Rakovina jícnu: Příznaky, projevy, léčba, operace | Moje zdraví

Nádorové onemocnění jícnu

Nádorové onemocnění jícnu bývá častější u mužů, a to většinou po 40. roce života. Vznik může ovlivnit genetika, ale i styl života. Nejčastěji se jedná o karcinom jícnu.

Příznaky

Nádor na sebe ze začátku nijak neupozorňuje, proto se většina pacientů k doktorovi dostaví, až když je příliš pozdě na úspěšnou léčbu. Nádor se postupně zvětšuje a s tím se začínají objevovat první příznaky jako únava, chraptivý hlas, ztížené a bolestivé polykání a bolení v krku. Nakonec jedinec nemůže přijímat žádnou potravu, jelikož ta se mu vrací zpět do ústní dutiny, tím pádem začíná být člověk podvyživený. Mění se i struktura stolice, která může být černá a páchnoucí, někdy s krví. Může se i objevit vykašlávání krve nebo kašel.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

jícen

Léčba

Úspěšnost léčby závisí na tom, v jakém stádiu rakoviny se pacient nachází. Léčba začíná chirurgickým zákrokem, kdy se odstraní nádor, to však lze provést pouze v prvních stádiích nemoci. Po operaci, nebo pokud již není operace možná, se přechází k chemoterapii nebo ozařování. Pokud není možné pacienta vyléčit, snaží se lékaři alespoň o zkvalitnění jeho zbývajícího života. Úlevu od ztíženého polykání přinese endoprotéza nebo vyztužení jícnu, což udrží jícen průchodný.

Vyšetření

Pacientovi se do krku zavede endoskop s kamerou, díky které si může lékař jícen prohlédnout. Dále lékař odebírá tkáň z jícnu, pro další vyšetření a provádí se i CT nebo endosonografie.

Možné komplikace

Komplikace nastává při stíženém polykání, kdy pacient nemůže přijímat potravu. V pokročilejším stádiu nemoci se může jícen i protrhnout.

Prevence

Vhodnou prevencí je nekouřit a nepít alkohol ve velkém množství, nejíst příliš kořeněná jídla a nepít moc horké nápoje. Dále je vhodné řešit všechny nemoci trávicí trubice jako např. reflexní chorobu.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Kdy jít k lékaři

Při potížích s polykáním a častou bolestí v krku si zajděte k lékaři.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.