Akné v dospělosti? Dermatoložka radí, jak ho definitivně porazit | Moje zdraví

Akné v dospělosti? Dermatoložka radí, jak ho definitivně porazit

9. července 2020 • 06:00

Pubertu už máte dlouhá léta za sebou, a přesto vás stále trápí nevzhledné pupínky, které složitě skrýváte pod make-upem a stydíte se za ně? Akné v dospělosti, a zejména u žen, dnes bohužel není nic výjimečného. Proč ale vzniká a dá se proti němu vůbec bojovat? Na otázky nám odpovídala dermatoložka a specialistka na korektivní, estetickou a anti-agingovou medicínu MUDr. Zuzana Macková z pražské Kliniky YES VISAGE.

Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku akné v dospělosti?

Akné potrápí v průběhu života až 80 procent populace. Už dávno neplatí, že je nemocí jen pubertálního věku, naopak stále častěji trápí zejména dospělé ženy. Po pubertě nevymizí, nebo se dokonce může v dospělém věku objevit úplně poprvé. Akné dospělého věku neboli hormonální akné nejčastěji postihuje bradu, čelist a krk.  Příčinou jsou nejčastěji hormonální změny – vysazení antikoncepce, těhotenství nebo menopauza. Na vině ale bývá také špatná životospráva, kouření a stres.

Liší se příčiny a projevy akné u žen a mužů?

Muži mají na rozdíl od žen hrubší pokožku a mazové žlázy jsou díky účinku mužských pohlavních hormonů aktivnější. Proto mají častěji mastnou pleť a mohou trpět závažnější formou akné v pubertě. Po pubertě ale dojde ve většině případů k výraznému zlepšení akné, ke zhoršení přispívá spíš nesprávné čištění pleti. Akné dospělého věku je častější u žen.

Jak se akné nejčastěji léčí a které metody léčby jsou nejúčinnější?

Léčba akné patří do rukou dermatologa. Při osobní konzultaci dle stavu akné doporučíme nejvhodnější péči o pleť a účinnou léčbu předepsanou na recept. Nejčastěji volíme kombinaci účinných látek, které ovlivňují hlavní příčiny vzniku akné – nadměrná produkce kožního mazu, zvýšená soudržnost vrchních vrstev pokožky, bakterie a zánět. Mezi účinné látky patří retinoidy, benzoylperoxid, kyselina azelaová, antibiotika a další látky aplikované lokálně. Pro vážnější formy akné volíme léčbu celkovou. Neúčinnějším lékem na závažnou formu úporného a přetrvávajícího akné je isotretinoin. S úspěchem ovšem používáme i další metody léčby jako chemický peeling a ošetření laserem. Přístup k léčbě je samozřejmě rozdílný u akné v dospělosti a u akné v pubertálním věku.

Kdy bychom v případě akné měli vyhledat lékaře?

U lehčího akné si někdy vystačíme s léčebnou kosmetikou. Když zhruba po 6–8 týdnech nevidíte efekt, doporučuji vyhledat dermatologa. U rozsáhlejší formy akné doporučuji nečekat a dermatologa navštívit co nejdříve. Včasnou terapií se pak zabrání vzniku jizev.

Dá se akné zmírnit používáním speciální kosmetiky?

Speciální kosmetika s obsahem aktivních látek je nezbytnou součástí péče o aknózní pleť a doplňuje léčbu předepsanou od dermatologa. Doporučuji vybrat jemnou, nedráždivou a nekomedonní kosmetiku, ideálně bez parfemace. Účinné látky k terapii akné jsou retinoidy, niacinamid, kyselina azelaová, kyselina mléčná, kyselina glykolová a kyselina salicylová. S výběrem každému poradí kosmetička nebo dermatolog. Důležité je také důkladné a jemné čistění pleti, exfoliace a hydratace.

Jaký máte názor na chemický peeling a podobné kosmetické procedury?

Chemický peeling má své nezastupitelné místo v komplexní terapii akné. Odstraňuje se při něm stará vrstva odumřelých buněk, po ošetření dochází k redukci tvorby mazu, stažení pórů i částečnému vyhlazení jizviček způsobených tímto onemocněním v minulosti. Ošetření formou koncentrovaných látek patří do rukou lékaře, ale můžeme jej provádět i doma pomocí kosmetiky s obsahem AHA/BHA kyselin v nižší koncentraci. V léčbě akné je účinná také plazmaterapie, pomocí vlastní krevní plazmy s obsahem krevních deštiček a růstových faktorů aktivuje hojivé procesy v pleti a také díky stimulaci tvorby kolagenu zmírňuje jizvičky po akné. Absolutní novinkou je nyní karbonová maska, velmi oblíbené ošetření akné u celebrit. Je velmi efektivní díky antibakteriálnímu efektu. Pleť hloubkově vyčistí, stáhne póry a odstraní černé tečky.

V poslední době jsou moderní čisticí kartáčky na obličej – ať už manuální, nebo elektrické. Dá se jejich používáním akné opravdu zmírnit?

Čisticí kartáčky jsou dnes velmi moderní doplněk péče o pleť. Doporučuji kartáček antibakteriální ze silikonu, štětinkové čističe mohou dráždit citlivou pleť. V každém případě není tato metoda vhodná ke každodennímu použití, nedoporučuji používat častěji než 2x týdně, jinak se pleť podráždí a akné se může naopak zhoršit.

Existuje doporučený postup, jak by si ženy měly čistit a odličovat pleť, aby zabránily vzniku akné?

Důkladné odlíčení a čistění pleti ráno i večer je ten nejdůležitější krok v péči o pleť. I když nepoužíváte make-up, je potřeba pleť ráno a večer vyčistit. Večer doporučuji  tzv. double-cleansing, kdy v prvním kroku použijeme k odličování produkt na bázi oleje, např. čisticí balzám, a v druhém kroku jemný čisticí prostředek, např. čisticí gel nebo pěnu. Na vyčištění pleti ale myslete i ráno, je nutné zbavit pokožku mazu a potu. Pleť po odlíčení umyjte vlažnou vodou, na vysušení použijte jemný ručník, který vyměňujte minimálně dvakrát týdně. I v tomto případě ale platí všeho s mírou, čistit pleť bychom si tedy měli opravdu dvakrát denně. Častější čistění a použití agresivních prostředků vede naopak k podráždění a ještě větší produkci kožního mazu a zhoršení akné.

Po akné někdy zůstávají na obličeji i jiných částech těla nevzhledné jizvy. Dá se proti nim bojovat?

I po vymizení akné si bohužel někdy neseme nehezkou památku v podobě malých jizviček. Porušením integrity naše tělo automaticky aktivuje proces hojení, jehož součástí je při poškození hlubších vrstev kůže vznik jizev. Nejčastěji jsou komplikací těžších forem akné, ale mohou komplikovati i lehčí formy akné, kdy často pomáháme násilným vymačkáním pupínků. Naštěstí existují cesty, kterými se s nehezkými následky akné můžeme efektivně vypořádat. Podle typu jizev volíme nejhodnější terapii. Pomáhá laserové ošetření, chemický peeling, ošetření vlastní plazmou, mikrojehličkování.

Co je podle vás při péči o aknózní pleť nejdůležitější?

Zásadní je čistění pleti, správná domácí péče s obsahem aktivních látek, dodržení léčebného postupu od dermatologa. Po měsíci můžete mít pocit, že nepozorujete žádné zlepšení a že léčba neúčinkuje. To je ale normální. V prvních týdnech léčby můžete dokonce pozorovat zhoršení akné. V tu chvíli je velmi důležitá trpělivost. První výsledky léčby akné se totiž objevují až za 2–3 měsíce od počátku léčby.

Co aknózní pleti škodí a naopak prospívá?

Těžké, ale naprosto zásadní je odolat pokušení zasahovat do pupínků či komedonů. Neodborné vymačkávání může vést k vzniku infekce, pupínky se déle hojí a zvyšuje se riziko tvorby jizev. Na pokožku také zásadně nesaháme rukama během dne. Je třeba myslet na to, že při každém doteku na pleť nanášíte všechny bakterie, které máme na rukou. Pokud k líčení používáte kosmetické štětce, nezapomínejte je minimálně jednou týdně čistit dětským šamponem nebo prostředkem přímo na jejich čištění. Dávejte si také pozor na abrazivní produkty. Každodenní používání mechanického peelingu rozhodně nepomáhá, naopak pokožku zbytečně dráždí a zhoršuje akné. Nepřítelem můžou být i sluneční paprsky. Ty sice pokožku opálí, akné vysuší a to pak může být méně viditelné, ale maximálně na krátkou dobu. K vyléčení akné nedojde, naopak hrozí předčasné stárnutí a vznik rakoviny kůže. Aknózní pleti naopak prospívá, když se vyhýbáme slazeným nápojům, velkému množství čokolády či smaženém jídlu. Doporučuji vyváženou, racionální stravu. Stav pleti také výrazně zhoršuje kouření, příjem kofeinu a alkoholu. V případě aknózní pleti se nemusíte bát používat dekorativní kosmetiku. Naopak vhodný make-up skvěle zakryje projevy akné, díky speciálnímu složení pokožku chrání a prospívá hojení. Také zlepšuje naši psychickou pohodu a zabraňuje nutkání vymačkávat pupínky.

Jak je to s akné a hormonální antikoncepcí? Skutečně se může akné objevit po jejím vysazení?

Ano, určitě. Zde nejčastěji do 2–3 měsíců od vysazení pilulek dochází z důvodu hormonální nerovnováhy k nadprodukci kožního mazu, což v konečném důsledku vede k ucpání pórů a dochází ke vzniku akné. Předtím, než přestanete brát antikoncepci, konzultujte stav své pleti s dermatologem. Ten vám doporučí vhodné dermo-kosmetické přípravky.

Jak by si měli akné ošetřovat lidé, kteří jím trpí na jiných částech těla, než je obličej (záda, ruce, nohy…)?

Záda, dekolt, paže jsou oblasti, kde se nachází velké množství mazových žláz, a proto se ani pokožce v těchto místech nevyhýbá akné. Zhoršovat akné může oblečení z umělých tkanin, zvýšené pocení. Doporučuji použití antibakteriálního mýdla. Z účinných látek je vhodný benzoylperoxid, kyselina salicylová, glykolová. Na jednotlivé pupínky je vhodné použít antibiotické roztoky.

MUDr. Zuzana Macková • Autor: YEY VISAGE

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.