Ztráta čichu: Jak dlouho trvá, jaké má příčiny a jak ji léčit? | Moje zdraví

Ztráta čichu (anosmie)

Čichat nám umožňují smyslové buňky, nacházející se v horní části sliznice nosní. Odtud jsou informace prostřednictvím drobných nervových vláken vedeny do mozku. Poruchy čichu jsou spojeny s narušením některé části této čichové dráhy. Jaké jsou příčiny ztráty čichu?

Příčiny ztráty čichu

Ztráta čichu může být banálním, ale také poměrně závažným příznakem. Většinou jde o doprovodný příznak různých typů rýmy (způsobených například nachlazením nebo alergií), zduření sliznice nosní nebo nesprávného umístění nosní přepážky (které může být vrozené nebo získané například v důsledku úrazu).

Čich může být narušen také při zánětu vedlejších nosních dutin nebo při výskytu nosních polypů.

Jednostranná nebo oboustranná porucha čichu může být příznakem závažného nádorového onemocnění mozku, kdy nádor utlačuje čichové nervy. Jde především o nezhoubný nádor zvaný meningiom, který se vyskytuje především u starších lidí.

Úrazy hlavy spojené zejména s poraněním přední části mozku mohou rovněž být spojeny s poškozením čichových nervů a následnou ztrátou čichu.

Ztráta čichu může být doprovodným příznakem některých vrozených poruch, které jsou vzácné (například Kallmannův syndrom, při kterém dochází k narušení pohlavního vývoje a poruchám čichu).

Jak dlouho trvá ztráta čichu?

To, jak dlouho absence čichu trvá, záleží především na příčině. Pokud jste čich ztratili po běžné infekční rýmě, měl by se čich vrátit do 4 týdnů. Pokud se tak nestane, je na místě vyhledat lékaře. Stejně tak se objednejte na prohlídku, pokud čich vymizel bez zjevné příčiny. 

Kdy jít k lékaři?

V případě infekční rýmy, která se nezhoršuje, obvykle postačí domácí opatření. Při zánětu vedlejších nosních dutin je vždy žádoucí návštěva odborníka, který nasadí vhodnou léčbu, stejně jako v případě nosních polypů a podezření na nádorové onemocnění.

Alergickou rýmu mají pacienti většinou pod kontrolou (užívají dlouhodobě léky na potlačení alergické reakce).

Úrazy v oblasti hlavy jsou vždy důvodem pro okamžité přijetí do lékařské péče.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.