Alergie: Jak poznat jednotlivé druhy a jak je léčit? | Moje zdraví

Alergie trápí stále více lidí. Jak je poznat a léčit?

Alergie trápí stále více lidí. Jak je poznat a léčit?
Autor: shutterstock.com
28. února 2019 • 06:00

Kýchání, zarudnutí očí, ekzém, kopřivky, kašel nebo dušnost. To jsou nejčastější projevy alergií, které umí pořádně znepříjemnit život. Jejich zákeřnost spočívá i v tom, že se můžou objevit v jakémkoli věku. Jen v České republice trpí různými typy alergií více než 2 miliony lidí. Jak poznat jednotlivé druhy a jak je léčit?

Alergii musíme chápat jako chybu imunitního systému. U zdravého člověka jsou alergeny, jako je například pyl, normální součástí života a náš imunitní systém na ně nereaguje. U alergických lidí imunitní systém s alergenem – například s pylem trav bojuje, mylně rozhodne, že pyl je nepřítelem,“ vysvětluje imunoložka Karola Haasová z Centra imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

A dodává, že pokud nějakou alergií trpíme, měli bychom se včas léčit, jinak je možné, že se například z alergické rýmy může stát chronická záležitost, která vede až k plicnímu alergickému astmatu. To nás pak předurčuje ke snížení kvality života a k opakovaným infekcím, třeba k zápalům plic.

Mezi nejběžnější projevy alergické reakce patří rýma, slzení, kýchání, kašel, ztížené dýchání až dušení, kopřivka a svědění kůže, otoky očí, obličeje či jiné postižené části těl. Alergeny jsou pak látky, které jsou schopné vyvolat alergickou reakci. Mohou jimi být potraviny, jako jsou například mléko, lepek, vejce, ořechy či ryby, ale také jed vosy, včely či léky. Některé alergeny, nás pak mohou dráždit při vdechnutí, to platí například pro pyly, plísně, zvířecí alergeny či pro roztoče.

„Nejběžnějšími alergiemi v interiérech jsou zvířata či roztoči, venku jsou to hlavně plísně a pyl rostlin,“ uvádí lékařka. Za nejnebezpečnější alergii pak považuje bodnutí vosy, sršně či včely, jehož následkem může být anafylaktický šok a následně ve výjimečných případech i smrt. Životu nebezpečná může být také alergie na potraviny.

Léky, které pomohou

Nejčastěji používané léky při alergiích jsou antihistaminika. Ta totiž blokují účinek histaminu, který se v našem organismu uvolňuje právě při alergické reakci.

Dalšími pomocníky jsou pak kortikoidy – synteticky získané hormony, které se objevují v kůře nadledvin a pomáhají i při anafylaktickém šoku či zmírnění astmatu.

Jaké alergie nás nejčastěji trápí

Pylová alergie
Když se řekne alergie, většině z nás se jako první vybaví ta pylová. Trápí značné procento populace a projevuje se především alergickou rýmou a také alergickým zánětem spojivek a pocitem ucpaného nosu.

Alergenem mohou být různé trávy, dřeviny či bylinky. Z trav jmenujme například bojínek. Z dřevin pak břízu. Z bylin jsou pak pro alergiky nejvíce „otravné“ pelyněk či ambrosie.

Při alergii se může u pacientů objevit takzvané sezonní astma, které s příchodem chladnějších měsíců odezní. Jako léčba slouží různá antihistaminika, inhalátory či spreje. „Vždy při podezření na alergii je nutné odborné vyšetření alergologem, které zjistí cílové alergeny a stupeň poškození organismu,“ říká Haasová. Žádný medikament, který by nás z alergie vyléčil, ale neexistuje.

Potravinová alergie
Alergičtí můžeme však být i na různé druhy potravin. Chroupete například rádi mrkev? Bohužel někdo může být alergický i na zeleninu. Právě při pojídání syrové mrkve se mohou u pacienta objevit problémy s dýcháním, začne kašlat, natečou mu oči a pálí jej například dlaně. V takovém případě je vždy dobré použít inhalátor. Alergičtí můžeme být i na různé druhy ořechů, bohužel je celkem problematické zjistit, jaký typ náš imunitní systém nesnese. I lékaři v takovém případě doporučují metodu „pokus, omyl“, prostě zkoušíme jíst různé druhy ořechů a následně zjistíme, které nám dělají zle.

Mezi příznaky potravinové alergie patří svědivé pálení na rtech, v krku či v ústech a někdy se mohou v těchto místech objevit i otoky. Nastoupit můžou i kopřivka a různé ekzémy. Znovu se objevuje pálení a slzení očí, ale mohou nás začít svědit i uši. Objeví se problémy s dýcháním, cítíme také nevolnost či bolesti břicha. To může být doprovázené i zvracením či průjmy. Jedná se skutečně o vážný typ alergie, který bychom rozhodně neměli podceňovat. V krajních případech totiž může dojít až k již zmiňovanému anafylaktickému šoku.

„A aby to nebylo jednoduché, existuje i zkřížená alergie mezi pyly, např. stromů, a potravinami, například ořechy a zeleninou,“ doplňuje imunoložka.

A jaká je prevence? Jednoduše nekonzumujte to, co vám vadí. Pokud víte, že máte alergii třeba na některé druhy ořechů či na syrovou mrkev, tak tyto pokrmy prostě nejezte. Nebo je nejezte v období květenství stromů. U potravinové alergie vždy dbejte rad lékaře, takže pokud máte podezření, že tímto typem alergie trpíte, raději nějakého alergologa co nejdříve navštivte.

Alergie na zvířata
Alergie na srst – sice se s tímto pojmem setkáváme zcela běžně, ale v podstatě je to nesmysl. Samotné zvířecí chlupy totiž nejsou alergenem. Alergeny se srstí v podstatě jen roznášejí. Člověk může být alergický na některé bílkoviny, které se u koček a psů objevují v jejich potu, slinách, moči či v lupech. Ty se pak jednoduše na chlupy přilepí a dělají nám problémy. Alergik má proto největší potíže při mazlení se svým domácím chlupáčem.

Mezi nejběžnější příznaky patří opět ucpaný nos, kýchání, zarudnutí a slzení očí. A jaká je nejlepší prevence? Před návštěvou přátel se ujistěte, zda doma žádného mazlíčka nemají. Pokud neodoláte a chlupáče přeci jen do své domácnosti chcete, tak jej pravidelně, alespoň dvakrát týdně koupejte. Rozhodně s ním nespěte v posteli a vyhraďte mu na spaní pelíšek třeba v předsíni. Zvažte také, zda mu umožníte vstup jen do určitých částí domu. Poté, co se s ním pomazlíte, si rozhodně nesahejte do očí, to samozřejmě platí pro většinu druhů alergií.

Alergie na roztoče
Mezi rozšířené druhy alergií patří také ta na roztoče. Tento drobný hmyz najdeme v kobercích, peřinách či v polštářích a dokáže nám pořádně znepříjemnit život. Pokud doma pořád kýcháte, pálí vás oči a vy nevíte proč, jedním z důvodů může být právě tento typ alergie. Pozor, tyto obtíže se mohou stupňovat a z obyčejného kašle či rýmy se časem může stát těžké astma.

Mezi alergické reakce patří pálení a svědění očí, vodnatá rýma, objevit se mohou i ekzémy a dostavit se může i dušnost – průduškové astma. A jaká je prevence? Doma mějte co nejméně koberců či deček, ve kterých se roztočům daří. Často také vyměňujte ložní prádlo. Důkladně vysávejte, utírejte prach, domácnost nepřetápějte. Od příznaků nám uleví již zmiňovaná antihistaminika.

Alergie na hmyzí bodnutí
Velmi nebezpečné může být v jarních a letních měsících i takové bodnutí vosou, včelou či sršněm. Podle Haasové se jedná o nejzávažnější druh alergie. Pacienti, kteří jsou na vosí bodnutí alergičtí, si na to musí dát hodně velký pozor, mohl by se u nich totiž objevit takzvaný anafylaktický šok, který ohrožuje jejich život. Nedá se říci, že by vosí či včelí bodnutí bylo rozdílně nebezpečné, obě mohou vyvolat stejně prudkou reakci.

K příznakům patří otoky v místě bodnutí, kopřivka, cítíme návaly horka a rudne nám pokožka na obličeji. Přidává se též zrychlený tep a bušení srdce. Mohou se objevit i nevolnosti, zvracení, bolesti břicha a později i průjem. Člověk se také nemůže dostatečně nadechnout a sípavě dýchá.

„Pokud alergika vosa či včela bodne, je vždy nutné vyhledat lékařskou pomoc a neustále u sebe také nosit adrenalinový auto-injektor – ten by měl být součástí balíčku první pomoci, který by měl alergik nosit stále s sebou. Anafylaktický šok se totiž může dostavit během vteřiny, pokud hmyz alergika bodne například do krku nebo do jazyku. Důsledky takové situace snížíme jen tím, že jsme na ně předem dostatečně připraveni. Pomůže například i nošení papírku s informací, že jsem alergik,“ doporučuje imunoložka.

Alergie na plísně
Objevuje se celoročně, ale někdy se zhoršuje vlivem vlhkého počasí venku na podzim, a to hlavně ve starých bytech. Jde o celkem podceňovaný typ alergie, který se v případě neléčení může zhoršovat. Co se týká prevence, tak bychom měli nahradit koberce za hladkou podlahovou krytinu a vhodné je také  domácnost pravidelně větrat.

Existuje alergie na chlad?
Vězte, že alergie na chlad skutečně existuje. Pacienty trápí hlavně na podzim a v zimě. Stačí, že se málo oblečete a na těle se vám objeví kopřivka a otoky. 

„Tento typ alergie se ovšem může projevit i při koupání v chladné vodě, při konzumaci zmrzliny či studených nápojů. Tady si dejte pozor, protože může dojít i k otoku jazyka. Jako prevence zde slouží zejména omezení kontaktu s chladem a případně podávání léků, jako jsou antihistaminika či kortikoidy,“ vysvětluje lékařka Karola Hassová.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.