Naražení | Moje zdraví

Naražení

Naraženina vzniká při pádu na překážku nebo při úderu určitým předmětem. Jedná se o působení tupé síly na část tkáně kdekoliv na těle. Patří mezi zavřená poranění, pokud tedy nevznikne poškození kůže.

Je třeba rozlišit naraženinu od zlomeniny, protože pokud by případná zlomenina nebyla odborně léčena, může dojít ke špatnému srůstu a následným komplikacím.

Příznaky naražení

Naraženina se zpravidla projeví:

  • bolestí
  • podlitinou vlivem krvácení do porušené tkáně
  • otokem
  • necitlivostí v místě úderu
  • krátkodobou celkovou slabostí až pocitu na omdlení

Nenašli jste, co jste hledali?nemocbolest kloubůúrazyzlomenina

Léčba naražení

Naražené místo, pokud je lékařem vyloučena zlomenina nebo jiné závažné onemocnění, se zpravidla léčí klidovým režimem, ledováním, mazáním gely se zklidňujícími účinky, případně podáváním léků proti bolesti.  U pohybového aparátu je důležitá fixace (např. ortéza nebo elastický obvaz) Příznaky zranění obvykle za 2 – 4 týdny pominou.

Pokud je naraženým místem hlava a vytvoří se boule, rozhodně se nesnažte ji zatlačovat, pouze přiložte chladivý obklad.

Léky

V případě naraženin se užívají běžně dostupné léky na bolest, Aulin, Ibuprofen nebo Nurofen případně gely proti otoku jako je Lioton, Hyrudoid nebo Voltaren. Doporučuje se také užívat Aescin teva, který urychluje mimo jiné i vstřebávání podlitin.

Bylinky

Na jakýkoli typ naraženiny pomáhá potírání postižené oblasti mastí z měsíčku nebo třezalkového oleje, kostivalu nebo mateřídoušky.

Velký přhled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde.

Homeopatika

Homeopatika konzultujte se svým lékařem, každé totiž působí na jiný druh naraženiny. Patří mezi ně například Arnica, Bellis perennis, Hypericum nebo Phosphorus.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Domácí léčba a babské rady

Oteklou část těla je dobré mít spíše ve zvýšené poloze a dodržovat klid na lůžku. Příliš nesolte a vyhýbejte se výrazným změnám teplot. Radou našich babiček jsou obklady z rozvařené cibule nebo z jitrocelových listů v namočeném kapesníku a následně obalené igelitem. Obojí vytahuje horkost a snižují otok.

Vyšetření

Pro vyloučení zlomeniny je nutný rentgen nebo magnetická rezonance, která je přesná i pro případné poranění šlach, vazů a chrupavek. V případě neustupujících podlitin nebo dalších příznaků je pro lékaře důležitá biochemická analýza krve, která je základem pro stanovení správné diagnózy. 

V těhotenství

Těhotná žena by se měla ve svém stavu vyhýbat případným rizikovým situacím, kde by mohlo dojít k jakémukoli poranění. Pokud už se tak stane, obzvláště v okolí břicha nebo prsů, je nutná v každém případě návštěva lékaře.

Možné komplikace

Hlavní komplikací může být včasné nerozpoznání naraženiny od zlomeniny, obojí je totiž velmi bolestivé, otéká a snižuje pohyblivost. Proto při silnějším pádu či úderu je nutný rentgenový snímek.

Dále pak úder v blízkosti kolenního nebo ramenního kloubu muže být rizikovou záležitostí v podobě vzniku osteosarkomu pro osoby 10 – 25 let a starší padesáti let.

Prevence

Naraženina vznikne pouze naší neopatrností, proto jedinou prevencí je naše pozornost a co nejméně se vystavovat nebezpečným aktivitám.

Kdy jít k lékaři

Pokud i při striktně dodržovaném odpočinku a další domácí péči přetrvává v místě naražení bolest, otok nebo ztuhlost a podlitina se zvětšuje, navštivte svého praktického lékaře a poraďte se s ním, jak dále postupovat.

Autor: laš
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.