Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

6 tipů, jak podpořit mužskou plodnost

6 tipů, jak podpořit mužskou plodnost
Autor: istock.com
11. srpna 2020 • 06:00

Někdy se muži snaží zlepšit svou plodnost až po několika měsících neúspěšného snažení o miminko. Jiní k plánovanému početí přistupují zodpovědně hned od začátku a informace, jak svou plodnost zvýšit, zjišťují dříve, než se do snažení vůbec pustí. Ať už je to u vás jakkoliv, přichystali jsme pro vás 6 jednoduchých tipů, jak jít početí naproti.

Upravte svůj jídelníček

Jídelníček není třeba měnit nijak radikálně. Postačí dodržovat obvyklá doporučení, jako je například dostatečná konzumace zeleniny, případně i ovoce, omezení příliš tučných jídel nebo geneticky modifikovaných potravin. Pohlavní buňky jsou totiž velmi vnímavé vůči toxickým látkám a jejich pravidelný příjem se může negativně podepsat na kvalitě spermií. Vhodný jídelníček by měl současně být bohatý na vlákninu i na další stopové prvky.

Doplňte vitamíny

S úpravou jídelníčku souvisí také strava bohatá na antioxidanty, které jsou pro vývoj zdravých spermií velmi DŮLEŽITÉ. „V dnešní době nemá většina mužů čas sledovat složení svého jídelníčku, a je tedy snazší sáhnout po doplňcích stravy. Ty by měly optimálně obsahovat dostatek oxidantů i látky inositolu, který zlepšuje kvalitu jak vajíček, tak spermií,“ říká MUDr. Radka Gregorová z Lékařské domu v Praze 7. Při hledání vhodného produktu se zaměřte na párovou kúru, budete tak mít jistotu, že máte oba dostatek zdraví prospěšných látek.

Omezte kouření a alkohol

U kuřáků studie opakovaně potvrzují menší množství spermií v ejakulátu, jejich nižší hybnost i lehké deformace. Cigarety s alkoholem zabíjí pohlavní buňky, snižují životaschopnost spermií a výsledkem je pokles plodnosti. Ani u cigaret, ani u alkoholu se nelze bavit o žádné přijatelné bezpečné denní dávce. Ženy, které se chystají otěhotnět, alkohol běžně omezují na minimum, takže k podobnému kroku by velkoryse měli přistoupit i jejich partneři. 

Pozor na přehřívání

Muži často s oblibou navštěvují saunu, vířivku nebo páru – to vše, stejně jako horká koupel doma, může dočasně nepříznivě ovlivnit počet spermií. Podobně je to i u mužů se sedavým zaměstnáním nebo při nošení velmi těsného oblečení. Negativní vliv na tvorbu spermií mají také horké letní dny. Tyto zdroje tepla vyvolávají přehřívání spermií a následně jejich menší produkci i redukci počtu těch, které jsou schopné oplodnění. 

 

Hýbejte se

Dostatek fyzické aktivity si připisuje během snažení se o potomka plusové body hned v několika oblastech. Jednak pomáhá udržovat dobré zdraví a regulovat tělesnou hmotnost, jednak odbourává stres a příznivě působí na produkci spermií. Měli byste si však vybírat takové sportovní aktivity, u kterých nedochází k přehřívání organismu, které zmenšuje výkonnost semenných váčků.

Zabavte hlavu i tělo

Zejména u párů, které se už nějakou dobu snaží o početí, se může zhoršovat duševní pohoda. Pokud nedojde k otěhotnění během prvních měsíců snažení, partnerky často propadají špatným náladám, které přenášejí i na své partnery. Ti se pak mohou cítit pod tlakem. Přílišné věnováním se vytouženému otěhotnění partnerky většinou není tou nejlepší cestou.

„Nedoporučuji svým pacientkám provádění ovulačních testů ani sledování bazální teploty, při delším snažení to totiž může vést k neplodnosti na psychickém podkladu,“ upozorňuje MUDr. Radka Gregorová. Velký tlak na sobě ale mohou cítit i muži. Vhodné je proto najít si v páru společnou aktivitu, která bude oba bavit a se zakládáním rodiny nesouvisí. Partneři se u ní uvolní a odpoutají se od pocitu, že jejich vztah stojí a padá na tolik chtěném miminku.

Obecně se v období snažení doporučuje provozovat pohlavní styk pravidelně dvakrát až třikrát týdně. K vyšetření, je-li u obou partnerů vše v pořádku, se přistupuje případně až po roce neúspěšných pokusů.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.