Laryngitida | Příznakem je „kokrhavý“ kašel. Jak se léčí? | Moje zdraví

Laryngitida (zánět hrtanu)

Laryngitida je poměrně častý zdravotní problém, který postihuje hlasivky a hrtan. Tento zánět může být způsoben několika faktory, včetně infekce, přetížení hlasivek nebo alergické reakce. V tomto článku se dozvíte více o příznacích laryngitidy, jak poznat „štěkavý kašel“, možnostech léčby a preventivních opatřeních.

Co je to laryngitida?

Laryngitida je zánět hrtanu. Vyznačuje se především rychlým nástupem a hlavním poznávacím znakem u dětí je specifický kokrhavý (štěkavý) kašel. Nebezpečná je zejména u dětí, proto je během záchvatu adekvátní přivolat záchranku.

Akutní forma se rychle rozvíjí a trvá zhruba dva týdny. Příčinou je obvykle infekce horních dýchacích cest (chřipka nebo nachlazení, zejména virová, ke které se může přidat bakteriální), dlouhé hlasité mluvení, křičení a zpívání, alergie, vdechování chemických zplodin a kouře, refluxní laryngitida v souvislosti s refluxní chorobou jícnu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Hrtan, krk

Chronický průběh zánětu bývá způsoben nervovou poruchou, polypy či uzly na hlasivkách, které vznikají v souvislosti s chronickou virovou infekcí, gastroesofageálním refluxem, nádorem nebo poraněním laryngu.

Příznaky laryngitidy

  • štěkavý nebo kokrhavý kašel 
  • hluboký zastřený hlas nebo chrapot
  • bolest hrdla
  • velmi rychlý nástup

Chrapot, zastřený hluboký hlas nebo úplná ztráta hlasu. Dále bolestivé hrdlo, kašel a ztížené polykání. Velmi nebezpečná u malých dětí je supraglotická laryngitida neboli epiglotitida (akutní zánět příklopky vyvolaný bakterií Haemophilus influenzace typu b), při které dojde k zúžení hrtanu a pacient se může začít dusit.

Je charakteristická štěkavým kašlem, někdy popisovaným i jako kohoutí kokrhání. Nastupuje velmi rychle, obvykle v noci, a bývá provázena vysokou horečkou. Vyžaduje rychlý zásah záchranné služby (viz. Léčba).
Inkubační doba záleží na typu laryngitidy, u akutní formy je dva až tři dny.

Video se připravuje ...
Laryngitida: Co všechno jste o ní nevěděli?VIDEO 

Léčba laryngitidy

Laryngitida se kromě výjimečných případů neléčí antibiotiky, ale je kladen důraz zejména na klid hlasivek, klid na lůžku a srážení případné teploty antipyretiky.

Léčba je zaměřena proti příznakům. Lékař určí léky tlumící suchý kašel (antitusika), případně přípravky rozpouštějící hlen a usnadňující jeho vykašlávání (expektorancia). Vhodné jsou i léky s kyselinu acetylsalicylovou (Acylpyrin). Lékař může předepsat inhalaci lokálně působících antibiotik ve spreji.

Při supraglotické laryngitidě je nutné v případě akutního dušení dítěte otevřít okno, případně mrazák a nechat dítě dýchat studený vzduch, aby otok opadl, při tom volat rychlou záchrannou službu. Dítě necháme v poloze v sedě.

Při následné nemocniční péči mohou být podávány kortikoidy a antibiotika do žíly. Pro odstranění uzlů nebo polypů na hlasivkách je nezbytný chirurgický zákrok.

Léky

Užívají se léky běžné na kašel (antitusika – Tusin; expectorania – Bromhexin, Mucosolvan atd.), antipyretika (Paralen, Ibalgin, Acylpyrin). V případě akutního záchvatu lékař může aplikovat kortikoidy.

Bylinky

Pomáhají šalvěj, máta, eukalyptus, lékořice, čaje na horní cesty dýchací.

Homeopatika

Užívejte po konzultaci s lékařem nebo zkušeným homeopatem:
Aconitum – pro rozrušené, ustrašené dítě. Dušnost vzniká kolem půlnoci a později; chraplavý, štěkavý kašel. Obtížný, hlasitý, hlučný nádech, chrapot, afonie.
Belladona – následuje po Aconitu. Sálavá horkost a zarudnutí v obličeji následované pocením z horečky.
Spongia tosta – podává se při silném, přetrvávajícím suchém kašli, rovněž po léku Aconitum. Kašel vyvolává bolest v krku, dítě se za krk může chytat. Není přítomen hlen, vše je suché. Teplota nebývá výrazná. Hrdlo je jakoby v křeči. Zimomřivost.
Hepar sulfur – obtíže začínají nad ránem. Zimomřivost. Vztek dítěte. Kašel dávivý se zjevnou dušností. Dítě má pocit cizího tělesa v hrdle.
Sambucus nigra – velký otok sliznic, hustý hlen. Rychle vzniká dušnost, hlučný nádech. První záchvat suchého, dávivého kašle je po půlnoci. Ihned k lékaři.
(Zdroj: MUDr. Tomáš Karhan, Homeopatie a děti, Grada, 2011)

Inkubační doba

Záleží na typu

Očkování

ne

Délka léčby

Léky tři až čtyři dny Týden v klidu

Domácí léčba a babské rady

Je nutný klid jak hlasový, tak klid na lůžku v teplém a vlhkém prostředí. Vlhkost v pokoji můžete zvýšit například pokládáním mokrých ručníků na topení. Je vhodné pít větší množství čajů a například Vincentky.
Vhodné jsou obklady na krk, cucání pastilek, Hašlerek, vyhýbat se kouři a kouření a omezení verbální komunikace na minimum.

Pomáhá Priessnitzův obklad: Šátek namočený ve studené vodě a jen lehce přikrytý suchých ručníkem sníží otok dýchacích cest. Obklad je vhodné po cca čtvrt hodině vyměnit.

Vyšetření

Lékař na ORL provede vizuální vyšetření krku, v případě pochybností provede CRP (odběr krve z prstu), kterým zjistí zánět v těle. Pro podrobnější vyšetření může udělat i výtěr z krku, případně mikrobiologické vyšetření krve.

Možné komplikace

Neléčený zánět může vyvolat postižení plic. Dlouhodobě drážděný hrtan může způsobit trvalé změny na sliznici. Ty mohou vést ke vzniku nádorů. V ojedinělých případech může pacient trvale ztratit hlas, mít postižené plíce nebo i zemřít.

Zdravotní cviky

Jako úleva při laryngitidě pomáhá poloha v sedě.

Prevence

Prevencí opakovaných problémů s hlasem je nácvik speciálních technik, které hlas posilují a při kterých se člověk naučí, jak svůj hlas šetřit. Problematikou hlasu se zabývá lékařský obor foniatrie.

Kdy jít k lékaři

Při ztrátě hlasu, bolesti v krku. Při štěkavém a dusivém nočním kašli u dětí je nezbytné volat rychlou záchrannou službu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.