Máte alergii na ořechy? Závěry vědců vám udělají radost | Moje zdraví

Máte alergii na ořechy? Závěry vědců vám udělají radost

Máte alergii na ořechy? Závěry vědců vám udělají radost
Alergie na arašídy nemusí znamenat, že vám vadí mandle • Autor: iStock.com
1. června 2018 • 06:00

Pokud trpíte alergií na jeden druh ořechu, pravděpodobně raději nezkoušíte pojídat ani ty další. Koneckonců, kdo by chtěl mít napuchlé a svědící rty, kopřivku či otoky na obličeji. Příznaky potravinové alergie nejsou rozhodně příjemné a v některých případech mohou ohrožovat i život. Jedna nová studie vám ale možná udělat radost. Chcete vědět víc?

Výzkum zveřejněný v Annals of Allergy, Asthma and Immunology uvádí, že polovina lidí s diagnostikovanou alergií na ořechy nevykazuje žádné z výše popsaných příznaků na jiné druhy ořechů. A to dokonce ani v případě, že jim při testech vychází, že jsou i na ty další alergičtí. A téměř všichni lidé s alergií na arašídy (což jsou technicky vzato luštěniny) dokázali jíst bez problémů mandle či vlašské ořechy, přestože testy naznačovaly, že by pro ně mohly být problematické.

Vědci, kteří mají na svědomí výše uvedenou studii, své výsledky opírají o 109 testovaných pacientů s prokázanou alergií na některý z ořechů. U všech byly v posledních osmi letech provedeny krevní a kožní testy. Pro příklad – pokud odborníci věděli, že je dotyčný alergický na mandle, vyšly mu pozitivní testy i na kešu oříšky.

Vědci mu pak dávali malé dávky kešu každých 15 až 20 minut, aby zjistili, zda se u pacienta projeví nějaké alergické reakce. Výsledkem ale bylo, že u 50 procent všech testovaných se žádná taková komplikace neobjevila. Může to být i tím, že někteří lidé mají v těle účinné protilátky a jsou proti alergenu takzvaně senzibilizováni. U lidí, kteří měli alergii na arašídy, ale už výsledky tak pozitivní nebyly. Alergické reakce se u nich při pojídání jiných druhů ořechů bohužel objevovaly ve větší míře než u pacientů testovaných na mandle.

Pokud si tak člověk myslí, že je alergický na ořechy, měl by zajít za alergologem, který zjistí příznaky a provede kompletní alergologické testy. Imunolog může následně na základě výsledné anamnézy rozhodnout, zda je pro pacienta alergie na ořechy skutečným problémem.

Jak se zbavit alergie na ořechy?

Faktem je, že už před více jak čtyřmi lety byla u dětských pacientů nasazena takzvaná dětská terapie. S její pomocí se skutečně podařilo některé z nich z alergie na ořechy vyléčit. Lidé trpící tímto onemocněním se tak možná už brzo dočkají šance, že by se mohli skutečně uzdravit.

A jak výzkum probíhal? Dětem trpícím touto formou alergie od jednoho do deseti let lékaři podávali ve velmi malé koncentraci alergeny spolu s bakteriemi pro trávení. Po roční terapii se pozitivního výsledku dočkalo přes 80 procent pacientů. Situace už ale dnes tak optimistická není, po čtyřech letech je tato metoda účinná z 24 jen u 16 dětí.

Provádí se samozřejmě i další různé testy. Necháme se tak překvapit, co přinesou další fáze výzkumu. Faktem je, že pokud po snědení mandlí cítíte divný pocit v ústech a pálí vás například dásně a rty, rozhodně byste měli zajít za lékařem a testy si udělat. Nikdy nevíte, jak závažnou formou potravinové alergie trpíte a určitě je dobré to co nejdříve zjistit, ať máte klid. Pokud vás nic z výše uvedeného nepostihlo, nezbývá nám nic jiného, než vám popřát při zobání oříšků dobrou chuť.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.