Chcete se vyhnout rakovině? Vsaďte na meruňky! | Moje zdraví

Chcete se vyhnout rakovině? Vsaďte na meruňky!

Chcete se vyhnout rakovině? Vsaďte na meruňky!
Autor: istock.com
12. července 2023 • 14:00

Chcete si v létě pochutnat, a navíc podpořit své zdraví? Pak určitě vyrazte do obchodu nebo na zahradu pro meruňky. Slaďoučké ovoce se báječně hodí nejen do vláčných a voňavých moučníků, navíc prospívá našemu zdraví. Dokonce je skvělou prevencí proti rakovině.

Jádra meruněk mají obrovský zdravotní potenciál. Obsahují látku zvanou laetril, známou také pod obchodním názvem vitamin B17, který může sloužit jako přírodní alternativa prevence civilizačních onemocnění, hlavně v kombinaci se zdravým stravováním a pravidelným pohybem.

Video se připravuje ...
Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

Spolehlivě ničí rakovinné buňky

Vitamin B17 toho ale dokáže mnohem víc. Vyvolal totiž rozsáhlou diskuzi o své protirakovinné síle. Proč? Vitamin B17 obsahuje mimo jiné molekulu kyanidu. Ten dokáže zaútočit na zdravé i nádorové buňky. Zatímco ty zdravé se schovají do svého „úkrytu“ pod látku zvanou rhodanáza, která kyanid rozkládá, látka v nádorových buňkách aktivuje kyanid z jadérek a jeho ničící síla působí přímo v jádru samotné rakovinné buňky.

Tento efekt se stal námětem pro knihu Svět bez rakoviny – Příběh vitaminu B17, kterou napsal americký spisovatel G. Edward Griffin. Kniha vyšla v překladu i pro české čtenáře.

Dokonalý recept na antiaging

Možná budete překvapení, ale meruňky prodlužují život. Skutečnost, že se obyvatelé pohoří Karákoram v Pákistánu dožívají průměrně o deset let více než Středoevropané, bývá vysvětlována právě vysokou spotřebou meruněk. Základem efektu omlazení je vysoký podíl karotenu ovlivňujícího imunitu. Kyselina nikotinová v meruňkách zase slouží nervům a proti napětí, kyselina listová krvetvorbě a růstu buněk, kyselina pantothenová (vitamin B5) podpoří vitalitu, zdraví vlasů a odbourávání tuků.

Video se připravuje ...
Ovoce a zelenina, které vám pomohou zhubnoutVIDEO 

Poradí si s kily navíc

Posledně zmiňovaný efekt vás jistě potěší, jestliže plánujete zhubnout. Meruňky totiž nejsou příliš kalorické, to znamená, že ve 100 gramech je pouze 57 kalorií. I několik plodů vás tak dokáže zasytit a zároveň zahnat chutě na sladké. Navíc obsahují mnoho vlákniny, takže se hodí i na snídani nebo svačinku.

Jak jíst meruňky?

Ovoce z obchodu byste měli před jídlem omýt od postřikových látek horkou i studenou vodou. Meruňky můžete po několika vteřinách v horké vodě také oloupat. Tehdy ovšem ztratí velkou část vitaminu C a kyselinu listovou. Ovoce je ideální na přípravu letních moučníků, ale také džemů či marmelád. Hodí se ale i do kompotů nebo je můžete jíst sušené.


Léčivé účinky meruněk podle literatury

- ničí škodlivé volné radikály, a tím podporují imunitu
- omlazují a zpomalují stárnutí buněk
- bojují proti únavě a nesoustředění
- blahodárně působí na sliznice, kůži, vlasy i nehty
- zlepšují krevní obraz
- zmírňují astmatické příznaky

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.