčba projevů a dodržování hygienických opatření. V lékárně seženete krémy a pudry přímo určené k lokální léčbě oparu. „Je nutné zdůraznit, že pokud opar i přes lokální léčbu přetrvává, herpetické projevy se vyskytují na těle nebo jsou doprovázeny celkovými příznaky či bolestivostí, je nutná návštěva kožního lékaře, který má možnost nasazení celkových antivirotik. V některých komplikovaných případech lékař volí hospitalizaci pacienta a nitrožilní podávání antivirotik. Zároveň může předepsat účinné přípravky přímo určené k léčbě kožních projevů podle jejich charakteru. Při nasednutí bakteriální infekce se volí přípravek s antibiotikem. Neméně důležitá je léčba bolestivosti vhodně zvolenými analgetiky. V případě častých recidiv se doporučuje další alergo-imunologické vyšetření,“ dodává lékařka.

Po prvním střetu s herpes virem „spí“ v naší nervové tkáni.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.