Rakovina slinivky: Zákeřná nemoc, která zabila Lagerfelda i další osobnosti | Moje zdraví

Rakovina slinivky: Zákeřná nemoc, která zabila Lagerfelda i další osobnosti

Rakovina slinivky: Zákeřná nemoc, která zabila Lagerfelda i další osobnosti
Autor: iStock.com
13. srpna 2023 • 06:00

Karcinom slinivky patří mezi nejagresivnější a nejzákeřnější typy nádorů. V Česku je nemoc lékaři odhalena u zhruba dvaceti pacientů na sto tisíc obyvatel a většina jich umírá do roka od stanovení diagnózy.

Boj s touto nemocí prohrál dnešním dnem také sedmapadesátiletý herec Willie Garson, který v roce 1998 debutoval v Sexu ve městě jako homosexuální hledač talentů Stanford Blatch. Garson však není jedinou známou osobností, která boj s touto zákeřnou nemocí prohrála. Osudnou se stala pro návrháře Karla Lagerfelda, zakladatele společnosti Apple Steva Jobse, amerického herce Patricka Swayzeho, olympioničku Věru Čáslavskou, herce Vladimíra Dlouhého, operního zpěváka Luciana Pavarottiho nebo třeba někdejšího ministra kultury Pavla Dostála. 

Video se připravuje ...
Život Patricka Swayzeho (†57)VIDEO 

Škodí alkohol i kouření

Přesná příčina rakoviny slinivky nebyla zatím objasněna. Známy jsou však některé rizikové faktory. Asi nejvýznamnějším z nich je nadměrné pití alkoholu, kouření, ale také genetické předpoklady, cukrovka nebo chronický zánět slinivky břišní. 

Nevýhodou tohoto nádorového onemocnění je, že kvůli svému anatomickému uložení slinivky bývá choroba odhalena až v pokročilém stádiu. To už se u pacienta většinou projeví příznaky, jako jsou hubnutí, zežloutnutí očního bělma a kůže, zvracení, bolesti břicha a zad, ztráta chuti k jídlu a únava.

Operace i ozařování

Boj s nádorem slinivky je třeba zahájit co nejdříve, stejně jako je tomu u ostatních druhů rakoviny. Zvolený způsob léčby pak záleží na určení přesného typu nádoru, jeho velikosti, umístění a také na celkovém zdravotním stavu pacienta. 

Na prvním místě bývá lékaři používána chirurgická léčba, která je i nejúčinnější. Bohužel však karcinom slinivky často nejde odoperovat, protože všude kolem orgánu vedou cévy zásobující krví trávicí systém, nádor do nich prorůstá a nelze jej odstranit.

Další možností je ozařování a chemoterapie, na které ovšem nádor slinivky příliš nereaguje. Pacientům ovšem může prodloužit život. V poslední době lékaři zkoušejí také biologickou léčbu. 

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.