Za syndrom dráždivého tračníku často může stres. Poznáte jeho příznaky? | Moje zdraví

Za syndrom dráždivého tračníku často může stres. Poznáte jeho příznaky?

Za syndrom dráždivého tračníku často může stres. Poznáte jeho příznaky?
Bolest břicha může indikovat vážné zdravotní problémy. • Autor: iStock.com
2. listopadu 2017 • 06:00

Trpíte často opakovatelnými bolestmi břicha, častým průjmem či zácpou? Pokud ano, tak se nejspíše jedná o syndrom dráždivého tračníku neboli IBS (irritable bowel syndrome), kterým trpí 15 procent z nás. Přečtěte si, jak ho poznat, jaké jsou jeho příznaky a jak si stanovit sebediagnózu.

Dráždivý tračník se vyznačuje těmito nejčastějšími příznaky: bolesti břicha, problémy s vyprazdňováním stolice, ale i pocit břišního dyskomfortu. Pokud vám lékař stanoví diagnózu IBS, nejedná se o závažné onemocnění a nejste ohrožena ve zvýšené míře ani rakovinou tlustého střeva.  Navíc syndrom IBS může být spojen i s bolestmi hlavy, svalů zad či výkyvy nálad.

Nebojte se o tom mluvit

O tomto tématu se moc nemluví. Spíš vůbec. Jenom třetina lidí, kteří trpí těmito příznaky, se dostane k lékaři. Navíc existují i další faktory, které se podílí na vzniku tohoto syndromu. Patří sem především dlouhodobý stres, narušení bakteriální flóry střeva či také prodělaná infekce trávicího traktu.

Častou příčinnou je stres

Pokud trpíte jakýmikoliv příznaky, od bolesti břicha po bolesti zad, vždy za tím hledejte stres. Právě stres je nejčastější příčinou, která nám spouští řetězec nepříjemných příznaků, které mohou vyzrát až do stádia v propuknutí nějaké nemoci. Proč je tedy stres tak klíčový? Jakmile ho naše tělo začne pociťovat, „přepne se“ do obraného režimu a u většiny lidí se vzniklé napětí přenáší do trávicí soustavy. Opakovatelný stres může výrazně snížit i kvalitu našeho života.

Diagnóza „syndrom dráždivého tračníku“

Stanovit diagnózu IBS není snadné. Je důležité nejprve vyloučit další řadu závažných onemocnění. Mezi ty patří například střevní záněty, celiakie, diabetes či deprese, ale i projevy – nechutenství či hubnutí. Právě tyto projevy jsou často spojované se závažným onemocněním. Potvrzení diagnózy IBS uslyšíte pravděpodobně jen v případě, pokud máte bolesti břicha doprovázené zácpou či průjmem nejméně 3x měsíčně trvající déle než 6 měsíců.

Jak si stanovit „sebediagnózu“

1.    Trpíte dlouhodobě opakovatelnými bolestmi břicha, které jsou doprovázené průjmem, zácpou či nadýmáním?
2.    Pociťujete úlevu od bolesti břicha po vyprázdnění?
3.    Máte pocit, že se vám příznaky objevují 3x za měsíc?
4.    Máte pocit, že se vám příznaky opakují déle jak 6 měsíců?

Pokud jste na tyto otázky odpověděla kladně, je možné, že i vy pravděpodobně trpíte syndromem IBS.

3 typy dráždivého tračníku

IBS doprovázené průjmy
příznaky: bolesti břicha, řídká stolice, náhlý nutkání si odskočit
řešení: úprava jídelníčku, probiotická léčba doplněná o probiotické kvasinky

IBS doprovázené zácpou
příznaky: bolesti břicha, zácpa, tvrdá nebo hrudkovitá stolice, potíže s vyprazdňováním
řešení: důležitý příjem probiotik, pestrý vyvážený jídelníček, doplňky stravy

IBS doprovázené střídáním zácpy a průjmu
příznaky: bolesti břicha, dyskomfort, zácpa, nadýmání, pocit plnosti, nadměrná tvorba střevních plynů
řešení: úprava jídelníčku, probiotika, doplňky stravy s trávicími enzymy.

Osm věcí, které pro sebe můžu udělat

Zapisujte si
Než začnete se změnou režimu, je dobré zjistit, co příznaky vyvolává. Pořiďte si speciální deník, kam si budete zapisovat nejenom informace o jídelníčku či pohybu, ale také stresové situace.

Upravte jídelníček
Určitě je vhodné zjistit, které typy potravin jsou spouštěči vašich problémů, takové potraviny doporučujeme vyloučit – mezi ty časté patří mléčné výrobky či sladké pokrmy. Doporučujeme do jídelníčku zařadit suchý chleba, který působí jako rejžák pro vaše střeva.

Zařaďte probiotika
Probiotika se snaží obnovit správnou činnost střev. Dá se také říct, že podporují správné zažívání, tudíž nikdo neudělá chybu, pokud probiotické látky zařadí do svého jídelníčku.

Hýbejte se
Abyste se vyvarovala různým nepříjemným příznakům, je dobré si minimálně 3x týdně najít čas aspoň na 25 minut. Je dobré ale vědět, že ne všechny sporty jsou pro lidi trpící IBS vhodné. Doporučujeme se vyhnout například posilování břišních svalů či skákání. Naopak je vhodná třeba jízda na kole či pilates.

Zpomalte
Zkuste aspoň jednou za den na 20 minut vypustit z hlavy jakékoliv myšlenky a relaxujte. Mít „čistou hlavu“ je pro naše zdraví velmi důležité a je dobré ho nezahlcovat zbytečnými myšlenkami. Nesnažte se v práci přemýšlet nad problémy, které aktuálně nemusíte řešit.

Nejste na to sama
Je dobré si uvědomit, že na tyto problémy nejste sama. Klidně se můžete se svými pocity podílet s lidmi, kteří trpí stejnými problémy či i syndromem IBS. Nepodceňujte ani rady lékárníka. Při dlouhodobějších komplikacích doporučujeme konzultaci s gastroenterologem, který se zabývá diagnostikou a léčbou nemocemi zažívacího traktu.

Mějte radost z každého dne
Zkuste nad každou stresovou situací najít i něco pozitivního. Zkrátka se snažte, abyste párkrát za den u sebe „zaznamenali“ pozitivní myšlení, které dokáže ovlivnit a zmínit zdravotní komplikace.

Nevzdávejte to
Je logické, že se změna neprojeví okamžitě. Pokud jste se rozhodli pro úpravu jídelníčku včetně životního stylu, je dobré vyčkat. Nic nejde hned. Navíc je dobré mít především silnou vůli, díky které přispějete ke zmírnění příznaků.

Autor: Aneta Krubnerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.