23 důvodů, proč právě teď jít sbírat pampelišky | Moje zdraví

23 důvodů, proč právě teď jít sbírat pampelišky

  • 23 důvodů, proč právě teď jít sbírat pampelišky
    Pampeliška • Autor: istockphoto.com
    14. května 2022 • 06:00

    Pampeliška obsahuje beta-karoten, vitamin K, podporuje imunitní systém, pomáhá odplavit špatné látky z těla a slouží jako prevence proti nejrůznějším onemocněním. Každá část této rostlinky se dá sníst. Proto když přijde její sezóna, vypravte se na její sběr a zkuste ji využít nejen v kuchyni. Podívejte se na naše typy, kde všude se dá pampeliška zužitkovat.

  • V kuchyni

    Pampeliška se dá využít pro kulinářské účely, hlavně díky tomu, že všechny její části jsou jedlé.

    Video se připravuje ...
    Medvědí česnekVIDEO 

    1. Zelená část pampelišky v jídle

    Pampelišky mají bohatý obsah minerálů a vitaminů. Zelené části pampelišky se proto hodí k jakémukoliv jídlu. Chutné jsou například s česnekem, zázvorem nebo kapary. Hořkosti se bát nemusíte, stačí ponořit listy do vroucí vody na 30 vteřin a při sbírání se vyhnout velmi zralým listům.

    2. Pampeliškovo-dýňové pesto

    Toto pesto se hodí k těstovinám nebo do sendvičů. Smíchejte zelené části pampelišky s opečenými dýňovými semínky, s citronovou šťávou a parmazánem. Vše smíchejte a rozdrťte.

    3. Květy v těstíčku

    Pampelišku zbavte zelených částí a využijte květ. Smíchejte polentu se solí, černým pepřem, tymiánem a oreganem. Květy nejprve namočte ve vejci a pak vložte do směsi z polenty. Takto obalené květy smažte stonkem nahoru asi 3 minuty.

    4. Ocet

    Tento ocet využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako šťávu do vody. Květy pampelišky nechte namočené v jablečném octu po dobu 4 týdnů. Ocet vám vydrží až rok, ale pouze na temném místě.

    5. Vegetariánské rizoto

    Na rizoto si pampeliškový květ musíte otrhat. Na oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte bílé suché víno a rýži s vodou, rýže se bude vařit přibližně 30 minut. Po uvaření přidejte jogurt, parmazán a otrhané okvětní lístky z pampelišek.

    6. Obměna salátu kimchi

    Namísto tradičního korejského salátku kimchi si udělejte pampeliškové. V tomto případě využijete zelené části pampelišky, přidáte je ke kapustě, ke koření, jarní cibulce a sójové omáčce.

    7. Pikantní muffiny

    Tyto muffiny můžete podávat k jarním polévkám, jako je třeba ta hrášková. Muffiny jednoduše upečete z pšeničné mouky, ovesných vloček, kokosového mléka, prášku do pečiva, medu a pampelišky. Mouku a vločky namočte již den předem do kokosového mléka. Po smíchání všech ingrediencí rozdělte těsto do formiček a pečte 20 minut.

    8. Sorbet z květů

    Tento sorbet je vyroben z květů pampelišky, cukru, medu a citronové šťávy. Je vhodný jako letní osvěžení. V malém kastrolku zahřejte vodu, cukr a med. Jakmile přichází směs k varu, rozmíchejte v ní pampeliškové plátky. Alespoň 1 hodinu nechte stát, pak přimíchejte citron a směs zmrazte.

    9. Želé

    Toto želé je sladké a hodí se na toasty nebo do nejrůznějších sladkých pokrmů. Lze ho uchovávat až 2 týdny a to v uzavřené nádobě. Květy pampelišky dejte do vody a tu přiveďte k varu. Nechte 3 minuty dusit a pak 10 minut stát. Vodu proceďte a květy vyhoďte. Znovu přiveďte k varu spolu s cukrem a pektinem, a to za stálého míchání. Po rozpuštění cukru a pektinu přidejte citronovou šťávu a 1 minutu vařte.

    10. Sirup na palačinky a vafle

    Milujete palačinky, ale chcete se vyhnout přeslazeným polevám s umělými přísadami? Utvořte si vlastní sirup. Pampeliškové okvětní lístky nechte minutu vařit, přes noc nechte vychladit a další den vodu proceďte zpět do hrnce. K pampeliškové vodě přidejte cukr, citron a poduste. Občas promíchejte a čekejte, až směs ztuhne. Hustotu sirupu si korigujte množstvím cukru, který přidáváte. Záleží jen na vás, jak moc chcete sirup hustý.

    11. Dort z květů

    Sladký a lahodný dort vyrobený z pampeliškového sirupu, skořice, ananasu, vlašských ořechů a kokosu. Dohromady smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. V druhé míse smíchejte cukr, pampeliškový sirup, olej a vejce. Vyšlehejte do jemného krému. Přidejte ananas, vlašské ořechy, kokos a případně i okvětní lístky pampelišky. Obě směsi dobře promíchejte a pečte 40 minut na 350 °C.

    12. Pampeliškové sušenky

    Smíchejte olivový olej, med, vejce, mouku, ovesné vločky, pampeliškové květy a citronovou šťávu. Ze vzniklého těsta utvořte na plechu malá kolečka a pečte přibližně 15 minut.

    13. Káva z kořene

    Žádná část pampelišky nemusí přijít na zmar. Po zužitkování zelených částí a květů si udělejte ještě kávu z kořene. Připravte si kávu, jak jste zvyklí, pouze přidejte čajovou lžičku pražených kořenů. Kořeny se nejprve očistí a vloží na plech. Pečou se, dokud nejsou tmavé a suché, přibližně 4 hodiny. Kořeny pak umelte či rozdrťte na prášek.

    14. Ledový pampeliškový čaj s limetkou

    Tento čaj je tak dobrý, že ho budou milovat i vaše děti. Je osvěžující a má blahodárné účinky na pokožku. Pampeliškové květy zalijte horkou vodou a přidejte listy malinovníku. Vše nechte 5–8 minut vařit. Proceďte a vodu nalijte do sklenice, kam ještě přidejte šťávu z limetky a studenou vodu. Vše promíchejte a nechte vychladnout. Vypijte do 36 hodin po vychladnutí.

    15. Pampeliškové víno

    Dokonce i z pampelišky se dá udělat víno, a to sladké. Budete potřebovat dostatek květů, které vložíte do vroucí vody. Vodu necháte pár dní přikrytou a občas promícháte. Po pár dnech přidejte citron a přiveďte k varu. Přimíchejte cukr, po jeho rozpuštění ještě přidejte drcené rozinky. Směs nalijte do sklenice a přikryjte ji, až směs vychladne, přidejte kvasnice a nechte ležet 4 dny. Po 4 dnech pomocí síta a trychtýře vše přelijte do láhve. Tekutinu nechte několik měsíců kvasit.

  • Pro zdraví a krásu

    Pampelišky však nepatří jen na talíř, přispívají ke snížení bolestí a umí si poradit i s kožními problémy.

    Pampeliška • Autor: istockphoto.com

    16. Krém

    Krém z pampelišky a kokosu pomůže suchým rtům, loktům a chodidlům, a je dokonce vhodný i na bolest svalů. Kokosový olej nechte roztéct a přidejte k němu usušené pampeliškové květy. Společně nechte alespoň 2 hodiny zahřívat, a to tak, že sklenici spolu s olejem a pampeliškami vložíte do hrnce s vodou, který postavíte na plotnu. Olej oddělte od pampelišek a vše nechte vychladnout. Přeceděný olej dejte do ledničky. Po vychlazení ztuhlý olej vyšlehejte mixérem.

    17. Olej ulevující od bolesti

    Pampelišky snižují bolesti kloubů a svalů. Olej na bolesti vyrobíte tak, že naplníte sklenici pampeliškovými květy a ty pak zalijete olivovým olejem. Nechte 2 týdny stát na teplém místě, pak se olej přelije do uzavíratelné sklenice a uchovává se v ledničce.

    18. Balzám na bolest

    Olej určený na bolest můžete snadno proměnit v balzám, který je snadněji přenosný. Nad ohněm smíchejte vyrobený pampeliškový olej se včelím voskem. Nalijte do nádobky a nechte vychladnout.

    19. Odstraňovač bradavic

    Pampelišky jsou známé tím, že umí odstraňovat bradavice, a to díky bílé lepkavé tekutině, která z pampelišky vytéká. Jednou až dvakrát denně natřete tuto tekutinu přímo na bradavice, ty by měly brzy zmizet.

    20. Pozitivně působí na játra i proti alergiím

    Při pravidelném užívání má pozitivní účinky na játra i různé alergie či respirační onemocnění. Pomáhá při špatném trávení a léčí kožní problémy. Rovněž svědčí i slezině a v rámci boje proti žlučníkovým kamenům.

  • Domácnost

    Chcete rozzářit svůj domov nebo jen vaše zahrada potřebuje živiny? Využijte pampelišku!

    21. Dekorace doprostřed stolu

    Pampeliškami snadno oživíte váš stůl. Můžete je dát jen tak do vázy a ti kreativnější nadšenci si mohou vyrobit dekoraci. Vezměte kousek dřeva a hřebíčky, ze kterých utvořte jakousi krabici. Hřebíčky zatlučte spodní stranou a pampelišky na ně ze shora nasuňte.

    22. Přírodní žluté barvivo

    Toto barvivo je vhodné na obarvení nejrůznějších látek. Využívají ho i ti, kteří si tkají vlastní vlnu. Hlavy pampelišek jednoduše povařte bez chemických látek.

    23. Hnojivo

    Toto tekuté organické hnojivo zajistí vaší zahradě živiny. Celé pampelišky, včetně kořenů, vložte do uzavíratelné nádoby. Na 1 kg pampelišek přidejte 16 šálků vody. Uzavřenou nádobu nechte 3 až 4 týdny ležet a každý týden směs promíchejte. Když je hnojivo hotové, postříkejte či zalijte s ním květinové záhony nebo zahrádku se zeleninou.

     

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.