Jak se liší krize středního věku a andropauza? Jedno ohrožuje manželství, druhé zdraví | Moje zdraví

Jak se liší krize středního věku a andropauza? Jedno ohrožuje manželství, druhé zdraví

Jak se liší krize středního věku a andropauza? Jedno ohrožuje manželství, druhé zdraví
Autor: istock.com
19. září 2023 • 06:00

Muži kolem padesátky začínají dělat nepředvídatelné věci. A jejich symbolem je možná častěji než silná motorka a něžná milenka velká únava, ztráta energie a někdy i deprese. Co je z toho krize středního věku a co spíše následky stárnutí a ubývání hormonů čili andropauza? 

Krize středního věku přichází obvykle mezi 40. a 50. rokem života a souvisí s přicházejícími životními změnami. Děti stárnou, člověk bilancuje a zvažuje, zda si své sny splnil, či zda se do jejich plnění ještě nepustí. Je to stres a ten bývá spouštěčem dlouhodobé psychické nepohody, pro kterou se vžilo označení krize středního věku. V tomto období lidé rovněž často prožívají smrt rodičů a objevuje se u nich strach z vlastního stárnutí a smrtelnosti. Všechny tyto situace jsou provázeny stresem.

Společné stárnutí s sebou nese přirozené potíže. Náročné jsou pro obě pohlaví, podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 5. díl Menopauza a mužiVIDEO 

Není to to samé

Dopad této psychické zátěže se může projevit dlouhodobým vyčerpáním či náladovostí. Tyto projevy jsou zcela shodné s andropauzou a právě to je důvodem, proč je mužský přechod zaměňován za krizi středního věku. Ta je však způsobena výhradně emocionálními otřesy a řešením je ať již zmíněná motorka, nebo také začátek nového vztahu – a to i obrazně s vlastní manželkou. 

Narozdíl od toho andropauza s psychickým rozpoložením nesouvisí. Jak vysvětluje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, způsobena je hormonálními změnami, které přímo ovlivňují fyzický stav muže. Příčinou andropauzy je pokles hladiny testosteronu. Přestože množství tohoto hormonu ubývá v těle každého muže, zpravidla jde o pokles zhruba o 1 až 2 % ročně od 20. roku věku. 

Potíže spojené s andropauzou přitom pociťuje méně než polovina mužské populace. Přechod se tak neprojeví u všech mužů, čímž se odlišuje od toho ženského, který zasáhne téměř každou ženu. Proto jsou jeho projevy méně známé a pojem andropauza se teprve dostává do všeobecného povědomí. Muži v přechodu jsou často hodně unavení, více se potí, pociťují snížení libida a dostavují se u nich problémy s erekcí. U mužů v přechodu se zvyšuje i riziko infarktu, mrtvice a osteoporózy.

Protože je andropauza způsobena výkyvy hormonů, je třeba se s ní vyrovnávat zcela jiným způsobem než s krizí středního věku. V první fázi postačí úprava životního stylu. Hladinu hormonů stabilizuje zdravý jídelníček, pravidelný pohyb, odbourání stresu a dostatek spánku, pomoci můžou i doplňky stravy na přírodní bázi. Pokud projevy andropauzy neustupují, potom je třeba vyhledat odbornou péči a poradit se s lékařem.

Nebojte se urologa

Největším postrachem padesátníků je bezpochyby jejich prostata. Potíže, jako je časté močení, noční běhání na WC, slábnoucí či přerušovaný proud moči nebo náhlá potřeba na močení, postihují přibližně 40 procent mužů po padesátce. Může za to obvykle takzvaná benigní hyperplazie prostaty neboli BHP, vznikající jako důsledek změn hladiny testosteronu i špatné životosprávy. Uvnitř prostaty navíc věkem přibývá počet svalových a vazivových vláken, což podporuje zvětšení této předstojné žlázy, v některých případech až na velikost pomeranče. Utlačovanou močovou trubicí posléze moč neprotéká, jak by měla, a muž se může potýkat s výše uvedenými trably.

Co s tím? Nebojte se návštěvy urologa – symptomy můžou totiž naznačovat i mnohem vážnější problém! „Muži, který má v rodinné anamnéze příbuzného s nádorem prostaty, doporučuji jít na urologické vyšetření již ve 40 letech. U ostatních mužů nezatížených pozitivní nádorovou anamnézou postačí vyšetření v 50 letech,“ doporučuje urolog MUDr. Vladislav Klemenc a dodává, že pokud jsou výsledky vyšetření normální, je vhodné opakovat stejné vyšetření každý rok. Dle nálezu lze stanovit vhodnou léčbu a potíže zavčasu řešit.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.