Puchýře | Moje zdraví

Puchýře

Puchýř se objevuje na pokožce. Vrstva kůže škára začne produkovat krevní plazmu, například z důvodu velkého tlaku na jedno místo, a plazma se začne hromadit těsně pod horní vrstvou kůže. Puchýře mohou vzniknout pouze z důvodu špatně vybraných bot, ale zároveň mohou být projevem závažnějších onemocnění nebo popálenin. V případě, že se menší jednotlivé puchýře spojí do větších ploch, ze kterých se začnou oddělovat cáry kůže, může se jednat o závažné kožní onemocnění. 

Příčiny puchýřů

Nejčastější příčinou vzniku puchýřů je špatná obuv. Na ploskách nohou nám v důsledku nepřiměřeného tlaku na určitá místa vznikají puchýře. Pokud se puchýř nestrhne, začne se po odstranění tlaku pokožka sama regenerovat už po pár hodinách a nové vrstvy kůže se obnovují pod puchýřem. Tekutina se časem vstřebá sama.

Ke vzniku puchýřů dochází i při popáleninách druhého a třetího stupně. Závažnost a nutnost návštěvy lékaře závisí na velikosti poraněné plochy. Popálené dítě vezměte k lékaři vždy.

Mohou vznikat také jako reakce kůže na kontakt s nějakým alergenem nebo doprovázet i anafylaktický šok.

Puchýře mohou být také projevem infekčních onemocnění. Typicky doprovázejí plané neštovice. Tyto puchýřky vznikají jako červená svědivá skvrnka, která se postupně naplní tekutinou, praská a zasychá.

Příčinou tvorby puchýře může být také virus herpes simplex, který se projevuje jako opar. Opar o sobě dá vědět ještě před tím, než jej uvidíte. Infekce se začne projevovat svěděním a pálením postiženého místa. To poté zrudne a začnou se na něm objevovat drobné puchýřky, které se plní vodou. Voda se později zakalí, puchýřek praskne, začne vysychat a objeví se strup. Celý proces trvá 7 až 10 dní.

Pásový opar také doprovází tvorba puchýřů. Způsobuje ho stejný virus jako u planých neštovic. Virus totiž po jejich vyléčení zůstává v těle přítomen v nervových buňkách podél míchy (tzv. spinálních gangliích) a zadních kořenech míšních. Asi u jednoho z pěti nositelů viru dojde k takzvané reaktivaci: Virus se rozmnoží a napadne příslušný nerv. Následné onemocnění se projeví silnou bolestí příslušné oblasti a do 24 hod výsevem puchýřků se zánětlivým lemem.

Dalším onemocněním, u kterého se vyskytují puchýře, je impetigo. Je to nakažlivé bakteriální kožní onemocnění postihující nejvrchnější vrstvu kůže. Impetigo se vyskytuje ve dvou formách. Impetigo nebulózní (nakažlivé) je častější a projevuje se jako červený bolák. Může se vyskytovat kdekoliv na těle, ale nejčastěji na obličeji u nosu nebo úst. Skvrna se pomalu začne přeměňovat na puchýřek naplněný zprvu čirou, později zakalenou tekutinou, který praskne a vytvoří se na něm krusta.

Jako drobné bradavičky nebo puchýřky se projevují také molusky: Vyskytují se nejčastěji na břiše, na pažích, v tříslech a kolem genitálií, ale také na obličeji. Vypadají jako matné puchýřky, které mají na svém vrcholku malý důlek. Puchýřky nejsou bolestivé, ale často svědí. Škrabáním postiženého místa se mohou roznášet dále po celém těle, což prodlužuje dobu vyléčení.

Jak vyléčit puchýře?

Puchýře, které vzniknou na nohou nebo rukou z důvodu otlačení, nepotřebují lékařské ošetření. Někdo puchýře propichuje, aby je zbavil tekutiny, někdo zastává názor, že se puchýře mají nechat zahojit i s tekutinou. Pokud jste zastánci propichování, dejte si pozor na zanesení infekce do rány, protože pod tekutinou – plazmou, mohou být odhalené žilní kapiláry a při propichování nebo strhávání nedezinfikovaným předmětem může dojít k infikování.

Pokud vzniknou puchýře důsledkem popálení, je potřeba zvážit, o jak velkou plochu se jedná a jak je popálení závažné. V případě popálení dítěte je vždy nutná lékařská pomoc.

V případě puchýřů vzniklých v důsledku infekčních onemocnění nebo alergie je vždy dobré kontaktovat lékaře nebo dermatologa.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.