Koronavirus a těhotenství: Jaké riziko hrozí budoucím maminkám? | Moje zdraví

Koronavirus a těhotenství: Jaké riziko hrozí budoucím maminkám?

Jste těhotná a máte obavy, abyste se nenakazila koronavirem COVID-19, který se šíří Evropou a zasáhl už i Česko? Podle odborníků je opatrnost na místě, přehnané obavy a panika by vám ale mohly spíš ublížit. Co tedy můžete dělat, abyste se vyhnula nákaze vy i vaše nenarozené miminko?

Ze všech stran se na nás valí informace o tom, jak je koronavirus nebezpečný, státy uzavírají hranice, vyhlašují karantény, lidé se bojí vyjít na ulici bez roušky. A vy právě v téhle kritické době čekáte miminko. Jste ale náchylnější k nákaze jen proto, že jste v jiném stavu?

Otázky a odpovědi odborníků ke koronaviru a těhotenství najdete zde. 
Další informace o koronaviru v těhpotenství si přečtěte zde.
Aktuální informace o koronaviru v Česku čtěte zde.
O tom, jak ibuprofen ovlivňuje průběh nemoci, čtěte zde.

Chraňte se jako při chřipce

Lékaři se shodují, že platí v podstatě stejná pravidla jako v případě prevence před nákazou chřipkou nebo sezónní virózou. „Aktuálně zatím neexistují validní data a studie popisující vliv koronaviru na těhotenství (vývoj plodu) a rizika pro maminky s touto infekcí spojená,“ říká gynekolog MUDr. Jan Jonáš, lékař na klinice Iscare. „Jelikož však jde o virovou nákazu s příznaky více či méně podobnými ostatním virózám (zejména suchý kašel, dýchací obtíže, únava, horečka, nechutenství...), je jistě na místě dodržování základních režimových opatření jako například přísný klidový režim, tlumení horeček antipyretiky (v těhotenství paracetamol v běžném dávkovacím schématu), dostatečný pitný režim (více než 2,5 litru za den), suplementace vitaminy a výživovými doplňky na podporu imunity,“ radí Jonáš.

Více o příznacích a léčbě koronaviru čtěte zde.

Dobré zprávy z Číny

Také lékaři v zahraničí mají za to, že těhotné ženy nemusejí mít z koronaviru nijak vážné obavy. „Zatím sice není úplně zřejmé, zda jsou nastávající maminky k nákaze náchylnější nebo zda se nákaza může přenést na plod, typicky ale viry, kterými se nakazíme prostřednictvím dýchacích cest, tedy respirační viry, neprocházejí přes placentu,“ vysvětluje Dr. Isaac Bogoch, který se zabývá výzkumem infekčních chorob ve Všeobecné nemocnici v kanadském Torontu.

Pozitivní zprávy přicházejí i z Číny. Skupina tamních vědců popsala výsledky výzkumu devíti žen, které se virem nakazily během třetího trimestru těhotenství a objevil se u nich zápal plic. Přes silnější projevy choroby ale testy přítomnost viru u jejich dětí naštěstí neprokázaly.

„Nedávno se sice objevila zpráva o nemocném čínském novorozenci, k nákaze ale v tomto případě téměř jistě došlo během porodu nebo po něm,“ uklidňuje budoucí maminky Bogoch.

V současnosti ani podle amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC), ani podle jednoho z nejprestižnějších vědeckých časopisů Lancet neexistují důkazy o tom, že by se virus mohl přenášet skrze placentu nebo krátce po porodu. Na to ostatně ukazuje i fakt, že ani SARS a MERS se v minulosti nepřenášely z matky na plod dítěte.

Jak je to s mateřským mlékem?

Neobjevil se ani případ, že by byl koronavirus přenášen přes mateřské mléko. V jeho vzorcích však byly nalezeny formy protilátek, které chrání před koronaviry. To znamená, že těla matek vyrábějí protilátky a předávají je dětem. Gynekologové ovšem doporučují, aby maminky s horečkou nad 38 °C omezily kojení.

Nejlepší prevence: Mýdlo, voda, opatrnost

Těhotné maminky mají často oslabený imunitní systém, obecně tedy mohou být v některých případech náchylnější k některým nákazám. Proto by měly:

  • mít dostatečný přísun vitaminů v podobě konzumace čerstvé zeleniny a ovoce
  •  důsledně dodržovat obecné hygienické zásady, případně zpřísnit osobní hygienu
  • mýt si ruce co nejčastěji (před jídlem, po použití toalety, při návratu domů z nákupu, po cestování hromadnou dopravou), a to mýdlem pod tekoucí teplou vodou
  • mít po ruce dezinfekční přípravek (gel) speciálně určený na ruce, který můžou nosit v kabelce a použít kdekoli a kdykoli (více o tom, jaký gel si vybrat, čtěte zde)
  • vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí (náměstí, obchodní centra, kina, nádraží, čekárny…) a nosit ochrannou roušku (návody na její ušití najdete zde)
  • vyhýbat se půjčování osobních věcí (mobilní telefon, tablet, příbory, hrnek atd.)

Autor: Marie Bezděková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.