Namožené svaly z letních aktivit? Uzdravte je rychle a efektivně | Moje zdraví

Namožené svaly z letních aktivit? Uzdravte je rychle a efektivně

Namožené svaly z letních aktivit? Uzdravte je rychle a efektivně
Autor: istock.com
25. srpna 2020 • 06:00

Klasický letní problém, který zná většina z nás. Po dlouhé túře nebo náročném sportu nás někdy tolik bolí svaly, že nemůžeme skoro ani chodit. Krásné počasí přitom úplně vybízí k dalším a dalším aktivitám, které pak ale spíš protrpíme. Jak tedy uzdravit namožené svaly? 

K bolestivému namožení svalů dochází při nadměrné fyzické zátěži, nejčastěji když přeceníme své síly při sportu. Po námaze dojde ve svalech k chemickým změnám, často pociťujeme tzv. únavovou bolest. Obvykle se dostaví den až dva po námaze a přetrvávat může několik dalších dní, někdy i týden.

Proč po sportu bolí svaly?

Na vině je kyselina mléčná, která vzniká při rozkladu glukózy ve svalech. Při běžném množství je transportována do jater, kde se opět mění na glukózu, pokud ale dojde k nadměrné fyzické zátěži, ve svalech vzniká její nadbytek, který může způsobovat únavu, bolest nebo i křeče. Pokud je intenzita cvičení vyšší, než je vaše tělo zvyklé, dochází ve svalech také k tzv. mikrotraumatům – malým trhlinkám, které následně způsobují nepříjemnou bolest svalů.

Jak vyléčit bolavé svaly?

  • Nejlepším lékem pro namožené svaly je klid. To ale neznamená, že musíte nutně ležet na gauči a nehýbat se. Lehčí cvičení je naopak prospěšné – podporuje totiž rychlost hojení miniaturních svalových trhlinek. Pamatujte si jen, že během regenerace byste neměli provozovat sport, který svalové namožení přivodil.
  • Jako první pomoc při bolesti pomáhá nahřátí svalů – dopřejte si tedy například teplou koupel. Do ní můžete přidat pár kapek zázvorového oleje. Ten má protibolestivé a protizánětlivé účinky a zlepšuje látkovou výměnu ve svalech, čímž přispívá k jejich regeneraci.
  • V lékárně nebo drogerii najdete různé uvolňovací sportovní gely, které jsou chladivé nebo obsahují bylinky zklidňující napětí a bolest ve svalech.
  • Na oteklé svaly citlivé na dotek nepomůže teplo, ale spíš chlad. Přikládejte na ně tedy několikrát denně na čtvrt hodiny zábal s ledem. Ten by ale neměl přijít do styku s holou kůži – mohlo by pak dojít k poškození tkáně. Zábal slouží jen k úlevě od velké akutní bolesti. 
  • Namožené svaly jemně masírujte bylinkovou pastou, vyzkoušet můžete například kurkumu. Připravíte ji snadno – jeden díl mleté kurkumy a dva díly vody povařte asi deset minut. Ještě vlažnou pastou natřete bolavá místa. Chcete-li, aby se lépe roztírala, přidejte do ní trochu přírodního oleje. 

Vsaďte na prevenci

Pokud chcete zabránit tomu, aby vás svaly vůbec někdy bolely, měli byste důsledně myslet na prevenci. Před samotnou fyzickou aktivitou i po ní si dopřejte dostatečné protažení svalů a strečink. Tím zajistíte, že se namožené svaly nebudou zkracovat, ale naopak jim dopřejete uvolnění a navíc zmírníte riziko možného poranění.

Cvičit jednou týdně je málo, říkají odborníci. Více čtěte zde.

Svaly protahujte vždy pomalu, s citem a zásadně tahem, ne švihem. Každý cvik by měl trvat zhruba 15–25 sekund a tah můžeme stupňovat tím, že ho několikrát opakujeme, protože pokaždé nás sval pustí o něco dále. Při strečinku je nejlepší postupovat od shora dolů, tedy začít s krkem a krční páteří, dále pokračovat rameny, pažemi, zápěstím, hrudníkem, zády, břišními svaly, boky, stehny a lýtky.

Jako prevence a pro uvolnění svalů je vhodný také pobyt ve vířivce či sauně, masáž nebo střídání teplé a studené sprchy.

Sportujte pravidelně

Pokud se budete pohybovým aktivitám věnovat častěji, kyseliny mléčné se bude tvořit méně, svaly si zvyknou na zvýšenou aktivitu, a pokud se po námaze přece jen objeví bolest, tělo se s ní rychleji vyrovná. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.