Hypotyreóza | Příznaky a léčba snížené funkce štítné žlázy | Moje zdraví

Hypotyreóza

Hypotyreóza je onemocnění charakteristické sníženou funkci štítné žlázy, která neprodukuje dostatečné množství hormonů. Postihuje častěji ženy než muže a její výskyt stoupá s věkem. Jedná se o nejrozšířenější onemocnění štítné žlázy u nás.

Štítná žláza se nachází v přední straně krku. Hormony, které se v ní tvoří (tyroxin a trijodtyronin), se významně podílí na metabolismu sacharidů a lipidů a přeměňují je na energii. Ovlivňují také krevní oběh, krevní tlak, srdeční frekvenci, podněcují funkci dýchání, funkci střev, zvyšují teplotu a stupňují výkonnost nervů a svalovou vzrušivost. V prenatálním obdobím se významně podílí na vývoji mozku plodu.

Příčiny hypotyreózy

Hypotyreóza může být vrozená (kongenitální) nebo získaná. Vrozená forma je vzácná a všichni novorozenci v České republice jsou po porodu ze zákona vyšetřeni v rámci tzv. novorozeneckého screeningu.

Dříve byl hlavní příčinou onemocnění nedostatek jódu. V současnosti je nejčastějším původcem získané formy onemocnění tzv. Hashimotova nemoc (Hashimotova tyreoiditída), při které imunitní systém napadá štítnou žlázu a snižuje tak její činnost. K rozvoji hypotyreózy může dojít také v důsledku chirurgického odstranění štítné žlázy nebo její části. U onkologických pacientů může jít o následek léčby radioaktivním jódem.

Příznaky hypotyreózy

Příznaky získané hypotyreózy mají pomalý dlouhodobý nástup, proto je složitější si nemoci všimnout. Mezi charakteristické symptomy patří nedostatek energie, slabost, únava, deprese, snížené libido, přibírání na váze v důsledku zadržování tekutin v těle, zimomřivost, zácpa, silnější či nepravidelná menstruace, bolest kloubů a svalů, chrapot a tlak v krku, bušení srdce, snížená koncentrace a paměť, lámavé vlasy, nehty a suchá pokožka hlavně na předloktí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

štítná žláza

Pokud je onemocnění dlouhodobě neléčené, může se objevit také otok na obličeji, na rukách a na nohách. Ženy mohou mít problém s otěhotněním. K rozvoji hypotyreózy přispívá rovněž stres a špatná strava.

Pokud se hypotyreóza vyskytne u kojenců, projevuje se pupeční kýlou, chraplavým pláčem, problémy s dýcháním, zežloutnutím očního bělma a zvýšenou spavostí. V tomto případě je třeba ihned vyhledat lékařskou pomoc, protože onemocnění u kojenců může mít fatální následky jako je poškození nervové soustavy a zpomalení psychického i fyzického vývoje.

V případě, že se příznaky neobjeví vůbec nebo jsou velice mírné, hovoříme o subklinické hypotyreóze. Tato forma onemocnění je stejně častá jako typická hypotyreóza a její nebezpečí spočívá v tom, že pacient na sobě nepozoruje žádné symptomy a nemoc tak probíhá dlouhodobě skrytě. Nejvíce nebezpečná je pro těhotné ženy.

Vyšetření

Lékař prohmatá štítnou žlázu a dále vám udělá krevní testy, jimiž zjistí hodnotu koncentrace hormonů štítné žlázy, tyreoidálního stimulačního hormonu a protilátek. Zvýšená hodnota TSH svědčí obvykle o snížení tvorby hormonů ve štítné žláze. Vyšetření může doplnit ultrazvukem nebo biopsií.

Léčba

Podstatou léčby je substituce chybějících hormonů a užívání léků, které pomáhají štítné žláze s produkcí hormonů. Léčba hypofunkce štítné žlázy bývá ve většině případů celoživotní.

Léky

Dávkování léků je individuální a určuje ho lékař.

Bylinky

Na štítnou žlázu je vhodná černá jeřabina v podobě tinktury. Můžete si také připravit čaj z 10 g máty peprné, 10 g natě truskavce ptačího, 30 g chaluhy bublinaté a 50 g rozrazilu lékařského. Směs naberte na lžičku, přelijte horkou vodou a nechte louhovat. Pijte 2 šálky denně.

Homeopatika

Pro stimulaci štítné žlázy se užívá Fucus vesiculosus, lék je však pouze na lékařský předpis.

Domácí léčba a babské rady

Podstatnou součástí léčby je správně zvolená strava bohatá na jód. Na funkci štítné žlázy mají blahodárný vliv mořské ryby, mořské řasy, banány, avokádo, meruňky, mrkev, červená řepa, čerstvé sýry a ovesné vločky. Doporučuje se také navýšit příjem vlákniny, která může pomoci při zácpě.

Naopak vyhnout byste se měli živočišným tukům, růžičkové kapustě, brokolici, květáku a kedlubnům. Tyto tzv. goitrogenní potraviny mohou narušovat produkci hormonů štítné žlázy. Vhodné je také snížit příjem živočišných tuků a omezit příjem jednoduchých sacharidů a soli.

Pomoci mohou i obklady. Na krk přiložíme nastrouhanou mrkev, obvážeme a necháme hodinu v teple a v klidu působit.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá

V těhotenství

Funkce štítné žlázy je v těhotenství klíčová. Plod je do 16. týdne závislý na matčině dodávce hormonu tyroxinu, proto je velmi důležité dbát na přísun jódu, který je jeho součástí. Hormon je důležitý pro správný vývoj nervové soustavy hlavně v prvních týdnech těhotenství. Poruchy štítné žlázy mohou mít vliv na poškození psychomotorického vývoje plodu.

Komplikace

Neléčená hypotyreóza může vést k obezitě, onemocnění srdce i neplodnosti. Často se přidává také zvýšená hladina cholesterolu a jiných lipidů v krvi. Objevit se může rovněž zvýšená spavost, která může přejít až do kómatu. Další komplikací může být zpomalení srdeční frekvence až selhání srdce.

Trvalé následky

Při špatné léčbě hrozí riziko vzniku aterosklerózy nebo osteoporózy, střevní neprůchodnosti nebo ochabnutí střeva.

Prevence

Důležité je vyhýbat se stresu a dbát na bohatost stravy, obzvlášť pokud jste zatíženi rodinnou anamnézou. Doporučuje se také hlídat dostatek jodu ve stravě - jako ideální příjem se uvádí denně 150 až 200 mikrogramů. Těhotné ženy a kojící matky by měly denně přijímat 250 mg jódu. V případě podezření na zánět štítné žlázy je třeba včas navštívit lékaře a zahájit léčbu.

Kdy jít k lékaři

Pokud se necítíte delší dobu dobře, cítíte únavu, trpíte depresemi či trpíte zvýšenou citlivostí na chlad, je to vždy známka toho, že je něco s vaším tělem špatně.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.