Trávení bez trápení. Tyhle tři věci ho zaručeně podpoří | Moje zdraví

Trávení bez trápení. Tyhle tři věci ho zaručeně podpoří

Trávení bez trápení. Tyhle tři věci ho zaručeně podpoří
Autor: istock.com
5. března 2020 • 06:00

Trápí vás časté bolesti břicha, zácpa nebo nadýmání? Dřív, než se vydáte k lékaři a sáhnete po pilulce, se zamyslete nad tím, jestli by nebylo užitečné podpořit vaše trávení přírodní cestou. Existuje hned několik způsobů, jak toho snadno dosáhnout.

Trávení je složitý proces, ale většina lidí o něm ani neuvažuje. Ovšem jen do chvíle, než začne dělat problémy. V tu chvíli ale už bývá často pozdě, a proto je lepší udržovat trávení v dobré kondici vhodnou prevencí. Jednou z těch nejlepších je zařazení správných potravin a doplňků do jídelníčku. Víte, které to jsou?

Aloe vera

Čerstvý gel z aloe vera je bohatý na enzymy a má antibakteriální a antivirové vlastnosti. Navíc působí i protizánětlivě, což je užitečné pro zklidnění celé řady zažívacích potíží. Aloe obsahuje také velké množství polysacharidu stimulujícího imunitní systém. Trávení podporuje v případě parazitární infekce, při zácpě, vředech, Crohnově chorobě, kolitidě i syndromu dráždivého tračníku a žaludečním refluxu. Koupíte jej nejlépe na internetu, ale můžete si doma namíchat i nápoj z dužiny rostliny aloe. Jak na to? Je to jednoduché. Vezměte listy aloe a oloupejte jejich vnější části a lžičkou pak vydlabejte dužinu. Tu vložte do mixéru a rozmixujeme najemno, poté přidejte minerální vodu nebo džus podle chuti a ještě chvíli mixujte. Popíjejte nejlépe čerstvé.

Kokosový kefír

Kokosový kefír neboli fermentovaná kokosová voda je bohatá na probiotika a enzymy podporující zdravou bakteriální rovnováhu ve střevech. Tento druh kefíru se snadno vyrábí v domácích podmínkách a po konzumaci zlepšuje hydrataci a obnovuje střeva širokou škálou prospěšné mikroflóry. Obsahuje také kvasinky, které pomáhají čistit a posilovat střevní stěny, takže jsou pak odolnější vůči nebezpečným bakteriím, jako je třeba Escherichia coli nebo salmonela. Recept na kokosový kefír: Budete potřebovat kokosovou dužinu, vodu ze 2 mladých kokosů a probiotika (2 kapsle nebo 1 g prášku). Vše rozmixujte a nechte až 12 hodin v teple (ideálně při 35 stupních, v troubě nebo na topení). Uložte do lednice maximálně na osm dní a postupně popíjejte.

Psyllium

Doporučené denní množství vlákniny je mezi 20 a 30 gramy. Bohužel, většina lidí jí přijme v potravě zhruba jen polovinu. Nejlepším zdrojem vlákniny je zelenina, kterou spousta lidí ke své škodě příliš nevyhledává. Jednou z možností, jak tělu dopřát více vlákniny, je zařazení psyllia do jídelníčku. Při jeho užívání 3x denně dodá organismu až 18 gramů vlákniny. Ta pak podporuje zdravé trávení i vstřebávání potravy a podporuje obranyschopnost. Důležité ale je, abyste měli na paměti, že psyllium je hojně chemicky ošetřovaná plodina, což znamená, že může být kontaminována pesticidy, herbicidy a hnojivy. Při jejím nákupu se tedy vždy ujistěte, že vybíráte pouze 100 % organické psylliové slupky.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.