Svědění oka | Moje zdraví

Svědění oka

Svědění oka může být projevem nadměrného zatížení, dioptrických vad nebo onemocnění.

Příčiny

Alergie

Svědění oka bývá nejčastěji jedním z příznaků alergie. Můžou se k němu přidat zarudnutí spojivek, pálení očí nebo alergická rýma.

Únava

K častým příčinám svědění očí patří únava, typicky například po dlouhém koukání do monitoru nebo po čtení v nevhodných podmínkách. Oční spojivky mohou být zarudlé, oči mohou pálit nebo může mít člověk pocit písku v očích (řezání oka).

Zánět spojivek

Svědění očí může doprovázet i zánět spojivek. Jeho typickými projevy jsou zarudnutí očního bělma, pálení očí, může se přidat i otok víčka, slzení, bolest oka a někdy i hnisavý výtok. Ten je známkou bakteriální infekce. Zarudnutím, bolestí a poruchou zraku se projevuje také zánět duhovky.

Syndrom suchého oka

Svědění očí a pocit nedostatečného zvlhčení oka bývá projevem poměrně častého onemocnění  takzvaného syndrom suchého oka. Vedle svědění nebo nepříjemného pálení se objevují zarudnutí, světloplachost, únava, řezání v očích, zhoršené vidění a někdy i bolesti hlavy. Onemocnění může být způsobeno nedostatečnou tvorbou nebo rychlejším odpařováním slz nebo poruchami slzného filmu.

Musím k lékaři?

Svědění očí by mělo do týdne odeznít samo. Nejrychlejší možností, jak si pomoci, mohou být různé volně prodejné oční kapky. Pokud se potíže nezlepší nebo pokud potíže doprovází hnisavý výtok, zajděte k lékaři.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.