Potraviny pro lepší spermie. Dejte si ústřice i hořkou čokoládu | Moje zdraví

Potraviny pro lepší spermie. Dejte si ústřice i hořkou čokoládu

Potraviny pro lepší spermie. Dejte si ústřice i hořkou čokoládu
Autor: iStock.com
21. února 2019 • 06:00

Kvalita spermií u mužů se neustále zhoršuje, a způsobuje tak problémy s plodností. Jedním z důvodů je i to, jak se muži stravují. Víte, které potraviny pomohou zlepšit výsledky spermiogramu?

Výživa hraje v kvalitě mužské pohlavní buňky důležitou roli. Potrava muže, který se snaží zvýšit množství i pohyblivost svých spermií, by se měla skládat především z přirozených, průmyslově co nejméně zpracovaných surovin. Vyhýbat by se měli také nadměrné konzumaci alkoholu, bílé mouky a cukru

"Strava by měla být bohatá hlavně na potraviny, které obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty nezbytné pro správný vývoj spermií a jejich funkci. Selen, zinek, kyselina listová, vápník a vitamin E patří k těm nejdůležitějším," říká Lucie Weiss, výživová poradkyně z Medicínského centra Praha. 

Ořechy a semínka

Výhodou ořechů a semínek je, že obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Navíc ořechy obsahují i důležitý vitamin E. "Je prokázáno, že denní konzumace obyčejných vlašských ořechů, obsahujících omega-3 mastné kyseliny, vede k prokazatelnému zlepšení tvaru spermií, jejich pohyblivosti i vitality," říká odbornice. 

Mořské ryby a plody

Protože je pro zlepšení kvality spermií důležité zvýšit příjem omega–3 nenasycených mastných kyselin, měli byste do jídelníčku zařadit právě mořské ryby a plody. "Vhodné jsou například ústřice, ale i tuňák nebo sardinky z konzervy, ovšem pouze ve vlastní šťávě," uvádí výživová poradkyně. Další výhodou mořských ryb je, že obsahují i potřebný vitamin B12 a selen. 

Hořká čokoláda

Zdravé tuky, které obsahuje i kakaové máslo obsažené v kvalitní hořké čokoládě, jsou důležité pro syntézu testosteronu. "Hořká čokoláda navíc obsahuje také aminokyselinu L-arginin, která pomáhá zvýšit množství semene a počet spermií," vysvětluje Lucie Weiss.

Listová zelenina

Výhodou listové zeleniny je to, že není kalorická, ale je plná důležitých vitaminů a minerálních látek. Obsahuje navíc také potřebnou kyselinu listovou a vitamin E.

Barevná zelenina

Mrkev, papriky, rajčata, ale i další zelenina a ovoce žluté až červené barvy obsahují potřebné karotenoidy  rostlinné pigmenty. Další výhodou rajčat je i antioxidant lykopen, který má pozitivní vliv na morfologii spermií.

Ovesné vločky

Výhodou ovesných vloček je kromě zlepšení trávení i to, že posilují náš imunitní systém. Obsahují navíc velké množství prospěšných látek, které zlepšují mužské spermie. Mají vysoké množství nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, ale také minerálních látek železa a vápníku.

Máslo a tučné sýry

Na rozdíl od ztužených pokrmových tuků, kterým je lepší se vyhnout, zdravé tuky kromě mořských ryb a panenského olivového oleje obsahují například také máslo, tučné sýry, vejce i avokádo. Právě zdravé tuky jsou velmi důležité pro syntézu testosteronu.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.