České páry chtějí zplodit dítě na jaře. Proč je to ideální? | Moje zdraví

České páry chtějí zplodit dítě na jaře. Proč je to ideální?

České páry chtějí zplodit dítě na jaře. Proč je to ideální?
Autor: istock.com
27. května 2020 • 10:00

Na jaře obvykle roste zájem českých párů o založení rodiny. Proto se i na kliniky, které nabízejí asistovanou reprodukci, obrací velké množství lidí. Kvůli epidemii letos ale odložili své plány, a proto se očekává velký nápor na podzim. 

Na jaře obvykle roste zájem českých párů o založení rodiny. Proto se i na kliniky, které nabízejí asistovanou reprodukci, obrací velké množství lidí. Kvůli epidemii koronaviru letos ale odložili své plány, a proto se očekává velký nápor na podzim. 

Jak vysvětlují odborníci, lidé pro úspěšné zplození dítěte nepotřebují na rozdíl od některých savců speciální klima nebo teploty. Tím, že má žena ovulaci každý měsíc, může otěhotnět kdykoli.

Další informace k tématu čtěte zde.

Rodit v létě? Ne, děkuji

V prvních třech měsících těhotenství ale hrozí vyšší riziko potratu a zejména ženy, které podstoupily IVF, mají obavu, aby o vytoužené dítě nepřišly. Je proto dobré zvolit takové období, kdy mohou více odpočívat. Ideální bývá právě květen nebo červen. „Pracovní i medicínský rok je rozdělený na dvě části. Odpočinkovými měsíci bývají zpravidla prosinec, leden a poté červenec a srpen. V létě už za sebou obvykle máme pylovou sezónu a zároveň je dostatek času do příchodu podzimních viróz a chřipek. Letos situaci samozřejmě komplikuje epidemie koronaviru,“ říká MUDr. Štěpán Machač z IVF Clinic. 

Zatímco pro začátek těhotenství jsou jarní a letní měsíce zpravidla vhodné, rodit v parném létě není nic příjemného. Mnoho žen podle lékařů plánuje těhotenství tak, aby jim poslední trimestr do horkých měsíců nevycházel. I při vyhledání odborné pomoci asistované reprodukce je ale třeba počítat s tím, že dítě nemusí mít „hned“. „Přicházejí k nám páry, které mají o IVF zkreslené představy. Myslí si, že úspěšnost je 100 procent a že otěhotní do měsíce. Tak tomu ale není. Zásadní je vždy odhalit důvod, proč pár nemůže dítě počít. Jakmile diagnózu stanovíme, jsme schopni například říct, že v rozsahu tří až šesti měsíců otěhotní. Roli ovšem hraje jak diagnóza, tak věk páru,“ připomíná MUDr. Machač.

Další informace o těhotenství ve vyšším věku čtěte zde.

Podpořte plodnost

A jak si páry mohou pomoci samy zvýšit šanci na oplodnění? Obecná pravidla zní jasně: Vyhýbejte se stresu, dopřávejte si kvalitní pohyb i stravu a s návštěvou gynekologa neotálejte. Zkuste se takzvaně vnitřně zklidnit. „Toho lze dosáhnout pomocí jógy, meditace či například tradičního čínského cvičení cchi-kung, které dokáže uvolnit nahromaděný stres a napětí. Jeho pravidelné cvičení uvolní emoce, uklidní mysl a pomůže napravit držení těla,“ vysvětluje Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Rehabilitační účinky má rovněž cvičení podle Ludmily Mojžíšové. „Doporučujeme je jako podpůrnou metodu i našim pacientkám, které procházejí procesem umělého oplodnění. Blahodárné je ale pro všechny ženy,“ popisuje lékařka. Stažením svalů pánevního dna může dojít ke zhoršení metabolismu v malé pánvi a s tím souvisejícímu vzniku nepravidelné či bolestivé menstruace. Cvičení podle Mojžíšové dokáže pomocí reflexního ovlivňovaní svalů pánevního dna odstranit některé druhy takzvané funkční neplodnosti.

Poraďte se včas: už po roce neúspěchů

Odborníci navíc doporučují, aby se páry, které nemohou otěhotnět, nechaly vyšetřit. Gynekologa by podle lékařky Kateřiny Veselé měly navštívit co nejdříve ženy, které se o miminko snaží bezvýsledně déle než rok, v případě žen starších 33 let je návštěva vhodná dokonce již po půl roce. Omezení mohou trvat celé měsíce a odklad vyšetření u specialisty může léčbu značně zkomplikovat.

„V některých případech totiž mohou potíže s početím značit, že u ženy dochází k poklesu počtu vajíček. Ta se pak pod kritickou mez může dostat v řádu pouhých několika měsíců. Rozhodující je proto včasná diagnóza a téměř okamžité zahájení léčby,“ vysvětluje lékařka. „Řada párů bohužel odkládáním léčby neplodnosti promešká svoji šanci mít potomka z vlastních reprodukčních buněk a později je odkázána výhradně na přijetí dárcovských vajíček nebo spermií,“ uzavírá Kateřina Veselá.

O tom, jak probíhá léčba neplodnosti, čtěte zde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.