Spáleniny a další letní potíže: Zatočte s nimi pomocí bylinek | Moje zdraví

Spáleniny a další letní potíže: Zatočte s nimi pomocí bylinek

Spáleniny a další letní potíže: Zatočte s nimi pomocí bylinek
Autor: istock.com
7. července 2020 • 06:00

V horkých dnech na nás číhá hned několik zdravotních problémů, které nám mohou snadno překazit letní radovánky. Dříve, než sáhnete po pilulkách, vyzkoušejte přírodní způsoby léčby: Naše bylinkářka pro vás připravila seznam těch nejúčinnějších.

Štípance od hmyzu

Jeden z nejčastějších letních problémů. Ať už vás štípne komár, ovád či jakýkoliv jiný hmyz, pomůže vám tinktura z jitrocele. „Listy jitrocele nakrájejte na proužky a vložte do sklenice. Zalijte vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla bylinka kompletně pokrytá. Uzavřete a nechte 4 týdny stát na teplém místě. Pak přeceďte a uchovávejte nejlépe v lahvičkách z tmavého skla. Tinktura se hodí k ošetření bodnutí hmyzem – mírní bolest a dá se použít i jako dezinfekce,“ radí bylinkářka Markéta Janďourková.

Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Pokud nemáte tinkturu po ruce, můžete použít i čerstvý rozemnutý jitrocelový list. Po bodnutí včelou či vosou můžete postižené místo ošetřit i obkladem z rozkrojené cibule. „Pozor, pokud začnete pozorovat příznaky dušení či jiného neobvyklého stavu, vyhledejte urychleně lékaře,“ varuje odbornice na přírodní medicínu.

Oteklé nohy

I ty nás dokážou v létě nepříjemně potrápit. Jedna z možností, jak oteklým končetinám zabránit, je včasná kúra na odvedení přebytečné vody z těla. Skvěle se k tomu hodí například čaj z břízy. „Dvě čajové lžičky čerstvých březových lístků zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut odstát a pijeme tři šálky denně po dobu tří týdnů,“ popisuje přípravu Markéta Janďourková.

Spáleniny od sluníčka

Známe to všichni. Přehnali jsme to s opalováním, kůže nás pálí a bolí a my bychom nejraději následujících pár dní chodili jako domorodci z Bali – jen s rákosovou sukní. Hlavně ať se našich zubožených zad a ramen nic nedotkne! „V první chvíli skvěle poslouží bílý jogurt a aloe vera. Jako první pomoc při spálení na slunci je ideální obyčejný bílý jogurt. Pokud máte doma rostlinu aloe, odřízněte z ní jeden list, plochou stranu sloupněte, gel vyškrábněte a rozmixujte s jogurtem. Zatímco jogurt pokožku chladí a vytahuje z ní horkost, aloe zahájí ozdravné práce,“ vysvětluje bylinkářka.

Další tipy, jak uzdravit pleť spálenou od sluníčka, najdete zde.

Vysušená pleť

Po nadměrném slunění může být naše pokožka vysušená a napjatá, což bývá hodně nepříjemné. „Jeden z prostředků, kterým takto suchou pokožku můžeme ošetřit, je bezinkový olej. Na jeho přípravu budete potřebovat 500 ml mandlového oleje a sklenici o obsahu 300 ml, plnou čerstvých, neopraných bezinkových květů. Květy s olejem smíchejte a v hrnci pomalu zahřívejte až k varu. 5 minut vařte na nízkém stupni, pak vypněte plotýnku, hrnec přiklopte pokličkou a nechte půl hodiny louhovat. Nakonec přeceďte a naplňte do lahví s pumpičkou. Natírejte na pokožku ještě vlhkou po sprchování,“ prozrazuje recept Markéta Janďourková.

Průjem

Organismus některých z nás reaguje na letní horka bolestmi břicha a průjmem. „Pokud není příčinou vážnější problém, které by vyžadoval lékařské ošetření (jako například nákaza ze špatně upraveného masa či salmonelóza ze zmrzliny), můžeme si od průjmu odpomoci například čajem z dubové kůry: ½ čajové lžičky jemně nasekané dubové kůry zalijte 200 ml studené vody a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, odstavte, nechte dalších 5 minut louhovat, přeceďte a pijte dva šálky denně vždy před jídlem. Dubová kůra je k zakoupení v lékárnách či bylinkářstvích,“ radí bylinkářka.

Vaginální mykózy

Svědění, pálení, štípání v intimních partiích. Při letních teplotách mohou zvláště ženy překvapit tyto potíže častěji. Na vině je zvýšené pocení a často i koupel v přírodních koupalištích. Rychlou pomocí je sedací koupel s jedlou sodou. „Jedlá soda je naprostý zázrak. Zvláčňuje, při pravidelných koupelích pomáhá proti celulitidě, funguje jako antiperspirant, zamezuje nadbytečnému pocení, čistí pleť včetně černých teček, působí proti mykózám – právě i proti těm našim ženským,“ vyjmenovává léčivé účinky sody Markéta Janďourková. Můžete si připravit příjemně teplou sedací koupel, přidat do ní 2 polévkové lžíce jedlé sody a 10 15 minut si ji vychutnávat. Pokud mykóza neustoupí, navštivte svého gynekologa.

Další informace o vaginálních mykózách čtěte zde.

Nadměrné pocení

Další z neduhů, které nám dokážou pěkně znepříjemnit horké letní dny. Pomoc je přitom snadná – proti nadměrnému pocení (a i proti zápachu nohou) pomáhá šalvěj. „Proti pocení je nejlepší pít denně šálek šalvějového čaje. Ten si připravíte zalitím 2 g sušených šalvějových lístků 250 ml horké, ale ne vroucí vody. Nechte 2 minuty louhovat, přeceďte a popíjejte. Pozor, neužívejte ho v těhotenství a při kojení,“ upozorňuje bylinkářka.

Proti pocení a zápachu nohou je vhodná koupel – tu připravíte stejně jako čaj, jen necháme šalvěj louhovat déle – 5 až 6 minut. Vlažný odvar pak přimíchejte do vody připravené ke koupeli nohou.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.