Akné a pupínky pod rouškou? Bylinkářka radí, jak na ně vyzrát | Moje zdraví

Akné a pupínky pod rouškou? Bylinkářka radí, jak na ně vyzrát

  • Akné a pupínky pod rouškou? Bylinkářka radí, jak na ně vyzrát
    Mateřídouška vejčitá • Autor: istock.com
    30. dubna 2021 • 06:00

    Černé tečky, akné a další kosmetické problémy netrápí jen teenagery, ale všechny věkové kategorie. K běžným obtížím s pletí se nyní přidala další – takzvané maskné, vyrážka způsobená nošením roušek a respirátorů. Všechny tyto problémy můžeme vyřešit či přinejmenším zmírnit pomocí bylinek. Jakých? To nám prozradila naše bylinkářka Markéta Janďourková.

  • Ořešák královský

    Strom z čeledi ořešákovitých. Jeho plody, vlašské ořechy, známe – účinky listů tak známé nejsou. Listy ořešáku čistí krev, zabraňují zánětům a pomáhají proti nečisté pleti trpící na záněty a vyrážky – tedy přesně to, co potřebujeme. Listí ořešáku si poradí s ekzémy, dermatitidou a dalšími kožními problémy.

    Tip: Čtyři čajové lžičky sušených podrcených listů zalijte 250 ml studené vody, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Nechte vychladnout a používejte k omývání problematických míst na pleti či k přípravě obkladů. Prášek z listů smíchaný s medem (v poměru 1:1) pomáhá vnitřně proti zaníceným pupínkům a akné – stačí užívat denně jednu polévkovou lžíci této směsi. Pozor, neužívejte v těhotenství a v období kojení.

  • Jitrocel kopinatý

    Víceletá rostlina z čeledi jitrocelovité dorůstá až 30 cm. Roste všude – na loukách, okrajích lesů, cest i na rumištích. Má ještě příbuzné – jitrocel prostřední a jitrocel větší. Ty ovšem nemají tak vysoký podíl léčivých látek. Jitrocel kopinatý se nevyplatí sušit, protože je celý rok k nalezení čerstvý. Pokud byste ho přece jen nasušit chtěli, pak pokrájejte listy na tenké proužky, rozprostřete je na síto či papír a pozvolna sušte na stinném a vzdušném místě. Bylina nesmí zčernat, pak již není k použití. Jitrocel obsahuje slizovité látky, kyselinu křemičitou, hořčiny, chlorofyl, aucubin a catalpol. Mírní kašel, čistí krev, hojí a chladí. Připravit si z jitrocele můžete například tinkturu: Listy jitrocele nakrájejte na proužky a vložte do sklenice. Zalijte vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla bylinka kompletně pokrytá. Uzavřete a nechte 4 týdny stát na teplém místě. Pak přeceďte a uchovávejte nejlépe v lahvičkách z tmavého skla. Tinktura se hodí k ošetření bodnutí hmyzem – mírní bolest, a dá se použít i jako dezinfekce.

    Tip: Malou pánvičku naplňte čerstvými listy jitrocele, zalijte 500 ml studené vody a šťávou z jednoho citronu. Přiveďte k varu a dvacet minut mírně vařte. Nechte vychladnout, přeceďte a přidejte 30 ml hydrolátu z vilínu lékařského. Používejte každý večer jako závěrečnou péči o pokožku – neomývat! Uchovávejte v chladu.

  • Mateřídouška vejčitá

    Víceletá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Roste na suchých, slunných místech, jako jsou například staré zdi, prosluněné lesní stráně či kraje cest. Obsahuje thymol, pinen, karvakrol, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, vitamíny a minerální látky a působí mimo jiné i antisepticky. Obklady s mateřídouškovým odvarem (tři čajové lžičky sušené mateřídoušky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut odstát, pak přeceďte) pomáhají při čerstvých poraněních, vředech a „krvavých“ puchýřích.

    Tip: Otrhané kvítky mateřídoušky volně naplňte do ¾ velké, uzavíratelné sklenice a zalijte vlažným jablečným octem. Uzavřete a nechte dva týdny na slunném místě odstát, denně protřepávejte. Poté přeceďte a zředěné s vodou v poměru tři díly vody na díl octa používejte jako pleťovou vodu – vyhněte se ale oblasti očí.

  • Potočnice lékařská

    Víceletá rostlina z čeledi brukvovitých. Najdete ji na březích rybníků, v mokřinách a na místech s vysokou vlhkostí. Potočnice čistí krev a obsahuje vysoké množství vitaminu E, a tím nám k čisté pleti pomůže zevnitř. Je účinná v boji proti vyrážkám, ale i proti lupénce. Tip: Potočnici užíváme čerstvou, můžeme ji zamíchat do salátů či pomazánek. Po šestitýdenní kúře, která spočívá v tom, že každý den zkonzumujete hrst lístků potočnice, budete příjemně překvapeni, jaké zázraky s vaší pletí tato nenápadná zelená rostlinka provedla.

    Na závěr malá rada – pokud kvůli nošení roušek a respirátorů trpíte na suché, rozpraskané rty a na opary, smíchejte olej z jader vlašských ořechů s tea tree olejem (4 kapky tea tree oleje do 5 ml oleje z ořechových jader ) a rty směsí několikrát denně potírejte.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.