Atopický ekzém | Jaké má příčiny, jak vypadá a jak se léčí? | Moje zdraví

Atopický ekzém

Atopický ekzém vzniká nejčastěji v dětství a často přetrvá až do dospělosti, vypadá jako vyrážka a příčinou bývá alergická reakce. Obvykle se ale nepřijde na jejího původce.

Co je to atopický ekzém?

Atopický ekzém je kožní zánět většinou alergického původu. Podnětů, které tento ekzém vyvolávají, může být celá řada. Může být také vyvolán nealergicky, třeba přílišnou suchostí kůže. Jde o onemocnění celoživotní, kdy se střídají období klidu a období „vzplanutí“.

Příznaky atopického ekzému

Příznaky atopického ekzému bývají různé a liší se podle věku. V kojeneckém věku – zhruba kolem druhého měsíce se na kůži vytváří rudé skvrny, které svědí a někdy i mokvají. Vyskytnout se mohou i na obličeji či na rukou a nohou. Problém je, že dětem v raném věku je těžké vysvětlit, že si nesmějí na postižené místa sahat a nesmějí je škrábat. Vznikají tak různé následné infekce.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Kůže

U větších dětí se nemoc může vyskytnout náhle nebo je pokračováním potíží z kojeneckého věku. Ekzém se přesune do kolenních a loketních jamek. Kůže je suchá a začíná rohovatět.
V dospívání či u dospělých se pak objevují nepříjemně vysušené kusy pokožky, které jsou ztluštělé opět v loketních a kolenních jamkách, ale také mezi prsty, kolem nehtů, na čele, hrudníku či krku. Dobrou zprávou je, že v pubertě nemoc často vymizí. Naopak špatnou je, že ji zhoršují dráždivé látky jako saponáty a podobné.

 

Léčba

Nemoc vzniká jako následek alergické reakce, většinou se na rozdíl třeba od běžné kopřivky nezjistí, co je příčinou. Navíc jde o dlouhodobý problém, který bývá geneticky podmíněný. Léčí se podobně jako alergie.

Léky

Zánět na kůži jde léčit jednak antihistaminiky, které tlumí alergii a potlačují svědění. V krajním případě se používají kortikoidy ve formě mastí. Existuje i moderní imunomodulační léčba, která se postupně snaží zlepšit přecitlivělost imunitního systému.

Prevence

Problémem atopického ekzému je, že na rozdíl od alergie se mnohdy nenajde příčina potíží. Prevence se tedy soustředí spíše na to, aby se problémy nezhoršovaly. Pomáhá nosit přírodní materiály, nepoužívat dráždivé mycí a čisticí prostředky. Samozřejmě také pomáhá vyhýbat se tomu, na co postižený ví, že je alergický. Suchou kůži je pak třeba promašťovat.

Kdy navštívit lékaře

Lékaře navštivte, pokud vyrážka a svědění neustoupí ani po několika dnech a všechny ostatní příčiny jste vyloučili.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.