První pomoc při zácpě: Zkuste tyto babské rady pro okamžitou úlevu | Moje zdraví

Trápí vás zácpa? Dřív než projímadlo zkuste tyto jednoduché rady

Video se připravuje ...
20. srpna 2019 • 06:00

Pokud se u lékaře zeptáte, jak často chodí zdravý člověk na toaletu, dočkáte se zřejmě odpovědi, že každý jinak. Důležité je, že je to plus minus pravidelně. Pokud ovšem chodíte „na velkou“ méně než třikrát týdně a stolici doprovázejí bolesti, pak vás trápí zácpa. Jak vyvolat vyprázdnění jinak, než projímadlem z lékárny?

1. Masáž břicha

Jemná břišní masáž dokáže rozpohybovat střeva a přinést úlevu. Jak na ni? Potřete břicho olejem a masírujte ho dvěma prsty krouživým pohybem ve spirále od pupku ve směru hodinových ručiček. Podpoříte tak činnost střev a zároveň i mechanicky a můžete mírně zlepšit i konzistenci stolice tak, abyste se mohli lépe vyprázdnit. Ideální je vyhradit si na masáž břicha pár minut každý den.

2. Cvičení

Některé cviky zlepšují peristaltiku střev. Zkuste se postavit a spojit natažené ruce nad hlavou. Pak se jemně uklánějte na jednu i na druhou stranu. Nezapomeňte při cvičení dýchat. Cvičit můžete i vleže. Položte se na záda a zvedněte pokrčená kolena tak, abyste se stehny dotýkala břicha. Ruce mějte rozpažené a položené dlaněmi na zemi. Pak spusťte kolena na jednu stranu na zem tak, aby vám zůstala u sebe a abyste je měla co nejníže nad zemí. Hlavu otočte opačným směrem. Chvíli vydržte a dýchejte a pak udělejte totéž na druhou stranu. Tento cvik několikrát opakujte.

Mimochodem, jakýkoliv pohyb je pro ty, co trpí zácpou, dobrým spojencem. Stačí procházka, jít si na chvíli zaplavat nebo zajezdit na kole. A nemusíte podávat žádné sportovní výkony, každých pár minut se počítá.

3. Vláknina

Vláknina je pro ty, kteří trpí zácpou, klíčovou složkou potravy. Dokáže na sebe navázat nezdravé látky, díky schopnosti vstřebat vodu urychluje pohyb střev, a pomáhá tak odpad rychleji dostat ven z těla. Zároveň tím pomáhá snížit riziko rakoviny tlustého střeva, obezity i nemocí srdce. Vlákninu můžete zakoupit jako potravní doplněk. 

4. Potraviny bohaté na probiotika a prebiotika

Probiotika jsou látky, které vznikají při mléčném kvašení. Najdete je hlavně v jogurtech a zákysech. Pomáhají udržovat přirozenou funkci zažívacího traktu, tedy trávení i vyprazdňování, dokáží ale i aktivovat imunitní systém a působí i proti rakovině. A prebiotika jsou pro vaše probiotika něčím jako hnojivem, které potřebují k růstu a prosperitě.

Obojí najdeme v běžných potravinách – probiotika například v kysaném zelí, kefíru, kimchi nebo dalších fermentovaných potravinách. Mezi potraviny bohaté na prebiotika patří artyčoky, syrový chřest, cibule, syrový česnek nebo banány.

Další potraviny, které prospívají vašim střevům, najdete zde.

5. Švestková šťáva

Švestky jsou spojovány s rychlou úlevou, a pokud máte po ruce švestkový kompot, vypijte z něj šťávu. Podobně pomáhá i šťáva z rybízu. Švestky můžete sníst i sušené, nezapomeňte je ale pořádně zapít. Mimochodem – nedostatek tekutin je také jednou z příčin, proč člověk trpí zácpou. Myslete tedy každý den na to, zda dostatečně pijete.

6. Zvedněte nohy

Vyzkoušejte také změnit pozici při vyprazdňování: Podložte si nohy stoličkou tak, aby se vám kolena dostala výš a přirozeně se vám tak zmáčklo břicho. Tato poloha je pro vyprazdňování mnohem příznivější, než když sedíte na toaletě a máte nohy na zemi.

7. Pravidelnost

Zácpa je často spojena s nevhodnými návyky. Z těch stravovacích jde hlavně o nepravidelné jídlo, nedostatek zeleniny, velké množství sladkostí a černého čaje. Neprospívá ani nošení těsného oblečení, které stlačuje břicho. V neposlední řadě pravidelnému vyprazdňování neprospívá ani to, že neposloucháte vlastní tělo a ignorujete potřebu jít na záchod.

Zkuste si tedy kromě změny jídelníčku najít každý den čas a klid na vyprázdnění a dodržujte ho, i když se vám to nepovede.

Video se připravuje ...
Co jíst při zácpě?VIDEO 

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.