Ztráta chuti | Moje zdraví

Ztráta chuti

Ztráta chuti úplná nebo jen částečná znamená, že váš smysl pro chuť nefunguje správně. Narušené vnímání chuti většina lidí zažívá naštěstí pouze dočasně, úplná ztráta chuti je velice vzácná.

Příčiny

Nejčastější příčinou ztráty chuti je tzv. „špatná chuť“ v ústech, která nemizí. Snížená schopnost chutnat určité druhy potravin je lékařsky známa jako hypogeusie. Ta může být důsledkem určitých druhů neurologických onemocnění, mnohdy se objeví při léčbě rakoviny chemoterapií. Projevuje se ztrátou vnímání chuti na sladké, slané, hořké i kyselé. Absence chuti se nazývá ageusie (úplná ztráta schopnosti vnímat chuť) a dysgeusie označuje termín, kdy v ústech cítíme přítomnost kovové, žluklé případně „špinavé“ chuti. Tento pocit v ústech se nejčastěji připisuje vedlejším účinkům ozařování při léčení nádorových onemocnění.

Dalším příkladem je dysfunkce jazyka z důvodu nediagnostikované cukrovky, nedostatku vitamínů a důležitých látek v těle (např. zinek, vitamín B12), při fyziologických změnách v době těhotenství, menopauzy, ale i stárnutí. Ke ztrátě chuti také dochází při /po užívání některých léků, obvykle je tento vedlejší účinek uveden v příbalovém letáku.

Nechuť a ztráta chuti se rovněž může přidat jako příznak nezdravě fungujícího trávení. Na vinně je v takovém případě nízká aktivita žaludku, kde se produkuje málo žaludečních šťáv. Příčinou jsou velmi často psychické problémy, stres či vážné emocionální rozrušení.

Smysly chuti a čichu jsou provázány, mnohokrát je tedy porucha pocitu ztráty chuti spojena se sníženým nebo narušeným čichem. Tato situace může nastat v případě neprůchodnosti nosu či jeho poranění, ale v krajním případě také poškozením mozku a nervového systému. Ztráta chuti se zpravidla objeví při nachlazení, chřipce, zánětu dutin a infekci horních cest dýchacích. V době onemocnění se naše stravovací návyky mění a podle odborníků je na místě tělo poslouchat, tedy ani dieta, ani nucení se do jídla není správné. Tělo tímto snižuje spotřebu energie na trávení, aby ji mělo dost pro boj s nemocí. Jedná se prakticky o jakousi imunitní odpověď našeho organismu. Pokud nepříjemné pocity v ústech a ztráta chuti přetrvávají, navštivte svého lékaři a poraďte se s ním o dalším postupu.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.