Syndrom suchého oka | Moje zdraví

Syndrom suchého oka

Nemoc projevující se vysycháním očí v důsledku snížené funkce tvorby slz souvisí do značné míry s počítačem a s chytrými telefony.

Pokud se člověk dívá často na displej telefonu či obrazovku, méně mrká a nevznikají slzy. Vysušené oko pak snadno zrudne. Problémy zhoršuje i pobyt v klimatizovaných prostorách.

Příznaky

Když se podíváte do zrcadla, oči jsou zarudlé. Pálí, slzí a až řežou, někteří pacienti pak říkají, že mají pocit, jako by v nich měli písek.

Pokud totiž slzy nejsou schopné zajistit oku vlhkost, špatně funguje, je zarudlé a co je nejhorší, je náchylné k zánětům. Když málo mrkáte, což se děje častěji právě při koukání do počítače, netvoří se slzný film, který normálně zakrývá rohovku.

Běžně mrkáme zhruba dvanáctkrát za minutu, díky pohybu víček pak dochází k odstranění drobných nečistot z povrchu oka. Pokud se tak neděje, hrozí zánět spojivek. Problémem je, že zánět se léčí kapkami, které vždy mají nějaké vedlejší účinky, jedním z nich je například zvýšený nitrooční tlak.

Léčba

Slzy je proto potřeba nahradit (a to několikrát denně) kapkami ve formě umělých slz. Léčba syndromu suchého oka je také prováděna speciálním přístrojem, který znovu aktivuje činnost slzných žláz.

Léky

Na trhu je několik přípravků označovaných jako umělé slzy. Vy byste měli volit ty, které neobsahují konzervační látky. Doporučují se i výživové doplňky, které fungují i jako prevence.

Možné komplikace

Pokud nebude oko dlouhodobě zvlhčované, hrozí záněty.

Kdy jít k lékaři

Když nepomůžou ani umělé slzy a oko je stále zarudlé.

Vyšetření

Lékaři již při pohledu bez přístroje dokáže poznat, že máte problémy se zvlhčením oka. Pro analýzu slzného filmu existují i speciální přístroje. Pomocí takzvané štěrbinové lampy se také vyšetřují rohovka a spojivky. Někdy se přidává také vyšetření nitroočního tlaku.

Prevence

Zkuste alespoň na chvíli odložit mobil, práci na počítači občas přerušte, cvičte oční jógu.

Bylinky

Světlík lékařský, heřmánek.

Homeopatie

Euphrasia officinalis.

Domácí léčba a babské rady

V prevenci vzniku suchého oka lékaři doporučují takzvanou oční jógu, cvičení, které urychlí metabolismus v oblasti očí, látkovou výměnu v oku a jeho okolí.

Oční jóga oči uvolní a funguje jako přirozená masáž oka. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran. Ty můžete provádět několikrát denně a vždy před usnutím.

V současné době je na trhu i nahřívací maska, která pomáhá aktivovat slzné kanálky. K tomu pomáhá i speciální masáž.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.