Bolesti žaludku a břicha: Co je způsobuje a co na ně pomáhá? | Moje zdraví

13 důvodů, proč nás bolí žaludek a břicho

  • 28. září 2019 • 06:00

    Bolí vás v oblasti žaludku? Nemusí jít o nic závažného, ale může se také jednat o stav, který byste měli okamžitě řešit s odborníkem.

    Bolesti v oblasti žaludku mohou být spojené s nevolností i s pálením žáhy, ale také mohou signalizovat:

    • prasklý žaludeční vřed,
    • ledvinovou koliku,
    • zánět slepého střeva.

    Lékaři posuzují původ potíží mimo jiné podle „mapy bolestí“ pociťovaných v krajině břišní. Bolest zde může mít mnoho příčin. Může jít o zažívací obtíže, plynatost, menstruační bolesti, zánět slepého střeva, zánět slinivky nebo zánět močového měchýře. V horším případě může jít o příznaky rakoviny:

    V případě úrazu či jiného akutního problému může jít o krvácení do břicha – to je životu nebezpečné, stejně jako zánět pobřišnice.

    „Vždy bych si kladla otázku, jak dlouho problém trvá nebo zda je přechodný a opakuje se. Pak je třeba hledat další souvislosti,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková z ordinace v Praze 4. Je třeba mít na paměti, že síla bolestí a potíží nemusí nutně znamenat totéž co závažnost onemocnění (problému).

    Co jíte a pijete a jak to děláte

    „Ve velké většině případů souvisí bolesti žaludku s dietní chybou nebo nevhodnými stravovacími návyky a nepravidelným režimem – nevhodnou kombinací stravy, hltáním a nedostatečným rozmělněním potravy, hladověním či naopak přejídáním se, kouřením, nadměrnou konzumací kávy a alkoholu. Je potřeba se vždy zamyslet nad svou životosprávou, a v případě, že obtíže trvají delší dobu nebo se stále opakují, je potřeba konzultace s lékařem,“ vysvětluje MUDr. Vojtíšková.

    Nikdy se nerozpakujte jít s bolestmi břicha na vyšetření k lékaři. Sledujte příznaky, které vás potkají, abyste dokázali popsat, jakou bolest pociťujete, kam vystřeluje, za jakých okolností bolest nastala, zda po nějakém jídle, v klidu, jestli jste v předešlých dnech neměli nějaké slabší obtíže, například říhání, pálení žáhy či pocit nevolnosti.

    Při stresu je hůře

    Mnohé z těchto obtíží se projevují ve stresových situacích (rozčilení, strach, problémy). Dochází totiž ke zvýšené tvorbě kyselých žaludečních šťáv a následnému zánětu sliznice žaludeční. Trvá-li tento stav delší dobu, může dojít až ke vzniku žaludečního vředu.

    Více o tématu žaludečních vředů čtěte ZDE.

    Břicho je komplikovaná oblast

    Často je velmi obtížné rozlišit, zda uvedené obtíže souvisejí se žaludkem. Většinou se bolest promítá do oblasti, kde je uložen orgán v dutině břišní, ale do této oblasti často vystřelují bolesti z dalších orgánů. Tak se například projevují nemocný žlučník, slinivka, játra, problémy střevní spojené se zvýšenou plynatostí nebo záněty včetně zánětu slepého střeva, kýla břišní, dále problémy cévní, vertebrogenní (s původem v páteři), ale i srdeční – infarkt. Velmi důležité je proto určení co nejpřesnějšího místa bolesti.

    Nejčastější důvody bolesti žaludku ⇓

  • 1. Dietní chyba

    Nejběžněji nás bolí žaludek v důsledku požití špatného jídla, příliš tučného jídla, příliš velkého množství jídla nebo nepravidelností v jídle. Bolesti jsou křečovité, mohou být spojeny s nevolností, zvracením nebo nadýmáním. 

    Jak pomoci: Žaludek potřebuje odlehčit, takže už si nedávejte smažená a tučná jídla. Na „zkažený žaludek“ pomohou hořké byliny (pampeliška, hořec, řebříček, ostropestřec, fenykl, heřmánek, pomerančová kůra). Uleví i čaj z fenyklu a anýzu. Proti bolestem žaludku a žlučníku existují speciální čajové směsi, které koupíte v lékárně. Lékárník vám také může pomoci najít prostředek na potlačení kyselé žaludeční sekrece (antacida), preparáty zmírňující plynatost a zmírňující trávicí potíže.

  • 2. Virová nákaza či bakteriální nákaza

    V oblasti kolem pupku se nejčastěji projevují běžné střevní virózy, gastroenteritidy. Bývají provázeny zvýšenou teplotou, zvracením či nucením na zvracení, případně průjmem. Bolesti jsou křečovitého charakteru, tupé až svíravé, často spojené s pocitem nadýmání a pocitem nepříjemné plnosti břicha.

    Jak pomoci: Při průjmu se jako první pomoc obvykle podává živočišné uhlí. Připravte si lehkou kašovitou stravu, nejlépe rýži, banán, starší suché bílé pečivo, tekutiny upíjejte po doušcích. Podávejte probiotika. Pokud potíže neustoupí do tří dnů, navštivte lékaře.

  • 3. Nadýmání

    Často jej provází pocit tvrdého, nafouknutého břicha a křeče. Plyny nemohou odcházet přirozenou cestou ven, hromadí se v břiše, které bolí.

    Jak pomoci: Proti nadýmání pomohou například bylinky (máta, meduňka), odvar z kmínu a anýzu nebo si v lékárně pořídíte přípravek s obsahem simetikonu. Nezůstávejte ležet, volně choďte.

  • 4. Gastroezofageální reflux

    Projevuje se pálivou bolestí, která začíná v oblasti žaludku a vystřeluje do nadbřišku, jícnu a krku, někdy až do čelisti.

    Jak pomoci: Pokud vás reflux trápí delší dobu, navštivte lékaře, který vám předepíše vhodné léky (inhibitory protonové pumpy – snižující tvorbu kyseliny v žaludku). K režimovým opatřením patří úprava stravy a životosprávy. Vyhněte se sladkým jídlům, alkoholu, kávě, čokoládě, česneku a kořeněným jídlům. Přestaňte kouřit. Omezte pozdní jídlo, nejezte ve skrčené, ohnuté či vodorovné poloze, snažte se o snížení hmotnosti, dávejte si malé porce jídla vícekrát denně.

  • 5. Žaludeční vředy

    Náhle vznikající krutá až nesnesitelná bolest v nadbřišku, která přechází do levé lopatky, ramene a krku, může být signálem vředové choroby žaludku. Také se mohou objevit bolesti v oblasti pravého ramene, které znemožňují dýchání. „Žaludeční vřed ale nemusí vůbec bolet, může se však projevit krvácením do stolice či zvracením krve,“ podotýká přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

    Jak pomoci: V případě velmi silné bolesti v břiše na nic nečekejte a jeďte rychle do nemocnice. Dlouhodobě je třeba dát pozor na užívání léků s obsahem kyseliny acetylsalicylové a nesteroidních antirevmatik (léků na bolest kloubů), na ostrá jídla, ovocný džus, pikantní sýry, nadýmavou zeleninu, uzeniny a červené maso, alkohol a kouření. Pomáhají léky snižující vylučování žaludeční kyseliny – inhibitory protonové pumpy, nedráždivá dieta (brambory, brokolice, vajíčka, med, špenát, libové drůbeží maso, tvaroh, meruňky, broskve, avokádo). Ulevit žaludku může zelná šťáva, z bylinek má dobré účinky sléz maurský, máta peprná a heřmánek, z koření petrželka, majoránka, kmín, kopr. Vyhýbejte se stresu, dopřejte si častý relax.

  • 6. Crohnova choroba, celiakie

    Dlouhodobá bolest žaludku spojená s průjmem a nadýmáním může signalizovat Crohnovou chorobu (onemocnění, jež postihuje koncový úsek tenkého střeva) nebo celiakii (nesnášenlivost či přecitlivělost na lepek).

    Jak pomoci: Při celiakii pomůže dieta s vyloučením všech potravin obsahujících lepek. Pacient s Crohnovou chorobou patří do péče lékaře, který mu vysvětlí jeho stravovací režim a nasadí léky.

  • 7. Žlučníkový záchvat

    K bolestem většinou dochází ve chvíli, kdy žlučové kaménky začnou dráždit stěny žlučníku nebo ucpou žlučové vývody. Potíže může vyvolat konzumace smažených a těžkých pokrmů či většího množství jídla. „Bolest je nesnesitelná, velmi silná a záchvatovitá, objevuje se v nadbřišku a vystřeluje nejčastěji do zad pod pravou lopatku, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje napravo. Objevuje se půl až tři hodiny po jídle a je často provázena pocením, slabostí, nevolností a zvracením,“ popisuje profesor Špičák.

    Jak pomoci: Při slabším žlučníkovém záchvatu může pomoci podání analgetik (léků proti bolesti) a spasmolytik (léků na utišení křečí). Silný žlučníkový záchvat vás donutí jet na pohotovost.

  • 8. Zánět slepého střeva

    Počáteční bolesti nastupují v okolí pupku a nadbřišku. Poté se většinou stěhují do pravé strany podbřišku. Akutní zánět o sobě dává vědět velmi nevybíravě – postiženého bolí celá oblast břicha. Potíže provází teplota, nevolnost, zvracení.

    Jak pomoci: Jako první pomoc před cestou do nemocnice pomůže studený obklad.

  • 9. Ledvinová kolika

    Tupá bolest v zádech, boku, která vyzařuje do dolní části břicha, může provázet i ledvinovou koliku. Při ní bývá břicho rovněž bolestivě nafouklé, může se přidat nevolnost, zvyšuje se teplota. K dalším příznakům ledvinové koliky patří závratě, pocit „lehké hlavy“, bolesti vystřelující do třísel.

    Jak pomoci: S ledvinovou kolikou si sami neporadíte, je třeba vyšetření u lékaře, který rozhodne o hospitalizaci v nemocnici.

  • 10. Gynekologické potíže

    Bolesti zasahují buď oblast celého břicha, nebo jen podbřišek, k tomu vystřelují do oblasti zad. Jsou křečovité a bývají velmi silné, jsou doprovázeny nevolností a teplotou.

    Jak pomoci: Co nejdříve navštivte lékaře.

  • 11. Zánět močového měchýře

    Charakteristická je pálivá až svědivá bolest v podbřišku spojená s bolestivě nafouklým břichem. Často se objevuje horečka a nevolnost.

    Jak pomoci: Aplikujte suché teplo, odpočívejte, pokuste se zmírnit křeče podáním kapek (spasmolytika). Do jisté fáze zánětu ještě pomohou volné prodejné přípravky z lékárny. Vyhněte se příliš kořeněné a solené stravě. Pokud potíže neustoupí do tří dnů nebo se zhoršují, navštivte lékaře.

  • 12. Akutní zánět slinivky

    Hluboká, stálá a tupá bolest nad pupkem vyzařuje až do zad, je spojená někdy se zvracením a pocitem nadmutí. To vše provází akutní zánět slinivky.

    Jak pomoci: Pozor! Zánět slinivky může být smrtelně nebezpečný. Okamžitě volejte lékaře!

  • 13. Překážka ve střevech

    Projevuje se nemožností se vyprázdnit – stolice nemá kudy odejít. K počátečním potížím patří bolest v oblasti žaludku, objevují se křeče, žaludek je stažený, přidává se horečka, zrychluje se tep, může se objevit krev ve stolici a známky počínající sepse.

    Jak pomoci: Pozor! Jde o život ohrožující stav! To, zda tento stav přežijete, záleží na rychlosti, s jakou se vám dostane lékařské pomoci.


    „Konzultace s lékařem je vždy zcela nezbytná v případech při náhle vzniklé akutní bolesti v oblasti žaludku či celého břicha a v případech, kdy je bolest spojena s dalšími symptomy, jako jsou horečka, zvracení, průjem. Na svého praktického lékaře byste se měli obrátit i v případech, že obtíže nejsou až tak závažné, ale objevují se opakovaně a trvají delší dobu,“ říká MUDr. Jana Vojtíšková. Lékaře byste měli navštívit vždy, když neznáte příčinu bolesti, i když bolest třeba na chvíli odezní a pak se zase vrací. Obecně bolest břicha nikdy nepodceňujte!

Autor: Markéta Ostřížková, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.