Nejlepší bylinkové čaje proti nadýmání, které vám uleví | Moje zdraví

Nejlepší bylinkové čaje proti nadýmání, které vám uleví

Nejlepší bylinkové čaje proti nadýmání, které vám uleví
Autor: iStock.com
20. ledna 2020 • 06:00

Pocit plného nebo nafouklého žaludku není nic příjemného. Nadýmání trápí asi 30 procent populace od kojenců po seniory. Příčin může být celá řada, výběr potravy a její zpracování, jídelní návyky a způsob stravování, přísun tekutin, pohyblivost střev, stav a funkce orgánů trávicí soustavy nebo onemocnění jako cukrovka a další. Nadměrná plynatost se léčí většinou režimovými opatřeními, okamžitou úlevu mohou pak přinést volně prodejné léky, ale také některé bylinkové čaje. Které jsou nejlepší?

Čaj z fenyklu, anýzu a kmínu

Fenykl je v boji proti nadýmání zásadní bylinkou. Pomáhá při poruchách trávení včetně bolesti břicha a zácpy.

Jak připravit fenyklový čaj? Pokud nechcete používat čajové sáčky, můžete si koupit fenyklová semínka a rozdrtit je. Použijte 1–2 lžičky drcených semínek a přelijte čtvrt litrem vařící vody. Nechte louhovat 10–15 minut. Pijeme 2–3x denně.

Fenyklová semínka se dají i žvýkat. Dalšími bylinkami, které pomáhají s nadýmáním, jsou kmín nebo anýz.

Čajová směs: účinným čajem proti nadýmání je čajová směs z výše uvedených semínek. Půl lžičky fenyklu, půl lžičky anýzu a půl lžičky kmínu (drcených semínek) přelijte vroucí vodou (3 dcl) a nechte deset minut louhovat. Pak čaj přeceďte a popíjejte jedenkrát denně.

Mátový čaj

Mátový čaj je odjakživa spojovaný se zklidněním podrážděného žaludku a s úlevou při zažívacích obtížích. A v neposlední řadě pomáhá také při nadýmání. Máta vám ale přinese velkou úlevu i při nachlazení, působí protizánětlivě i proti bolestem hlavy. Dá se popíjet také před spaním na uklidnění.

Jak ho připravit? Čerstvé nebo sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.

Pozor: pokud máte potíže se žlučníkem nebo játry, raději konzumaci máty proberte s lékařem. Dlouhodobá konzumace máty může vést ke zhoršení krevního obrazu.

Zázvorový čaj

Zázvor je uznáván především jako skvělá prevence i léčba při nachlazení, má ale skvělé účinky i na trávicí systém. Pomáhá v těle odstraňovat toxiny a snižuje potíže spojené s nadýmáním. Nejúčinnější je pochopitelně čerstvý přelitý horkou vodou.

Jak uvařit čaj? Zalijte jednu polévkovou lžíci čerstvého loupaného zázvoru nebo jednu čajovou lžičku práškového zázvoru dvěma šálky (cca 0,5 dcl) vody. Po 10 minutách jej vyndejte a popíjejte s citronem nebo slabě doslazený medem.

Pozor: U citlivějších osob může naopak způsobit podráždění žaludku.

Čaj z meduňky

Meduňka je doporučována jako jedna z bylinek, která vám pomůže lépe usnout. Kromě zklidnění a pomoci od stresu pomáhá i s lepší činností mozku (koncentrace, paměť, pomáhá ale i s trávením, a to tak, že potlačuje tvorbu plynů.

Jak připravit čaj? Na dvě porce čaje použijte jednu lžíci meduňky a půl litru vody. Listy následně dejte do hrnce a zalijte je vroucí vodou. Nezapomeňte hrnec zakrýt poklicí. Čaj nechte ještě zhruba 10 až 15 minut louhovat a následně jen sceďte.

Kromě čaje ale s nadýmáním pomohou i další opatření: změna stravy nebo denního režimu. Více čtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.