Uchovejte si léto na zimu. Přehledné tipy, jak zpracovat bylinky | Moje zdraví

Uchovejte si léto na zimu. Přehledné tipy, jak zpracovat bylinky

Uchovejte si léto na zimu. Přehledné tipy, jak zpracovat bylinky
Autor: istock.com
12. srpna 2020 • 06:00

Slunce hřeje, až pálí, sem tam zaprší, takže bylinky (a nejen ty) rostou jako divé. Co ale dělat se spoustou máty, meduňky, majoránky a dalších voňavých bylinek? Nechte se inspirovat radami naší zkušené bylinkářky Markéty Janďourkové, která pro vás sepsala následující přehledné návody.

Sklizeň

Nejprve krátce ke sklízení bylinek. Sklízejte za slunečného dne okolo poledne, kdy je ranní rosa již osušena. Po dešti se sklízet nedoporučuje, obsah účinných látek a éterických olejů je po deštivých dnech nižší. U rostlin víceletých dbejte na to, abyste při sklizni nepoškodili kořeny, nové výhonky a pupeny. Jen tak vám rostlinka příští rok opět vydatně obrazí. Proto lístky a větvičky netrhejte holou rukou, ale vezměte si na pomoc ostrý nůž či nůžky. To je jediný způsob, jak rostlinu nepoškodíte. Sklízejte z vnější strany a nezastřihávejte vnitřní část rostliny (srdíčko). Snítky odstřihávejte cca 2–10 cm od země. Pokud sklízíte rostlinu jednoletou, je lepší sklidit ji rovnou celou.

Zamrazení

Nejsnazší a nejrychlejší způsob, jak úrodu bylinek zpracovat. Nehodí se však pro všechny druhy. Ideální k mrazení je kopr, kerblík, fenykl, petržel, máta a majoránka. Bylinky nasekejte a vložte do formiček na led. Zalijte vodou a nechte zmrznout. Hotové ledové kostky pak vyklepněte a uchovávejte v uzavřeném sáčku vhodném do mrazáku. Jedna taková kostka stačí k ochucení pokrmu. Nezapomeňte sáčky s bylinkami popsat – takto zamrazené totiž vydrží i rok a za takovou dobu jeden zapomene, co do sáčku uložil.

Sušení

Dalším způsobem je sušení. Tato metoda je vhodná například pro tymián, rozmarýn, oregano, majoránku, saturejku, šalvěj a další bylinky, které budete později vařit spolu s pokrmem. Velmi vhodná je i levandule. K sušení vybírejte bylinky čerstvé a zdravé a pokud možno je neomývejte. Na stinném vzdušném místě je rozložte na síta či papír tak, aby tvořily tenkou vrstvu. Často obracejte a dávejte pozor, aby nezačaly plesnivět. Uchovávejte v uzavíratelných nádobách. Další možností je svázat bylinky do svazků a zavěsit do prostoru. I při tomto způsobu sušení byste měli bylinky často kontrolovat. Kdo z vás má sušičku potravin s regulovatelnou teplotou, výrazně si práci ulehčí. Stačí rozprostřít bylinky na síta a na teplotu maximálně 40 stupňů sušit. Usušené bylinky musí při potřesení chrastit.

Bylinkové oleje

Rychlá a praktická metoda je naložení bylinek do oleje. Získáte tak nejen ochucený olej například do salátů, ale pokud olej nalijete do hezké lahve, máte i šikovný dárek. K nakládání se hodí bylinky usušené, ty čerstvé by po několika dnech olej zakalily. Z olejů se hodí slunečnicový, kukuřičný, řepkový či sójový – ty jsou chuťově i pachově neutrální (na rozdíl od oleje olivového). Příprava je snadná – do uzavíratelné lahve vložte bylinky (jestli zvolíte jeden druh, či směs, záleží jen na vás) a zalijte olejem tak, aby byly ponořené. Nechte stát alespoň pět týdnů na světlém, nikoli však slunném místě a pravidelně kontrolujte. Poté přeceďte a naplňte do lahví. Nalepte na ně nezbytnou etiketu a uchovávejte je v chladu. Nenakládejte víc bylinek, než kolik spotřebujete do čtyř měsíců.

Bylinkové octy

Stejně jako oleje si můžete připravit i ochucené octy. Do těch můžete použít i čerstvé bylinky. Nejprve je mírně podrťte, pak vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte ohřátým octem. Nejvíce se k tomuto účelu hodí vinný ocet. Po třech týdnech by měl být ocet hotový. Pokud máte dojem, že je jeho aroma příliš slabé, vyměňte bylinky za čerstvé a nechte další tři týdny stát. Pak přeceďte a slijte do hezkých lahví. Můžete je doplnit například i snítkou bylinky, která je v ochuceném octu obsažena. Obzvláště chutný je ocet obsahující rozmarýn, bazalku a česnek, případně saturejku a šalvěj.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.