Zánět nosohltanu | Moje zdraví

Zánět nosohltanu

Zánět nosohltanu (nazofaryngitida) patří po rýmě k nejčastějším onemocněním horních cest dýchacích. Postihuje všechny bez rozdílu pohlaví nebo věku. Záněty nosohltanu jsou v počátečním stádiu většinou virového původu, jejich průběh může být zkomplikován bakteriální infekcí. Některé záněty mají bakteriální původ od počátku infekce. K nakažení dochází zpravidla kapénkovou cestou, kdy se bacily šíří do okolí kýcháním nebo kašláním.

Nosohltan je trubice, která navazuje na dutinu nosní a přechází do průdušnice a jícnu. V jeho střední části se kříží trávicí soustava se soustavou dýchací. Na zadní stěně nosohltanu se nachází nosní mandle. Ústí do něj Eustachova trubice ze středouší.

Příznaky zánětu nosohltanu

Zánět nosohltanu začíná většinou jako běžné nachlazení. Pacient je unavený, objevuje se zvýšená teplota, pocity sucha v nose a v krku. Později se můžou přidat rýma (vodnatá nebo hlenovitá), pocit ucpaného nosu, slzení. Postup infekce do hltanu se projeví bolestí při polykání, bolestí v krku. Sliznice je zarudlá a překrvená. Může se přidat i kašel. Teplota bývá u dětí vyšší než u dospělých. Mízní uzliny na krku jsou často bolestivé a zvětšené.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nosohltan

Odlišit bakteriální a virovou infekci může lékař výtěrem a mikrobiologickým vyšetřením, případně vyšetření z krve – krevní obraz, CRP.

Inkubační doba

Inkubační doba u virových zánětů nosohltanu bývá 1-4 dny.

Léčba

Onemocnění většinou trvá 6–8 dní. Léčba spočívá především ve zmírňování jednotlivých příznaků (rýma, ucpaný nos, kýchání, oteklé sliznice). Pokud je to potřeba, používají se léky proti horečce, bolesti a proti zánětům.

Při léčbě je důležitý klid, dostatek tekutin a dostatek spánku. Pokud se přidá bakteriální infekce, je možné podávat antibiotika s celkovou nebo lokální působností.

K léčbě jsou vhodné také Priessnitzovy zábaly, inhalace, koktání a dostatek vitamínů.

V případě obtížného dýchání nosem je možné podat krátkodobě dekongestant, lék, který snižuje otok sliznice v dýchacích cestách.

Léky

Léky na snížení horečky, protizánětlivé léky, léky na rýmu, kašel, případně antibiotika.

Bylinky

Při nachlazení pomůže čaj ze šalvěje nebo zázvoru. Majoránka zahradní a dobromysl obecná jsou velmi dobré na pročištění dýchacích cest. Používají se k inhalaci. Rakytník řešetlákový velmi dobře pomáhá v léčení zánětů sliznic. Kupte si tinkturu nebo sirup a užívejte ho alespoň měsíc.

Heřmánek, šalvěj a mentolové preparáty použité jako kloktadlo mohou sliznici hltanu vysušovat a dráždit.

Domácí léčba a babské rady

Při léčbě nachlazení pomáhá Vincentka (pitná kúra, kloktání, inhalace, pastilky) a Priessnitzův obklad.

Inkubační doba

1 - 4 dny

Délka léčby

6 - 8 dní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

V případě, že tradiční léčba zánětu nosohltanu nefunguje, zváží lékař možný bakteriální původ infekce a provede výtěr z nosu a odběr krve.

Prevence

Jedinou možností prevence je dodržovat správnou hygienu (pravidelné mytí rukou apod.), v době zvýšených výskytů onemocnění (podzim, zima) se, pokud to jde, vyhýbat místům s vysokou koncentrací lidí. Důležité je posilovat imunitu. Otužování, dostatek vitamínů, dostatek spánku.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.