Zánět spojivek | Jaké jsou příznaky, jak se léčí a je nakažlivý? | Moje zdraví

Zánět spojivek

Zánět spojivek (konjunktivitida) je onemocnění, které alespoň jednou v životě prodělala většina lidí. Spojivka je tenká průsvitná blanka pokrývající zvnějšku oční bulvu a zevnitř oční víčko. Její zánět se projevuje nejčastěji zarudnutím, pálením a svěděním očí, citlivostí na světlo, tzv. světloplachostí, nebo hnisavým výtokem. 

Zánět může mít podobu od několikadenních nepříjemných pocitů až po dlouhodobé přetrvávající obtíže spojené s poruchou tvorby slz.

Příznaky zánětu spojivek

  • zarudnutí očí
  • otok očních víček
  • pálení očí
  • hnisavý výtok
  • svědění očí a víček
  • nadměrné slzení

Příznaky se liší podle toho, co zánět spojivek vyvolává. Mezi nejčastější příčiny zánětu patří infekce, alergie nebo další choroby organismu. Takzvaný suchý zánět spojivek se projeví ve špatné kvalitě nebo nedostatku slz. Infekční záněty jsou způsobeny viry, bakteriemi nebo chlamydiemi. Přesnou diagnózu vždy potvrdí mikrobiologické testy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

oči

Infekční zánět spojivek

Infekční záněty spojivek vznikají přímým kontaktem s infikovanou osobou, přenosem rukou, vodou nebo z předmětů osobní hygieny, ručníku apod. Virové záněty (viry herpes nebo adenoviry působící záněty horních cest dýchacích) se projevují nejčastěji pocity cizího tělesa, zarudnutím a pálením v očích a sekretem.

Bakteriální zánět spojivek

Bakteriální záněty (akutní, způsobené bakteriemi z rodu stafylokok, streptokok, hemofilus) se projevují zarudnutím očí, otoky víček a hnisavým výtokem, který často hlavně ráno slepí víčka tak, že je nemocný nemůže otevřít. Může je doprovázet i teplota. Hnisavý výtok i červené oči jsou příznaky zánětů vyvolaných Neisseria gonorrhoeae (původce kapavky) nebo Neisseria meningitis (původce hnisavé meningitidy). Původci zánětu spojivek mohou být i chlamydie, které způsobují pohlavní choroby.

Na vzniku neinfekčního zánětu spojivek se můžou podílet snížená tvorba slz, faktory vnějšího prostředí (prach, kouř, UV záření, chlorovaná voda z bazénu apod.) a různé alergeny (pyly, roztoči, léky, kosmetika).

Alergický zánět spojivek

Alergické záněty se nejčastěji objevují na jaře a začátkem léta, tedy v období, kdy kvete nejvíce květin, trav a stromů. Zánět spojivek se může objevit i při senné rýmě nebo při atopickém ekzému. Alergický zánět spojivek se projevuje svěděním očí i víček, zarudnutím spojivky a zvýšeným slzením. Při alergickém zánětu spojivek může být ve spojivkovém vaku hlen, nikoliv však hnis.

Potíže se mohou vyskytnout při dlouhodobém zatížení očí (např. při práci u počítače). Pozor by měli dát nositelé kontaktních čoček. V momentě, kdy se objeví zánět či zčervenání, kontaktní čočky by měli vyjmout a navštívit lékaře. Suchý zánět se projeví pocitem cizího tělíska v očích.

Léčba zánětu spojivek

U bakteriálních konjunktivitid se používají k léčbě antibiotika. Lokálně se podávají v podobě očních mastí nebo kapek, v případě celkových známek zánětu je potřeba zahájit celkovou léčbu antibiotiky. Zároveň se doporučuje podpořit terapii průplachy oka léky s dezinfekčním účinkem nebo borovou vodou. Na virové konjunktivitidy se doporučuje terapie studenými obklady. Podávají se léky, které zužují kapiláry, případně virostatika v kapkách nebo v mastech. Alergické konjunktivitidy se v první řadě léčí odstraněním alergenu z prostředí alergika, případně lze podpořit tlumení alergických projevů antihistaminiky. 

 

 

Léky

Bakteriální infekce je nutné léčit antibiotiky.

Bylinky 

Na záněty spojivek pomáhá světlík lékařský. Zkusit můžete obklady ze silného odvaru, pití čaje nebo tablety.

Homeopatika

Při zánětech spojivky mohou pomoci homeopatika:

Acontium napellus 9 CH – silné zarudnutí a podráždění bělma, značná bolestivost a světloplachost; zánět propukne po pobytu v prudkém chladu. Dávkování: 5 granulí 3x denně.

Apis mellifica 15 CH – bělmo a víčko je růžové, vodnaté a nateklé; otok se zlepšuje chladným obkladem. Dávkování: 5 granulí v intervalu 4 hodin.

Eupharasia officinalis 9 CH – zarudnutí spojivek s pocitem pálení a cizího tělesa v oku, pocit písku v očích, hojné a dráždivé slzení. Víčka mohou být oteklá, slepená a zanícená. Dávkování: 5 granulí po hodině – postupně podle zlepšování stavu vysazovat.

Pulsatilla  9 CH – silný výtok jemného bílého nebo žlutého hnisu, který je obvykle nedráždivý. Dávkování: 5 granulí 3x denně.

Kalium bichromicum 9 CH – víčka jsou zduřelá, oteklá, výtok je hustý, žlutý až žlutozelený. Dítě je podrážděné. Dávkování: 5 granulí 3x denně.

Silicea 9 CH – zduření slzného kanálku, chronické hnisání, odpor k dennímu světlu. Dávkování: 5 granulí 2x denně.

(Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008).

Očkování

ne

Délka léčby

podle příčiny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

U zánětu spojivek není moc možností, jak si člověk může pomoci sám. Nejdůležitějším předpokladem ale zůstává přísné dodržování hygieny. Je nutné mít stále na paměti, že většina původců zánětů spojivek je vysoce infekční a přenos na druhé je snadný, stejně tak jako je možnost zavlečení infekce z oka do celého těla. Nutné je vyvarovat se společného ložního prádla i ručníků. 

Prevence

Zánětu spojivek můžeme předcházet tím, že se budeme oči snažit šetřit a v rámci možností je nevystavovat nadměrné zátěži. I přílišné vystavení očí slunečnímu záření patří mezi rizikové faktory rozvoje zánětu spojivek obecně. Podobně je lepší se vyhýbat i ostatním zdrojům silného světla. V případě, že už došlo k rozvoji infekce, je nejdůležitějším prvkem zvýšená hygiena. Pokud se infekce jen obáváme, je dobré používat zásadně svoje prostředky osobní hygieny, dbát na čistotu rukou, zbytečně si „nemnout“ oči a v nepříznivých povětrnostních podmínkách se snažit maximálně své oči chránit.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.