Kampylobakterióza: Jaké má příznaky, je nakažlivá a jak se léčí? | Moje zdraví

Kampylobakterióza

Kampylobakterióza je průjmové onemocnění způsobené bakterií rodu Campylobacter. Ta se běžně vyskytuje v zažívacím traktu domácích zvířat (drůbeže nebo skotu), kterým nepůsobí žádné problémy. Do lidského těla se dostane nejčastěji z nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo z nepasterizovaného mléka nebo sýrů. Nejznámější je Campylobacter jejuni, který je také nejčastějším původcem průjmových onemocnění v České republice. 

Bakterie Campylobacter dokáží přežít i nízké teploty v ledničce. Jediný způsob, jak se jich zbavit, je tepelná úprava. Typickým zdrojem nákazy jsou nedostatečně propečená kuřecí masa při grilování nebo grilovaná kuřata ze stánků, případně nevhodné pracovní prostředí (stejné prkénko na maso i syrovou zeleninu). Rizikový může být i tatarský biftek.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí soustava

Příznaky a průběh kampylobakteriózy

  • průjmy (s hlenem a krví)
  • křeče a bolest břicha
  • zvracení
  • horečka

Kampylobakterióza se projevuje především průjmy, ve kterých bývá přítomen hlen a krev. Průjmy doprovází nevolnost, zvracení, křeče a bolesti břicha, zvýšená teplota nebo horečka a bolest hlavy. 

Akutní příznaky trvají většinou 2–7 dní, ale bakterie zůstává ve stolici ještě 6 týdnů po uzdravení.

Léčba kampylobakteriózy

Léčba probíhá jako u střevní chřipky. Pacient si musí dávat především pozor na to, aby tělu dodával dostatek tekutin a minerálů, které průjmy ztrácí. Lékař může v těžších případech zvážit nasazení antibiotik. Zejména u oslabených jedinců, malých dětí a v případě většího množství krvácivých stolic. Obnovení střevní mikroflóry napomohou probiotika.

V nejtěžších případech, kdy je pacient těžce dehydratován, může být přijat do nemocnice. Od počátku příznaků je možné podávat rehydratační roztok a tím případně dehydrataci zabránit. 

Léky

Antibiotika, probiotika.

Homeopatika

Na průjmy pomůže Arsenicum album 9 CH – dávkování 5 granulí po každé stolici.

Diagnostika

Kromě běžného vyšetření lékařem se provádí laboratorní diagnostika ze vzorku stolice.

Inkubační doba

2-5 dní

Očkování

ne

Délka léčby

akutní příznaky 2 - 7 dní

Komplikace

V krajních případech může kampylobakterióza vést ke vzniku tzv. Guillain-Barré syndromu (který může způsobit svalové obrny různého rozsahu) nebo k rozvoji reaktivní artritidy. Jedná se i postinfekční komplikace po odeznění průjmu. Proto pokud budete několik týdnů po průjmovém onemocnění pozorovat bolesti dolních končetin či ochrnutí některého z hlavových nervů, nezapomeňte tuto skutečnost zmínit před vaším lékařem.

Prevence – jak se vyhnout nákaze

Prevence spočívá především v dodržování hygieny při přípravě jídla. Syrové maso by mělo být například v lednici uloženo tak, aby se nedotýkalo jiných pokrmů nebo aby z něj nevytékala šťáva. Je vhodné mít v domácnosti speciální prkénko i nůž na maso, který po práci umyjte vařící vodou. Také člověk, který se syrového masa dotýkal, by si měl hned poté pořádně umýt ruce (ideálně dezinfekčním mýdlem). Maso by mělo být dostatečně propečeno, kuřecí by mělo jít od kosti lehce odtrhnout a neměla by být nikde vidět krev. K samozřejmosti patří správné hygienické návyky (mytí rukou po WC, vlastní ručníky a podobně).

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.