Nová léčba alergie na arašídy: Pro koho se hodí a komu nezabere? | Moje zdraví

Nová léčba alergie na arašídy: Pro koho se hodí a komu nezabere?

Nová léčba alergie na arašídy: Pro koho se hodí a komu nezabere?
Autor: iStock.com
4. prosince 2018 • 06:00

Oříšky jsou voňavé, dobré a plné prospěšných látek. Pro někoho mohou být ale například takové arašídy noční můrou. Alergikům nyní svítá aspoň malá naděje. Na světě je lék, který by alespoň u dětských pacientů mohl negativní ochranné reakce našeho organismu na arašídy utlumit.

Alergie na arašídy sice nepatří mezi nejrozšířenější potravinové alergie, její nebezpečí ale spočívá v tom, že alergické reakce dokáže vyvolat minimální množství alergenu. Navíc často způsobuje prudké reakce a nezřídka i anafylaktický šok. V České republice se jedná o desítky až stovky případů ročně. I proto se lidé s tímto onemocněním často obávají toho, že zkonzumují potravinu, kde by burské oříšky předem nečekali, ale mohou se v ní vyskytovat jen stopově nebo v minimálním množství.

Děti s alergií na arašídy mají šanci na to, že alespoň v malém množství by mohly oříšky jíst. Nový lék s pracovním názvem AR101 totiž umí u dětí zvýšit množství arašídového proteinu, který příznaky alergie tlumí. Vyplývá to z výzkumu, který byl zveřejněn v odborném časopise New England Journal of Medicine. Testu se zúčastnilo celkem 500 dětí a teenagerů od 4 do 17 let a účinek léku byl opravdu silný: 67 procent dětí bylo po konzumaci malého množství arašídů bez alergických reakcí.

Bude na pultech lékáren?

Jde ale pouze o částečný úspěch. Lék může totiž pomoci jen při závažných a potencionálně život ohrožujících komplikacích. Rozhodně nikomu s tímto typem alergie nedoporučujeme arašídy konzumovat po hrstech. Díky výše uvedenému léku by se u alergiků mohly snížit strach a úzkost z toho, že sní potravinu, ve které jsou jen stopy po arašídech. Lék by měl být brzy evidován americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, zatím se ovšem nedá odhadnout, jaká bude jeho cena. Otázkou je, jak často bude nutné lék konzumovat. Pokud by to mělo být celoživotně, může se výrazně prodražit.

Alergií na arašídy trpí až tři miliony Američanů, v České republice je to přibližně 50 000 osob. Zcela vyléčit se jí pak daří jen u 20 procent dětí. Nejlepším způsobem, jak předejít alergické reakci, je vyhnout se potravinám obsahujícím alergen.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.