Vitamín B9 | Moje zdraví

Vitamín B9

Vitamín B9
Vitamin B9 • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 16:11

Vitamín B9 neboli kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín.

Účinky vitamínu B9

Kyselina listová je důležitá především pro správnou krvetvorbu, důležitou roli ale má také při metabolismu aminokyselin, což znamená, že se účastní takřka všech růstových a vývojových procesů v organismu. Je proto nezbytná především pro těhotné ženy, ale velmi důležitá i pro všechny ostatní. Vitamín B9 chrání také cévy a srdce a bojuje tak proti vzniku aterosklerózy. Účinný je i při léčbě depresí.

O vitamínech důležitých pro ženy čtěte zde.

Nedostatek vitamínu B9

Nedostatek kyseliny listové se projeví únavou, poruchou růstu a krvetvorby. Můžou se vyskytnout i poruchy trávení, změny na sliznicích (především v ústech). Dostavuje se slabost, bledost, zapomnětlivost, výkyvy nálady. Nebezpečný je nedostatek kyseliny listové v těhotenství, kdy může být poškozen nervový systém plodu a jeho růst.

Proč je kyselina listová důležitá pro těhotné ženy čtěte zde.

Předávkování vitamínem B9

Vysoké hladiny kyseliny listové v krvi se vylučují močí, předávkování tak nehrozí. Mohou se ale vyskytnout žaludeční potíže (hořká pachuť v ústech, nadýmání, nevolnost) a příznaky podráždění centrálního nervového systému (zvýšená aktivita, podrážděnost, poruchy spánku).

Vitamín B9 v potravinách

Jak už její název napovídá, kyselina listová je obsažena především v listové zelenině. Dobrými zdroji jsou i kvasnice a z živočišných produktů játra. Vitamín B9 obsahují i obilniny, ovoce, ořechy, sýry atd. Vařením potravin bohatých na kyselinu listovou se však 95 % této látky zničí. Odborníci proto doporučují užívat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, kde je vstřebatelnost do organismu až 100 %.

Doporučená denní dávka u vitamínu B9 je 400 µg (mikrogramů).

O tom, které vitamíny nám nejčastěji chybí a jak je doplnit, čtěte zde.

Co je dobré vědět

V těhotenství stoupá potřeba kyseliny listové až na dvojnásobek, proto ji lékaři těhotným ženám často předepisují.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.