Potravinová alergie a intolerance: Jak se liší a jak je léčit? | Moje zdraví

Potravinová alergie a intolerance: Jak se liší a jak je léčit?

Potravinová alergie a intolerance: Jak se liší a jak je léčit?
Autor: istockphoto.com
25. ledna 2019 • 06:00

Bezlepková strava je v poslední době trendem, v oblibě jsou jídelníčky, ve kterých nenajdete žádné mléko. Vypadá to, že narůstá počet lidí s nějakou potravinovou alergií, jak ale odhalil nedávný výzkum, řada lidí si alergii diagnostikuje doma sama. Nebo ji zaměňují s intolerancí. Jak se tato dvě onemocnění liší?

Podle nové studie zveřejněné v odborném časopise JAMA Network Open má až 20 procent Američanů pocit, že trpí nějakou potravinovou alergií. Ve skutečnosti se ovšem alergie prokáže jen u poloviny z nich, tedy u deseti procent. Do výzkumu bylo zapojeno více než 40 tisíc lidí. Někteří z nich skutečně pociťovali určité problémy, jako jsou nadýmání, průjem nebo bolest břicha. Tyto komplikace byly ale v polovině případů dány jinou příčinou než alergií. Nejčastěji to byla potravinová intolerance.

Jaký je mezi onemocněními rozdíl? Potravinová alergie je způsobena reakcí našeho imunitního systému na některé látky ve stravě. Během reakce může dojít k otoku jazyka, ke úžení až uzávěru dýchacích cest a postižený se dusí. Mohou se objevit i bolesti břicha a zvracení. Ve výjimečných případech mohou alergické reakce vést až k životu ohrožujícímu stavu – anafylaktickému šoku.

Kdy začít zařazovat lepek do stravy dítěte? Více čtěte zde.

Oproti tomu potravinová intolerance je porucha metabolická. Tělo nemá dostatek látek – nejčastěji enzymů – které dokáží danou látku zpracovat. K nejčastějším příznakům potravinové intolerance patří bolení břicha, nadýmání nebo průjem a velmi často závisí na množství zkonzumované potraviny. Oproti tomu alergickou reakci může vyvolat i nepatrné množství alergenu.

Moderní je žít bez lepku

Lidé, kteří si sami diagnostikují alergii, ovšem nejsou jen ve Spojených státech. Také v České republice je podle odborníků část obyvatel, kteří mají subjektivní pocit, že mají alergii – nejčastěji na lepek nebo na laktózu. Důvody jsou různé – životní styl bez lepku a bez laktózy je současným trendem. Na něm se snaží pochopitelně mnozí vydělat, a tak záměrně přeceňují výhody takového stravování. Určitě ale hraje podle výše uvedené studie svou roli i fakt, že současná strava v západním světe je bohatá na sacharidy, a mnozí tak mají pocit, že by bylo dobré část pečiva vynechat. A s domnělou alergií jim to jde lépe.

Pokud má člověk vypozorováno, že některá potravina mu nedělá dobře, měl by navštívit lékaře. Jen ten zjistí na základě vyšetření, zda je opravdu o alergii, nebo o intoleranci, a podle toho stanoví léčbu a doporučí jídelníček.

Pokud vás zajímá, čím nahradit ve stravě některé potraviny, čtěte tento článek:

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.